Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Prosvjednici u Hong Kongu prekinuli željeznički promet

None Foto: TYRONE SIU/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL 3

Prosvjed je organiziran preko društvenih mreža, a slijedi nakon većeg prosvjeda preko vikenda uključujući dva masovna prosvjeda u subotu i nedjelju

Protuvladini prosvjednici prekinuli su promet podzemne željeznice u Hong Kongu za vrijeme jutarnje gužve u utorak u znak prosvjeda protiv policijske brutalnosti na nedavnim prosvjedima.

Na mnogim željezničkim postajama širom Hong Konga stotine prosvjednika blokirale su vrata željeznice da ih onemoguće u prometovanju u jutarnjim satima.

Tri velike linije podzemne željeznice obustavljene su ili jako kasne zbog prosvjeda od vremena odlaska na posao do sredine dana, pogađajući stotine tisuća stanovnika koji taj prijevoz koriste svaki dan.

Prosvjed je organiziran preko društvenih mreža, a slijedi nakon većeg prosvjeda preko vikenda uključujući dva masovna prosvjeda u subotu i nedjelju.

U sličnim prosvjedima male skupine prosvjednika prekinule su javni prijevoz ili prosvjeduju na ulazima u vladine zgrade.

Prosvjedni pokret počeo je 6. lipnja protiv prijedloga zakona koji bi dopustio izručenje Kini.

Proteklih tjedan prerastao je u veći prosvjed protiv hongkonških vlasti kao i protiv policijske brutalnosti.

Interventna policija u subotu je lovila prosvjednike na željezničkoj postaji Yuen Long na Novim Teritorijima udarajući ih palicama i ispaljujući suzavac u pokušaju da očiste zgradu.

Tjedan prije policija je bila odsutna više od sat vremena dok su naoružani huligani tukli prosvjednike i putnike na postaji nakon još jednog prosvjeda.

Hong Kong, bivša britanska kolonija, posebna je administrativna regija Kine s posebnim pravima i povlasticama zajamčenima do 2047. 

 

Komentari (4)
  • Pa kako i zašto i protiv koga prosvjeduju sad ovi iz Hong konga? prije desetak godina ili i više su se prosvjedima isto tako odcijepili od Kine i što im sad ne paše? Sad je Kina za njih svemirski brod, otišla daleko naprijed i možda sad ovi hoće prosvjedom se opet vratiti Kini !!!

    30. 7. 2019,   09:18
  • svugdje ljudi prosvjeduju, čak i u Kini koja je poznata po brutalnom gušenju prosvjeda, samo mi u Hrvatskoj gunđamo, junačimo se preko interneta, ali kad treba izaći na ulicu i dati Vladi do znanja da je voda došla do grla, onda smo manji od makova zrna. Čini se da ni ne zaslužujemo bolje.

    30. 7. 2019,   09:04