Obavijesti

News

Komentari 352

Štrajk se nastavlja: U utorak nema nastave u cijeloj zemlji

Štrajk se nastavlja: U utorak nema nastave u cijeloj zemlji

Danas je 26. dan štrajka u školama. Štrajk će se nastaviti, tvrde prosvjetari, do ispunjenja zahtjeva za povećanjem koeficijenta za 6,11 posto...

VIDEO

Vlada više neće plaćati prosvjetarima dane provedene u štrajku, no unatoč tome čelnici školskih sindikata najavili su još žešće akcije i pritiske za ispunjenje svojih zahtjeva. Pa su tako za utorak najavili novi ciklus koji će početi štrajkom cijeloj Hrvatskoj. A u četvrtak mirni prosvjed na Markovu trgu, kao i protestne akcije za vrijeme Kongresa Europske pučke stranke. 

POGLEDAJTE VIDEO:

- U ponedjeljak nećemo imati nikakve akcije iz pijeteta prema žrtvama Vukovara, Škabrnje, ali i svim žrtvama Domovinskog rata. Odlučili smo da taj dan budemo tihi u učionicama, da se posvetimo onima koji su zaslužni za našu Domovinu i zapalimo svijeće - istaknuo je Branimir Mihalinec iz Sindikata srednjih škola. 

'Vlada učiteljima nije dala baš najbolju ponudu. Za više nema'
'Vlada učiteljima nije dala baš najbolju ponudu. Za više nema'

Premijer Andrej Plenković stavom da neće platiti dane u štrajku, dodao je, šalje poruku učenicima i roditeljima, ministrici i svima da obrazovanje, odgoj, ali o reforma obrazovanja uopće nisu važni. 

Istaknuo je da neplaćanje dana u štrajku, a zahtjev za nadoknadom čini više štete Državnom proračunu. 

- Jer svaki dan, svaki sat, koji će se nadoknađivati, vrijedi dvostruko za proračun - naglasio je upitavši ministricu obrazovanja znači li neplaćanje štrajka da se ne mora održati nadoknada. 

A današnjeg, 26. dana štrajka u Gradu Zagrebu, Bjelovarsko-bilogorskoj te Dubrovačko-neretvanskoj županiji u štrajku je 89 posto zaposlenih u srednjim i 91 posto u osnovnim školama. 

- I to je poruka štrajkaša Vladi. Možete nam sve oduzeti, ali nećete dostojanstvo. Drage tete spremačice, kuharice, tajnici, računovođe, stručni suradnici, učitelji i nastavnici, vi ste bitni i Hrvatska vas treba - poručila je Ana Tuškan iz Sindikata učitelja. 

Prema privremenim rezultatima, istaknuli su, čak 96 posto članova Sindikata srednjih škola, kao i nečlanova koji sudjeluju u štrajku te 97 posto osnovnih škola odbilo je onu prvotnu ponudu Vlade koju su im dali na izjašnjavanje, a u kojoj im nude potencijalno povećanje koeficijenta za dva posto od 1. srpnja ukoliko do tad ne bude gotova analiza sustava plaća. 

Štrajk ide dalje, a učitelji mogu ostati bez 315 kuna po danu...
Štrajk ide dalje, a učitelji mogu ostati bez 315 kuna po danu...

Isto toliko ih se izjasnilo za nastavak štrajka do ispunjenja zahtjeva. 

- Drugu ponudu, onu od srijede nismo ni dali na izjašnjavanje jer je manja od prve i ne vjerujemo da ljudi bolju ponudu odbiju i da bi se htjeli izjašnjavati o lošijoj. To bi stvarno bilo ispod intelektualne razine zaposlenih u sustavu obrazovanja - rekao je Mihalinec. 

A druga, izmijenjena ponuda, za koju u Vladi tvrde da je konačna, je povećanje dodatka na plaću za dva posto, a ne više koeficijenta.

Naglasio je kako su ministricu obrazovanja Blaženku Divjak kroz nekoliko sastanka uspjeli uvjeriti u argumentiranost zahtjeva prosvjetara, ali da je očito ona preslaba da može utjecati na premijera Plenkovića i Vladu. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 352
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa