Obavijesti

News

Komentari 24

Prosvjed za čisti zrak: Hodali u krug i blokirali granični prijelaz

Prosvjed za čisti zrak: Hodali u krug i blokirali granični prijelaz
1

Sl. Brod: Udišemo ovaj zrak svaki dan, smrdi strašno, glava me uvijek boli kada se jako osjeti smrad u zraku i sve ovo utječe na djecu, kažu prosvjednici i od vladajućih traže rješenje

VIDEO

Unatoč hladnom vremenu i temperaturi od – 5 stupnjeva Celzijusa u blizini graničnog prijelaza između Hrvatske i Bosne i Hercegovine u Slavonskom Brodu okupilo se oko više stotina prosvjednika za čist zrak.

POGLEDAJTE VIDEO:

Nakon toga su na raskrižju kod Trgovačkog centra Colosseum na oko dvadesetak minuta blokirali promet prema graničnom prijelazu hodajući u krug preko pješačkih prijelaza.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

POGLEDAJTE VIDEO:

- Udišemo ovaj zrak svaki dan, smrdi strašno, glava me uvijek boli kada se jako osjeti smrad u zraku i sve ovo utječe na djecu. Imam dvoje djece, jedno ima poteškoća s kašljem, bronhitisom i alergijom, te vjerujem da ovaj zagađeni zrak utječe na to - rekla je Sanja Burazer.

Dodavši kako nitko nije za zatvaranje rafinerije nego rješavanje problema. I ovaj prosvjed ujedinio je sve brodske inicijative za čist zrak, samo još nedostaje veća nazočnost građana, što bi natjeralo sve odgovorne da ispune njihove zahtjeve.

- Već osam godina mi i naša djeca ne udišemo čist zrak zbog Rafinerije nafte u Bosanskom Brodu. Ovaj prosvjed smo nazvali „Imamo muda“ da pokažemo Vladi Hrvatske da ih stvarno imamo. Došli smo ovdje u blizinu granice, jer niti od jedan zahtjeva sa našeg posljednjeg prosvjeda nije ispunjen. Umjesto da u Slavonski Brod dođe Vlada, poslali su nam predstavnike Ministarstva zaštite okoliša, na sastanak koji je zakazan za idući tjedan u Bosanski Brod oni nas nisu niti pozvali. Nećemo više ovo trpjeti, jer želimo zaštiti svoju djecu - kažu prosvjednici.

Svi prosvjednici kao i na dosadašnjim prosvjedima su jedinstveni u svojim zahtjevima, bilo je onih koji su pozivali na radikalnije mjere poput da se odmah zatvore JANAF-ovi ventili na naftovodu koji ispod Save doprema sirovu naftu rafineriji.

- Glavna poruka je kako želimo čist zrak za našu djecu i kako je kolega rekao da imamo muda i napravimo prvi korak koji drugi ne žele napraviti. To je da se maknemo s Korza i dođemo do granice. Mislimo da su se stvari pomaknule s mrtve točke, ali vrlo malo, što nije dovoljno. S mrvicama se nećemo zadovoljiti, jer ih osam godina već kupimo i ništa nismo dobili. Vrijeme ističe i ovime želimo pokazati kako smo tu i ne želimo odustati, te ćemo napraviti sve što je potrebno - rekao je Dalibor Vašarević, voditelj građanske inicijative okupljene u Facebook grupu "Kad ako ne sad...Brođani, ne dajte da nas truju". Prosvjed je mirno okončan, ali uz poruku da se nastavlja, idući puta još većim građanskim neposluhom i tako sve do ispunjenja njihovih zahtjeva, a glavni je čist zrak za sve koji žive na obje obale rijeke Save. – I za njih s one strane Save imamo muda – poručio je Mladen Sudar, jedan od organizatora prosvjeda.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 24
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina