Obavijesti

News

Komentari 0

Prosvjed "Hodom za čisti zrak" od Viškova do Marišćine

Prosvjed "Hodom za čisti zrak" od Viškova do Marišćine
1

Prosvjednici su mirno, u koloni po jednom prometnom traku, praćeni policijskim vozilima, stigli do Marišćine. Tražili su da ih se pusti u krug centra

VIDEO

Dvjestotinjak mještana širega područja oko Županijskoga centra za gospodarenje otpadom (ŽCGO) Marišćina u subotu su na prosvjedu "Hodom za čisti zrak" od središta Viškova do Marišćine, u duljini od oko pet kilometara, upozorili na smanjenje kvalitete života, ali i moguće ugrožavanje zdravlja zbog smrada koji se mjesecima širi oko Marišćine.

Prosvjednici su mirno, u koloni po jednom prometnom traku, praćeni policijskim vozilima, stigli do Marišćine. Tražili su da ih se pusti u krug centra, navodeći da je to prije dva dana dogovoreno s Upravom. Predloženo im je da ih se pušta u manjim skupinama, što su odbili pa su konačno pušteni svi zajedno. Tu su se obratili okupljenim novinarima. Nakon toga su oni koji su željeli, mogli uz pratnju, obići pogone Marišćine.

Predsjednik Kriznog eko stožera Marišćina i organizatora prosvjeda Josip Begonja istaknuo je da će ovakvim akcijama i dalje pokazivati da im je stalo do čistoga zraka i normalnoga života te da neće odustati.

"Na neformalnome sastanku s predsjednikom Uprave tvrtke Ekoplus, koja upravlja sa ŽCGO Marišćina Josipom Dedićem istaknuo sam naša dva osnovna uvjeta", rekao je Begonja. Podsjetio je da su ta dva osnovna uvjeta - da nam ne smije smrdjeti iz Marišćine te da se tu ne dovozi smeće izvan naše županije.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Ali, ustvrdio je, "smrdi i dalje i smrdjet će sve dok Marišćina bude tu i dok se tu bude prihvaćao bio otpad bez prethodnoga selektiranja"

Begonja je istaknuo da su još od 1999. upozoravali na nelogičnosti, neusklađenosti i nezakonitosti koje su poduzimane, samo da bi se ŽCGO smjestio u Općini Viškovo, poput promjena vodozaštitnih zona i studija utjecaja na okoliš.

"Sve je poduzimano da bi Općina Viškovo dobila rentu, a mi mještani nemamo ništa od toga, Tražimo da načelnica općine poduzme konkretne akcije, koje će nam signalizirati da će sutra biti bolje“, zaključio je Josip Begonja.

Josip Katalinić iz Kriznog eko stožera Marišćina pročitao je zahtjeve prosvjednika koji traže da se zahtjevi provedu u najkraćem roku. Među zahtjevima su da Ministarstvo zaštite okoliša  i energetike zatvori Marišćinu dok se ne riješi problem smrada, da Grad Rijeka, Općina Viškovo i ostale jedinice lokalne samouprave iz Primorsko goranske županije "prestanu ignorirati zakone i uredbe Republike Hrvatske" i hitno donesu nove Odluke o gospodarenju komunalnim otpadom u kojima će jasno biti navedeno da biorazgradivi komunalni otpad treba prikupljati odvojeno od svih ostalih komponenti otpada“.

Zahtijeva se i da se komunalna društva s područja županije, a prvenstveno riječko komunalno društvo Čistoća, hitno pripreme za odvojeno prikupljanje bio otpada te da jedinice lokalne samouprave hitno pronađu lokacije za obradu biorazgradivog otpada kompostiranjem ili anaerobnom digestijom. Zahtijevaju da Ured državne uprave hitno ocijeni zakonitosti donijetih Odluka o gospodarenju otpadom jedinica lokalne samouprave s područja Primorsko-goranske županije

Prozvana načelnica Općine Viškovo Sanja Udović potom se obratila prosvjednicima istaknuvši da je poduzela aktivnosti u nekoliko smjerova kako bi se riješio ovaj problem. Općinsko vijeće donijelo je odluku da se na području Viškova počne odvojeno prikupljati bio otpad kada se za to steknu uvjeti, a među njima je i izbor lokacije za sabiralište bio otpada, koji je u tijeku, rekla je.

Dodala je i da je Općina Viškovo, kao suvlasnik ŽCGO Marišćina kroz tijela toga društva, odnosno skupštinu i nadzorni odbor, upozorila na rok općinske uprave od sedam dana, donesen 18. rujna, da se zadovolje uvjeti iz Okolišne dozvole izdane ŽCGO. Ako se to ne učini, najavila je da će pozvati nadležne inspekcije i tražiti zatvaranje ŽCGO. 

"Ovdje smo svi zajedno, a cilj nam je čisti zrak", istaknula je Udović.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a