Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Prosvjed roditelja njegovatelja: 'Životarimo s tek 2500 kuna'

None Foto: Davor Puklavec/PIXSELL 30

Njegovatelji navode da im je situacija neodrživa jer ih velika većina živi u socijalnoj izolaciji i na rubu siromaštva zbog čega su egzistencijalno ugroženi oni i njihova djeca s teškoćama u razvoju

Članovi Udruge obitelji djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom "Sjena" prosvjedom su u srijedu pozvali ministricu Vesnu Bedeković da poboljša status roditelja njegovatelja i njegovatelja djece s posebnim potrebama, te da ih se zakonski tretira kao radnike s plaćom i mogućnošću bolovanja.

POGLEDAJTE VIDEO: 

"Mi smo roditelji njegovatelji i njegovatelji, radnici, a ne socijalni slučajevi", poručila je članica udruge Sjena, Suzana Rešetar na prosvjedu ispred Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, gdje se okupilo dvjestotinjak roditelja, djece i članova udruga za djecu s posebnim potrebama.

Minuta šutnje za socijalnu naknadu

Istaknuli su kako roditelji njegovatelji i njegovatelji primaju socijalnu naknadu od 2500 kuna, na što su ironično ukazali "minutom šutnje".

POGLEDAJTE VIDEO: 

"Upozoravamo da je taj iznos premali, nedovoljan, i da nitko u Hrvatskoj od toga ne može kvalitetno živjeti. Upozoravamo da smo socijalno isključeni i živimo na rubu siromaštva", kazala je Rešetar.

Upozorila je kako su troškovi koji proizlaze iz invaliditeta "enormno visoki".

"Plaćamo terapije, nadoplaćujemo pomagala, kupujemo djeci lijekove. A jedini odgovor koji dobivamo godinama je uvijek isti - 'možete dijete smjestiti u instituciju'", poručila je Rešetar.

Roditelji i njegovatelji podnose veliku žrtvu, odrekli su se životnih planova i snova, bili su primorani davati otkaze na poslu kako bi skrbili o svojoj djeci i kako bi im djeca mogla ostati kod kuće.

"Danas smo ovdje po drugi put u dva mjeseca da opet pitamo Ministarstvo: 'otkud vam pravo da zadirete u temeljna prava čovjeka'. Naša djeca imaju pravo živjeti u svojoj obitelji, a mi imamo pravo na našu djecu", ustvrdila je Rešetar uz glasnu podršku okupljenih.

Također je upozoreno da roditelji njegovatelji nemaju pravo na bolovanje u slučaju bolesti, u tom slučaju mogu jedino dijete smjestiti u instituciju ili udomiteljsku obitelj. Više od 90 posto roditelja nije iskoristilo to pravo, kaže Rešetar.

Osim toga, rečeno je, u slučaju smrti djeteta roditelj njegovatelj gubi sva prava, i to istoga dana.

Prosvjednici traže Zakon o njegovateljima

Više puta su pozvali ministricu Bedeković i njene savjetnike da pokažu suosjećanje i dođu među prosvjednike. Pri kraju prosvjeda to se i dogodilo jer su se dvije savjetnice ministrice Bedeković obratile okupljenima.

Poručile su kako su donijeli odluku o povećanju naknade, no prosvjednici su ih prekinuli uzvikujući kako "žele plaću, a ne socijalnu naknadu".

Prosvjednici traže uređivanje svih prava i obaveza njegovatelja kroz Zakon o njegovateljima, koji mora biti odvojen od Zakona o socijalnoj skrbi jer tamo u praksi niti ne pripada. 

Zahtjevaju da status njegovatelja mora biti reguliran kao radni odnos po svim smjernicama Zakona o radu, tako da roditelji njegovatelji dobivaju plaću i imaju mogućnost bolovanja, umjesto socijalne naknade, koja je ionako premala.

Tema: Hrvatska

Komentari (130)
  • Ovo je stvarno sramota države. Podrška roditeljima koji žive na rubu egzistencije a imaju bolesnu djecu.

    4. 12. 2019,   10:17
  • Podržavam štrajk roditelja njegovatelja,kao društvo ne vidimo kome je pomoč najpotrebnija ,ne vide se i ne čuju naša djeca invalidi,to je žalosno,

    4. 12. 2019,   10:11
  • Ljudi koju obavljaju takav posel roditelj njegovatelj imaju moj naklon do poda,hvala im za požrtvovnost,mukotrpnost,ljubav ,a mi kao društvo smo slijepci,sramota me.

    4. 12. 2019,   10:16