Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Prošlo je više od 100 godina: Stavit će lik žene na novčanicu

None Foto: wikipedia.com 2

Po prvi puta nakon više od stoljeća, na redizajniranoj novčanici od 10 dolara bit će lik žene. Kojoj povijesnoj ličnosti će dodijeliti tu čast odlučit će se ovog ljeta

Tajnik američke državne riznice Jacob Lew službeno će u četvrtak objaviti da će, po prvi puta nakon više od 100 godina , na redizajniranoj novčanici od 10 dolara biti lik žene . Kojoj ženi će se dodijeliti ta čast odlučit će se kasnije ovog ljeta. Kako piše Fox News, Lew traži od javnosti da se izjasne koja žena bi, po njihovom mišljenju, trebala biti na novčanici, te koje bi simbole demokracije također trebalo uvrstiti na novčanicu. Prijedlozi i ideje primaju se na thenew10.treasury.gov .

Američkim novčanicama dominiraju muške povijesne ličnosti već više od stoljeća. Posljednji put kad je žena bila na nekoj novčanici bila je Martha Washington , čiji je lik bio na srebrnom certifikatu dolara od 1891. to 1896. godine. Jedina druga žena koja je bila na novčanici bila je Pocahontas , i to od 1865. to 1869. godine. Susan B. Anthony i Sacagawea nalaze se na kovanicama dolara.

Senatorica Jeanne Shaheen koja je sponzorirala zakonsku legislativu da se lik žene stavi na novčanicu od 20 dolara, zahvalila se Lewu na odluci da se upotrijebi novčanica od 10 dolara.

- Možda nije novčanica od 20 dolara, ali nemojte se zavaravati, ovo je povijesna najava . Mlade djevojke diljem ove zemlje uskoro će moći vidjeti nadahnjujući lik žene na novčanici od 10 dolara - izjavila je senatorica Shaheen.

Komentari (54)
  • Ja mislim da će to biti Monika i njena usna harmonika :))

    18. 6. 2015,   08:32
  • Mogli bi se i kod nas potruditi. Ima puno žena iz HR povijesti kojima bi se na taj način mogla odati počast.

    18. 6. 2015,   08:01
  • "Mlade djevojke diljem ove zemlje uskoro će moći vidjeti nadahnjujući lik žene na novčanici od 10 dolara - izjavila je senatorica Shaheen. Gospođo senatorice, lijepo je od vas što želite ženu na novčanici, ali mlade osobe nije briga tko će biti, jedina im je želja da imaju tih novčanica., da im omogućite zaraditi te iste novčanice.

    18. 6. 2015,   08:01