Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Prosvjedi sindikata HZMO-a u četiri grada: 'Dosta nam je!!'

None Foto: Goran Kovačić/Pixsell 3

Prosvjedi su organizirani i Zagrebu, Splitu, Rijeci i Karlovcu. Nezavisni sindikat radnika HZMO-a i Radnički sindikat protive se odricanju prava iz kolektivnih ugovora

U Zagrebu, Splitu, Rijeci i Karlovcu Nezavisni sindikat radnika HZMO-a i Radnički sindikat organizirali su prosvjede pod nazivom Dosta je!!. 

Stalno smanjenje plaća, gubitak jubilarnih nagrada, božićnica, smanjenje troškova prijevoza, najava donošenja zakona o uskrati isplate prava iz Kolektivnih ugovora, za radnike HZMO-a su i više nego dovoljni razlozi za prosvjed, javlja HRT.  

Prošli tjedan Sindikat zaposlenih u hrvatskom mirovinskom osiguranju i Sindikat radnika, sporta i rekreacije u hrvatskom mirovinskom osiguranju potpisali su s ministrom rada i mirovinskog sustava Mirandom Mrsićem kolektivni ugovor za HZMO. Predstavnici dvaju sindikata, potpisnika KU, složili su se da je njihov temeljni interes očuvanje radnih mjesta i zadržavanje što većeg opsega stečenih prava te su prihvatili ponudu da se određena prava i dodaci koje su do sada uživali preformuliraju, smanje ili suspendiraju. 

Dva sindikata koji nisu potpisali KU i koji danas prosvjeduju ministar Mrsić je pozvao da pokažu solidarnost u trenutku u kojem se država nalazi, ocjenjujući da je danas privilegij biti zaposlen u javnoj upravi gdje su plaće sigurne i dolaze na vrijeme.

Komentari (55)
  • UPRAVO RASLOJAVANJE RADNOG PUKA POGODUJE VLADI - "PODIJELI PA VLADAJ". SVI RADNICI BI SE TREBALI UJEDINITI!!!!!!!!!

    13. 12. 2012,   12:10
  • POTPUNO JE BESMISLENO RASPIRIVATI BILO KAKVO RASLOJAVANJE RADNOG PUKA NA ONE U PRIVATNOM SEKTORU (one koji proizvode i privređuju) I ONE U DRŽAVNOJ SLUŽBI i ONE U JAVNIM SLUŽBAMA i ONE U LOKALNOJ SAMOUPRAVI (one koji kao ne privređuju i ne proizvode). U svakoj uređenoj zemlji treba biti i jednih i drugih. Nitko od njih nije kriv što radi tamo gdje radi, posao kad uspiješ dobiti budi sretan da ga uspiješ svojim radom zadržati. Vlada je ta koja bi trebala uvesti i provoditi mehanizme kažnjavanja vlasnika firmi i direktora koji maltretiraju svoje zaposlenike, ne isplaćuju im plaće i ostalo. Svi ste se nabrijali na medicinske sestre, profesore, državn eslužbenike itd a tko uopće nadzire lokalne šerife načelnike općina i gradonačelnike tzv gradova (mnogo gradova uopće ne zaslužuje taj status-to su malo veća sela), tamo je raspašoj

    13. 12. 2012,   12:09
  • ..svim ljudima koji rade treba kolektivni koji ce stiti i davati prava-svima isto!!!..a mrsic bi mogao na svom primjeru (i svojeg ministarstva) pokazati kako se odricanjem pomaze drzavi. mirovinsko se pocelo unistavati ,polako, potiho od pocetka stvaranja drzave.kao nece nas srbi unistavati ..-dok je novac isao preko beog. bilo je viska novaca koji se djelio uposlenicima.(osobno iskustvo)

    13. 12. 2012,   11:24