Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Prosvjedovali za klimu usred Berlina: Nikad nećemo prestati

None Foto: Fabrizio Bensch/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL 5

Dok se Thunberg obraćala okupljenima, kancelarka Angela Merkel je na drugom kraju grada govorila o utjecaju mlade aktivistice i pokreta koji je započela

Mlada švedska aktivistica Greta Thunberg u petak je bila na prosvjedu za klimu u njemačkom glavnom gradu Berlinu, u trećem posjetu Njemačkoj kako bi prisustvovala takvim demonstracijama.

"Nikada nećemo prestati", rekla je Thunberg okupljenima u parku u središtu Berlina.

Šesnaestogodišnja Šveđanka svojim je aktivističkim djelovanjem i organiziranjem školskog štrajka i prosvjeda ispred švedskog parlamenta u kolovozu prošle godine, na isto potaknula brojne mlade ljude diljem Europe i šire.

Pokret "Petak za budućnost" i prosvjedi koje je inicirala raširili su se po svijetu.

"Fridays for Future" protest in Berlin | Autor: Fabrizio Bensch/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL Foto: Fabrizio Bensch/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

Dok se Thunberg obraćala okupljenima, kancelarka Angela Merkel je na drugom kraju grada govorila o utjecaju mlade aktivistice i pokreta koji je započela.

"Definitivno su nas potaknuli da ubrzamo" provođenje politika za zaštitu klime u Njemačkoj, rekla je Merkel na konferenciji za medije.

Govorila je i o trenutnim "izvanrednim vremenskim uvjetima" koji ukazuju na štetu nanesenu nedostatkom djelovanja na području zaštite klime.

Nakon Njemačke, Thunberg će otputovati u Francusku gdje će joj u nedjelju u Normandiji biti dodijeljena nagrada za slobodu, a trebala bi govoriti i u francuskom parlamentu.

Komentari (9)
  • Sad dok je mala još može prodavati ove fore. Kad naraste bit će simpatična ko aktivistice radničke fronte.

    19. 7. 2019,   14:29
  • To je ova sto se vozi brodom umjesto aviona ,avion veli ova puno zagaduje. A ovi iz skole sto kao prosvjeduju treba dat neopravdani i kulju.

    19. 7. 2019,   14:17
  • Zbog nje gorivo ce bit 2 €

    20. 7. 2019,   00:45