Obavijesti

News

Komentari 187

Veliki prosvjed protiv cenzure: Dosta je bilo progona novinara!

Veliki prosvjed protiv cenzure: Dosta je bilo progona novinara!
9

Najavljeni prosvjed uslijedio je nakon što je sredinom veljače više od trideset udruga civilnog društva pokrenulo bojkot HRT-a, te su najavili kako neće sudjelovati u programu HRT-a, a sve u znak podrške tuženim novinarima i medijima

VIDEO

Pod sloganom "Oteli ste medije, novinarstvo ne damo!" ispred Novinarskog doma u subotu je oko podneva počeo je prosvjed u organizaciji Hrvatskog novinarskog društva (HND), čiji je cilj osam zahtjeva protiv cenzure dostaviti Ministarstvu kulture i Vladi.

Novinari prosvjeduju protiv cenzure u medijima ispred HND-a

Posted by 24sata Politiko on Saturday, March 2, 2019

Novinari, među ostalim, zahtijevaju da se prekine zlouporaba sudskih tužbi, da se zakonski zaštite novinari koji upozoravaju na pritiske kojima su izloženi, depolitizira Vijeće za elektroničke medije, razriješi vodstvo Hrvatske radiotelevizije i hitno izmijeni Zakon o HRT-u.

Osim toga, u HND-ovim zahtjevima su i osiguranje provedbe Zakona o medijima i provedba statuta medija, onemogućavanje lokalnim šerifima da uzurpiraju medije, pronalaženje i procesuiranje napadača na novinare te uvođenje javnih potpora za kvalitetno novinarstvo.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Prosvjednici predaju vladi zahtjeve da se zaustavi cenzura i progon novinara Više na http://bit.ly/2tM0vTy Reporter: Luka Pacek

Posted by 24sata Politiko on Saturday, March 2, 2019

- Novinari izlaze na ulicu pritisnuti golemim brojem sudskih tužbi protiv novinara i medija, kojih je u ovom času više od 1160, političkim pritiscima i pritiscima oglašivača, prijetnjama novinarima, ugrožavanjem profesionalnih prava i standarda, nepoštivanjem medijskih zakona i izostankom ozbiljne medijske politike - ističu u HND-u.

Najavljeni prosvjed uslijedio je nakon što je sredinom veljače više od trideset udruga civilnog društva pokrenulo dvotjedni bojkot HRT-a, te su najavili kako neće sudjelovati u programu javne radiotelevizije pojavljivanjem u studiju ni davanjem izjava, a sve u znak podrške tuženim novinarima i medijima.

Prosvjednici se još okupljaju ispred Novinarskog doma, nakon čega bi se trebali okupiti pred Ministarstvom kulture te se u potom u koloni uputiti prema Markovu trgu.

Dosta je bilo progona novinara

- Dosta je bilo progona novinara, dosta je uništavanja javne profesije, to traje desetljećima, izjavio je predsjednik Hrvatskog novinarskog društva (HND) Hrvoje Zovko ispred Novinarskog doma, prozivajući Vladu da se o ovom problemu "ponaša ignorantski jer misli da je ignoriranje rješenje problema", a što su, tvrdi, činile i mnoge prethodne vlade uništavajući novinarstvo.

Zovko je naglasio kako živimo u zemlji u kojoj se novinari osuđuju zbog objave istinite informacije, te je stoga vrijeme "da im kažemo dosta".

Zahvalio je svima koji su se okupili na prosvjedu, posebno onima koji su došli iz svih dijelova Hrvatske, a posebno je pozdravio nazočne kolege iz Srbije, Bosne i Hercegovine te "pokazali ljudsku i novinarsku solidarnost". 

Ne možete nas tužiti koliko mi možemo pričati 

- Ne možete nas tužiti koliko mi možemo pričati, to svima mora biti jasno, poručio je Zovko.

Vladi Andreja Plenkovića poručio je da ozbiljno shvati ovu temu i problem s kojim se suočavaju novinari, napominjući da je u Hrvatskoj na snazi najmanje 1163 sudskih procesa protiv novinara i njihovih medijskih kuća i "gdje javni servis vodi križarski rat protiv novinara, medija i HND-a". 

Pokretanje videa...

05:48

- Gospodo draga, dosta je bilo terora, dosta je bilo, istaknuo je te prosvjednike pozvao da u koloni krenu prema Ministarstvu kulture te predaju zahtjeve.

Za Ministarstvo kulture stanje je super, redovno, a za nas je stanje ugroženosti profesije

- Za njih je stanje super, za njih je stanje redovno, a za nas je stanje ugroženosti naše profesije, naglasio je te najavio da ova prosvjedna akcija ne završava danas, već će se nastaviti idućeg tjedna te u danima i mjesecima koji dolaze.

 Potom je prosvjednike pozvao da, 'oboružani' transparentima s natpisima "Oteli ste medije, novinarstvo ne damo", "Prijetili smrću novinarima Indexa", "Vas dvije grakćete kao vrane" i drugima, uz bubnjeve i razglas krenu prema Ministarstvu kulture, a onda prema Sveučilištu u Zagrebu te zgradi Vlade, gdje će uručiti i pročitati njihove zahtjeve.

Za ministricu kulture (Ninu Obuljen Koržinek) stanje na HRT-u i u svim drugim medijima je normalno, redovno, kao da ne živimo u zemlji u kojoj se novinari sudski proganjaju, prijeti im se, cenzura je svaki dan vidljiva", istaknuo je Zovko.

Nakon što je ujutro HRT optužio da vodi "križarski rat" protiv novinara i medija, za isto je potom prozvao i Sveučilište u Zagrebu, "još jednu instituciju koja se financira novcem svih vas, koja također vodi križarski rat protiv novinara i medija, na sramotu ove države i na sramotu cijele EU i normalnog svijeta".

Najavio je da će svoje zahtjeve predati i Vladi na Markovu trgu te ih tamo i pročitati.

Zovko: Ovo je naš glas protiv uništavanja novinarstva kao javnog dobra 

Ispred HNK Zovko je poručio kako je ovaj prosvjed glas novinara protiv uništavanja novinarstva kao javnog dobra.

- Zasuti smo brojnim tužbama, sudski nas se proganja, svaka protuha u ovoj državi nas može tužiti, dobiti za ugled i čast tužbom. Javne institucije vode križarski rat protiv novinara. Mnoge naše kolegice i kolege su obespravljene. Prijeti nam se, maltretira, premlaćuje se naše kolegice i kolege po svim dijelovima RH, upozorio je.

- Mi smo novinari u interesu hrvatskih građana, ne politike - Dosta, kazao je te hrvatskim građanima poručio da su novinari njihov glas, glas javnosti, a ne politike "koja nas već godinama želi uništiti".

- Hrvatska država je rekorder po broju sudskih postupaka protiv novinara i medija. Nije neka pohvala, ali drago mi je, a vjerujem i svima vama što ovdje osim svih hrvatskih medija su i brojnih svjetski i ova slika će otići u svijet. Da svi vide kako u zemlji, u srcu Europe, članici EU, na ponos i diku toj istoj EU se uništava novinarstvo, proganjaju novinari, premlaćuju", dodao je te poveo prosvjednike prema Markovu trgu.

Bernardić: Novinari u RH više su po sudnicama nego redakcijama

Prosvjedu se među inima pridružio i predsjednik SDP-a Davor Bernardić te poručio kako su danas u Hrvatskoj novinari "više po sudnicama nego po redakcijama“, nedopustivim ocijenivši nedopustivim da se sloboda medija i govora svake godine sve više srozava.

- Preko tisuću novinara u Hrvatskoj danas je u sudskim postupcima. Zapravo, češće su u sudnicama nego u redakcijama. To je katastrofalno i samo je pokazatelj stanja slobode govora u Hrvatskoj i stanja slobode medija koje se svake godine sve više srozava, istaknuo je Bernardić.

Kao najbolju prosvjednu poruku vladajućima nazvao je sam slogan prosvjeda "Oteli ste medije, novinarstvo ne damo!".

Upitan što treba mijenjati u budućnosti kako bi se situacija popravila, Bernardić je odgovorio kako treba depolitizirati HRT, odnosno onemogućiti politički utjecaj na javni servis".

- Osim toga, treba spriječiti zlouporabu instituta tužbi protiv novinara, treba depolitizirati Vijeće za elektroničke medije i treba uvažiti sve zahtjeve HND-a koje su oni naveli. Zbog toga sam i ja danas ovdje, sudjelujem u prosvjedu u znak solidarnosti s novinarkama i novinarima u Hrvatskoj, poručio je.


U HND-u su, uoči prosvjeda, potvrdili kako su obavijestili Vladu i premijera Andreja Plenkovića da će im uručiti osam zahtjeva protiv cenzure među kojima su zahtjevi da se prekine zlouporaba sudskih tužbi, zahtjevi za zakonsku zaštitu novinara koji upozoravaju na pritiske kojima su izloženi, depolitizacija Vijeća za elektroničke medije, ali i razrješenje vodstva Hrvatske radiotelevizije i hitne izmjene Zakona o HRT-u.

Osim toga, u HND-ovim zahtjevima su i osiguranje provedbe Zakona o medijima i provedba statuta medija, onemogućavanje lokalnim šerifima da uzurpiraju medije, pronalaženje i procesuiranje napadača na novinare te uvođenje javnih potpora za kvalitetno novinarstvo.

- Novinari izlaze na ulicu pritisnuti golemim brojem sudskih tužbi protiv novinara i medija kojih je u ovom času više od 1160, političkim pritiscima i pritiscima oglašivača, prijetnjama novinarima, ugrožavanjem profesionalnih prava i standarda, nepoštivanjem medijskih zakona i izostankom ozbiljne medijske politike - ističu u HND-u.

Najavljeni prosvjed uslijedio je nakon što je sredinom veljače više od trideset udruga civilnog društva pokrenulo dvotjedni bojkot HRT-a te najavilo kako neće sudjelovati u programu javne radiotelevizije, pojavljivanjem u studiju ni davanjem izjava, a sve u znak podrške tuženim novinarima i medijima.

Bojkotu su se kasnije pridružili sindikati i oporbene stranke među kojima su SDP, Amsterdamska koalicija, Start i Klub nezavisnih zastupnika, a predsjednik SDP-a Davor Bernardić u petak je potvrdio kako će, u znak solidarnosti s novinarima, doći na prosvjed.

Predsjednik HND-a Hrvoje Zovko u petak je, nakon dodjele Nagrade Miko Tripalo za 2018. Novinarskom društvu, zbog borbe za ostvarivanje slobode medije i zaštite novinara, kazao da na prosvjed poziva sve kojima je stalo do slobodnih medija, ali je ponovio i kako je to novinarski prosvjed.

Istaknuo je i da se HND u startu ograđuje od bilo kakvih pokušaja politizacije i onih koji će, kako je posebno naglasio, "isticati stranačke zastave".

- Nenormalno je da jedna vlada koja želi biti proeuropska šutke gleda kako se uništava novinarska profesija. Mi želimo da hrvatski građani shvate da slobodni mediji i novinari omogućavaju da imaju pravo na slobodno i pravodobno informiranje. I zato očekujemo da u subotu građani u što većem broju dođu na prosvjed s kojeg ćemo poslati vrlo jasne poruke, poručio je Zovko na ovotjednoj konferenciji za novinare na kojoj je najavljen prosvjed.

Novinarski prosvjed započet će u 12.05 sati pred Novinarskim domom, nastavit će se šetnjom prema Ministarstvu kulture pa natrag do zagrebačkog Sveučilišta i središta Zagreba te će završiti na Markovu trgu.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 187
VIDEO

Manolićeva kći za 24sata: Triput me stisnuo za ruku. Tako smo se pozdravili. Samo je zaspao...
UMRO JE JOŽA MANOLIĆ

Manolićeva kći za 24sata: Triput me stisnuo za ruku. Tako smo se pozdravili. Samo je zaspao...

Pokazao mi je rukom da priđem krevetu, primio me za ruku i tri puta stisnuo. Tako smo se pozdravili, rekla je za 24sata Manolićeva kći Zrnka

Planirao je atentat na Pavelića, preživio je ratove i pandemije
UMRO JE JOŽA MANOLIĆ

Planirao je atentat na Pavelića, preživio je ratove i pandemije

Kad se on rodio, u svijetu su se pojavili prvi radio aparati. Bilo je to vrijeme nijemog filma, Tesla je imao tad samo 66 godina, a internet, televizija i slične stvari postojale su samo u njegovoj glavi...
Albanka koja je kod Dubrovnika usmrtila brata i sestru jurila je u svom BMW-u čak 170 na sat?!
TRAGEDIJA

Albanka koja je kod Dubrovnika usmrtila brata i sestru jurila je u svom BMW-u čak 170 na sat?!

Albanki Klevisi Ymeri (29) određen je jednomjesečni istražni zatvor