Obavijesti

News

Komentari 5

Proslavile 70. godina mature: 'Vidimo se mi i iduće godine...'

Proslavile 70. godina mature: 'Vidimo se mi i iduće godine...'
3

Pet dama, od 32 koje su pohađale IX. mješovitu gimnaziju, sastalo se u Zagrebu i proslavilo 70. godišnjicu mature. Smijale su se kao djevojčice. Nitko ne bi rekao da će iduće godine proslaviti deveto desetljeće života

VIDEO

Sjećate se kad smo otišle iz škole slaviti sv. Josipa pa smo sve dobile nedovoljan iz vladanja? Joj, ili onog zgodnog, mladog profesora gimnastike i kako smo ga gledale "zaljepljene" za prozor kad bi on vani vježbao?

Prisjećale su se jučer Ljerka Skopac, Silva Mar, Marija Kokalj, Ljerka Pejaković i Anđela Babić svojih školskih dana. Njih pet dama, od 32 koliko ih je pohađalo IX. mješovitu gimnaziju, okupile su se na ručku u zagrebačkom restoranu i proslavile 70. godišnjicu mature. Odlično raspoložene, mladog duha, smijale su se kao djevojčice. Nitko ne bi rekao da će iduće godine proslaviti i deveto desetljeće svog života.

- Mi smo mlađahne, samo nas noge slabije služe - kroz smijeh govore.

Nakon škole su otišle svaka svojim putem. Neke i u druge gradove. No i nakon 70 godina se čuju i svake godine sastaju i druže. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Mi smo bili posljednja generacija u kojima su učenici i učenice bili odvojeni i pohađali svatko svoj razred. Htjeli su i nas izmiješati, ali smo se mi izborile da se to ne dogodi, nismo htjele u razred s dečkima. Osim toga, generacija smo s jako puno onih koji su završili fakultete - ponosno ističu prisjećajući se uvjeta u kojima su tada živjele.

- Ako gledamo tehnički, danas su bolja vremena. Tada nije bilo vode ni struje. Zadaću smo pisale uz svjetlost petrolejke. Kilometrima smo pješačile u školu. No, bile smo sretne i zadovoljne. Danas svega toga ima, ali ljudi su puno zahtjevniji - kažu. 

maturantice


Proživjele su, kažu nam, iznimno bogat život. Ljerka P. proputovala je i cijelu Europu i pola svjetskih zemalja. Uživale su na svojim radnim mjestima, bile su liječnice, sportašice, profesorice, činovnice... a sada zasluženo uživaju u sitnicama za koje prije nisu imale vremena, kao i u druženju s unucima i praunucima. 

- Rješavamo križaljke, gledamo televiziju, pjevamo, uzgajamo cvijeće, obavljamo kućanske poslove, čitamo puno knjiga. Za to prije nismo imale dovoljno vremena, pa se sada tome veselimo. Idemo i u šetnje kad to možemo. Planinarimo, odlazimo u kazalište i na koncerte... Jako je lijepo živjeti još uvijek pa makar si i star - kažu.

Imaju i poruku za mlade za koje ističu kako bi više trebali poštovati starije.

- Budite svoji, poštujte ono što je bilo prije vas i gradite ono što dolazi u budućnosti da se mi koji odlazimo ne moramo stidjeti - poručile su uz uvjerenje da se vide i iduće godine.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a
VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'
O MANDATARU, PLENKOVIĆU, USTAVNOM SUDU...

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'

Predsjednik Milanović se svojim ponašanjem sam doveo u situaciju da se isključuje od mogućnosti da bude mandatar. Političke stranke koje ga podržavaju toga moraju biti svjesne, poručili su s Ustavnog suda