Obavijesti

News

Komentari 146

Oproštaj socijalnih radnica od kolegice: 'Mi smo nezaštićene!'

Oproštaj socijalnih radnica od kolegice: 'Mi smo nezaštićene!'
8

Nakon ubojstva kolegice Blaženke Poplašen (50), socijalne radnice organizirale su prosvjed ispred Ministarstva za demografiju, obitelj mlade i socijalnu politiku. Primit će ih Plenković

VIDEO

Borimo se i pod velikim smo stresom, a nemamo nikakvu sigurnost, kažu socijalne radnice.

Nakon ubojstva kolegice, socijalne radnice organizirale su prosvjed ispred Ministarstva za demografiju, obitelj mlade i socijalnu politiku.

POGLEDAJTE VIDEO:

Nakon ubojstva kolegice, socijalne radnice prosvjeduju ispred ministarstva Reporter: Denis Gaščić

Posted by 24sata on Wednesday, July 10, 2019

Prosvjed je službeno počeo u 12.10 sati, točno 24 sata nakon što je jučer u Đakovu ubijena njihova kolegica Blaženka Poplašen (50), a na Trg Nevenke Topalušić došlo je oko tisuću socijalnih radnica. Zavijeni u crninu, palili su svijeće za tragično preminulu kolegicu.

Između ostalog, traže veću zaštitu, ali i ostavku ministrice Nade Murganić. Ona je, odjevena u crno, došla na prosvjed, ali nije ništa govorila.

'Gađaju nas ciglama, zaključavaju u urede...'

- Nasilje je svakodnevica u našem poslu - ispričala nam je Vesna Kanceljak iz Centra za socijalnu skrb sa zagrebačke Trešnjevke.

Smatra da ih sustav ne štiti dovoljno. Verbalni napadi koje trpe, kaže, gotovo su konstantni, a ima i mnogo gorih stvari.

- Klijent me jednom zaključao u uredu i iskopčao mi telefon kako ne bih mogla zvati pomoć. Drugi put je kolegicu i mene, dok smo bile u uredu, muškarac iz vana gađao ciglom - prepričava Kanceljak s kakvim se sve stvarima susreću u svakodnevnom radu.

Zagreb: Prosvjed socijalnih radnika nakon jučerašnjeg ubojstva njihove kolegice u Đakovu

U takvim se situacijama, dodaje, znaju obratiti policiji, ali na pitanje dobije li klijent tada drugog socijalnog radnika, odgovara kako se opet vrati njima, što mu ostavlja mogućnost da ponovo izazove nasilje.

- Drugog socijalnog radnika korisnici mogu dobiti samo na vlastiti zahtjev. Postoje kanali za žalbu na naš rad, ali nema kanala kroz koji bismo se mi mogli žaliti - kaže socijalna radnica s tridesetogodišnjim iskustvom rada u sustavu.

Istaknula je kako veliki broj njezinih kolegica, kao posljedicu stresa, ima rak ili PTSP, no sustav ni ne zna o kolikoj se brojki radi, jer ne vodi evidenciju.

- Povjerenja u sustav već odavno nemam - zaključila je Kanceljak.

Zagreb: Prosvjed socijalnih radnika nakon jučerašnjeg ubojstva njihove kolegice u Đakovu

 A da vjeruju da su nezaštićeni, govorili su danas njezini mnogobrojni kolege. Neki kažu da noćas, što od straha, što od muke, nisu mogli spavati.

Podsjetili su kako Blaženka Poplašen nije prva žrtva svog klijenta.

Nezaposleni soboslikar, nezadovoljan iznosom socijalne pomoći, krajem 2000. u Centru za socijalnu skrb Split ubio je socijalnog radnika Jakova Kudrića.

Sastanak s Plenkovićem i Murganić

Premijer Andrej Plenković i ministrica demografije, mladih i socijalne politike Nada Murganić primit će u 12.30 sati u Vladi predsjednika Komore socijalnih radnika Antuna Ilijaša te predstavnike Udruge socijalnih radnika i Sindikatom zaposlenih u djelatnostima socijalne skrbi.

Premijer i ministrica sastaju se s predstavnicima socijalnih radnika nakon tragičnog događaja koji je pogodio Đakovo u srijedu, kada je korisnik Centra za socijalnu skrb usmrtio vatrenim oružjem svoju socijalnu radnicu te je još kritično ranio pravnika.

Nakon sastanka predviđene su izjave za medije.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 146
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

Održali govore: Zoran Milanović pozdravio Plenkovića i čestitao svima u nabavci aviona Rafalea
VIDEO: STIGLO ŠEST BORBENIH AVIONA

Održali govore: Zoran Milanović pozdravio Plenkovića i čestitao svima u nabavci aviona Rafalea

Milanović je čestitao svima koji su sudjelovali u nabavi Rafalea. Podsjetio je na Rudolfa Perešina i ostale pilote koji su "dali čudo" u vremenima stvaranja države.
VIDEO Tragedija u Kaštelima: Poginula je bolesnom suprugu pred očima, vraćali se iz bolnice
OKLIZNULA SE

VIDEO Tragedija u Kaštelima: Poginula je bolesnom suprugu pred očima, vraćali se iz bolnice

Vještak Stanko Smodlaka  je potvrdio da je u nesreći smrtno stradala žena od udara vlaka koji se kretao iz Perkovića prema Solinu