Obavijesti

News

Komentari 14

Prosvjed: ‘Nećemo trpjeti silovanja djece u domovima’

Prosvjed: ‘Nećemo trpjeti silovanja djece u domovima’
2

Mijenjajte sustav: Mjesec dana nakon užasnog zlostavljanja dječaka (14) u jednom od domova za nezbrinutu djecu, Puljani žele kazne za odgovorne

VIDEO

Imala sam 11 godina kad sam došla u dom jer je majka tako htjela. Zbog stanja u domu i starijih štićenica koje su me mlatile bježala sam dok se nisam udala, do svoje 17. godine. Zato sam završila samo osmogodišnju školu.

Potresno je to svjedočenje bivše štićenice (52), koja je došla podržati mirni prosvjedni skup u Puli. Prosvjedovali su zbog prošlomjesečnog zlostavljanja dječaka, kojemu su stariji štićenici sječivom ispisali “druker”. Smatraju da netko mora odgovarati.

- Često sam bila u samici, a u jednom domu su u samici, uz mene, već bile dvije, tri starije štićenice, koje su me umotale u deku i mlatile - kroz suze se prisjetila na prosvjedu.

Organizatorica prosvjeda, koja zasad želi ostati anonimna, rekla je da su je na organiziranje skupa potaknuli medijski napisi o brutalnom zlostavljanju dječaka. Javili su joj se, kaže, i nekadašnji štićenici s pričama o lošim uvjetima života. Na skupu je druga bivša štićenica rekla da je došla vidjeti žrtvu zlostavljanja u domu prošli mjesec. Stariji štićenici, dodala je, danima prije su ga maltretirali, ali on se plašio to prijaviti bilo kome. Šutio je.

- Tjerali su ga da jede staklo, zemlju, silovali ga četkicom za zube, tjerali ga da pije urin... Stavili su mu maramu u usta, a drugu vezali oko glave da prvu ne može zbaciti. Kad sam ga vidjela nakon zlostavljanja, šokirala sam se. Bio je sav plav. Znam da zlostavljači nisu više u domu, premješteni su - plakala je bivša štićenica.

Nitko ne želi nasilje među djecom, bila ona zbrinuta ili ne.

- Mnoge od nas su majke i ne možemo vjerovati da se nešto takvo događa. Nisam dijete iz Doma, ali sam imala prijatelja u jednom od domova u Hrvatskoj kojeg su mjesec dana nakon dolaska pretukli na smrt. I taj dječak koji je inicirao nasilje je također u nekom od domova proživio nasilje. Nasilje rađa nasilje - rekla je jedna od prosvjednica.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 14
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.