Obavijesti

News

Komentari 0

Prošlo je godinu dana: Obitelji oplakuju žrtve kopilota Lubitza

Prošlo je godinu dana: Obitelji oplakuju žrtve kopilota Lubitza
10

Obitelji stradalih okupile su se na mjestu nesreće kako bi obilježile godišnjicu ove katastrofe. Pročitali su imena svih žrtava nakon čega je slijedila minuta šutnje točno u 9.41 sati

VIDEO

Prošlo je već godinu dana od tragedije u francuskim Alpama kad je kopilot Andreas Lubitz srušio zrakoplov Germanwingsa i pri tome ubio sebe i još 149 putnika i članova posade. 

Obitelji stradalih okupile su se na mjestu nesreće kako bi obilježile godišnjicu ove katastrofe. Pročitali su imena svih žrtava nakon čega je slijedila minuta šutnje točno u 9.41 sati - vrijeme pada aviona. 

Oko 600 članova obitelji okupit će se u selu Le Vernet u blizini mjesta pada aviona. To će biti privatna ceremonija na koju nisu pozvani džravni službenici, javlja BBC. Posjetit će groblje na kojem su zakopani ostaci neidentificiranih žrtava.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Mi smo se okupili u Le Vernetu kako bi se sjetili žrtava i odali im počast. Ne možemo umanjiti bol koju je prouzročila ova nesreća ali možemo pružiti potporu rodbini i prijateljima poginulih - rekao je direktor Lufthanse Carsten Spohr na komemoraciji u francuskom gradiću Le Vernetu, u blizini kojeg se prije točno godinu dana srušio zrakoplov Gemanwingsa na liniji Barcelona-Duesseldorf. 


U njemačkom gradiću Halternu održana je komemoracija za 16 učenika i nastavnika lokalne gimnazije koji su se u srušenom zrakoplovu Germanwingsa trebali vratiti sa školskog izleta.
 

- Ovo je najteža nesreća koja je zadesila naš grad od 2. svjetskog rata - rekao je gradonačelnik Halterna Bodo Kimbel.
 Od 150 poginulih 72 žrtve su bili Nijemci, a 52 Španjolci.

U srijedu ceremonije su održane i u zračnim lukama u Barceloni, odakle je avion krenuo i Dusseldorfu, gdje je trebao sletjeti. 

Nakon završne istrage o katastrofi, francuski stručnjaci za civilno zrakoplovstvo preporučili su jačanje liječničkih kontrola pilota. 

REUTERS

Stručnjaci francuskog Ureda za istrage i analize (BEA) definitivno su potvrdili da je nesreću namjerno izazvao kopilot koji je patio od psihičkih problema.

BEA naglašava u izvješću da je jedan liječnik dva tjedna prije nesreće kazao da bi kopilot Andreas Lubitz trebao biti podvrgnut bolničkom tretmanu. Lubitz je počeo pokazivati simptome depresije u prosincu 2014. i konzultirao je nekoliko liječnika tijekom mjeseca koji su uslijedili, ali nijedan od njih nije obavijestio zrakoplovne vlasti ni njegovog poslodavca, kaže BEA.

BEA je u završnom izvješću izdala i dvije preporuke o sigurnosti koje kažu da bi liječnici morali izvijestiti vlasti o zdravstvenom stanju pilota, a da bi piloti morali prolaziti redovite preglede kada se nalaze na tretmanu antidepresivima.

Lubitz se godinama liječio od teških depresija ali to, zbog obveze liječničke šutnje, poslodavac nije znao.

Lufthansa, u čijem vlasništvu se nalazi Germanwings, članovima obitelji žrtava ponudila je ukupno 85.000 eura po žrtvi. Neki članovi obitelji poginulih su najavili tužbe u SAD-u gdje su moguće više odštete.
 

Tužba u SAD-u se zasniva na činjenici da je Lubitz pohađao pilotsku školu Lufthanse koja se nalazi u američkoj saveznoj državi Arizona.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag