Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

'Prosvjedovat ćemo i blokirati promet radi Centra za azilante'

None Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL

Članovi petrinjske Inicijative branitelja poručili su kako ne odustaju od zahtjeva za obustavom projekta izgradnje Centra za azilante u Maloj Gorici, a u suprotnom planiraju mirni prosvjed i blokiranje prometnica

Ogorčeni su, kažu, jer od nadležnih institucija nisu dobili odgovore na svoje zahtjeve upućene im 23. ožujka, a za njihovo su očitovanje postavili rok do 8. svibnja. Zahtjeve i peticiju s tri tisuće potpisa protiv izgradnje i realizacije projekta 'Uspostava infrastrukture i jačanja kapaciteta prihvatilišta za tražitelje azila u Maloj Gorici', uputili su vladi i premijeru Andreju Plenkoviću, Ministarstvu unutarnjih poslova i ministru Davoru Božinoviću, a sa zahtjevima su upoznali i Europski parlament i Vijeće Europe. 

- Ukoliko ne udovoljite našim zahtjevima biti ćemo primorani, zajedno sa svim građanima grada Petrinje pokrenuti mirne prosvjede te na dan izbora za EU parlament blokirati državne ceste koje idu prema Sisku i Petrinji - ističe se u pismu nadležnim institucijama i medijima.

Među ostalim, Inicijativa branitelja je zahtijevala da se stave izvan snage sve dosadašnje odluke vezane uz izgradnju prihvatilišta, odluku vlade da se na području Sisačko-moslavačke županije više neće graditi niti jedan novi prihvatni centar za smještaj azilanata ili migranata, da se Europski parlament i Vijeće EU  obavijeste o stavljanju svih dosadašnjih odluka izvan snage, te da se predviđenih četiri milijuna eura prenamijeni za druge potrebe.

Mala Gorica: Nekadašnje prognaničko naselje gdje će biti Centar za azilante | Autor: Nikola Cutuk/PIXSELL Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL

- Do ovog trenutka još uvijek nismo zaprimili nikakav odgovor što smatramo krajnje neodgovornim od državnih institucija koje bi trebale biti u službi svojih građana. Ne samo da ste prošli sve razumne i zakonske rokove da nam odgovorite, već i ignorirate naše zahtjeve - ističu u pismu kojeg je u ime Inicijative branitelja grada Petrinje potpisao Ivo Vranić.

POLICIJA TRAŽI DRUGOGA Migrant koji je ispod autobusa ušao u Dubrovnik nije bio sam

Svu dokumentaciju, navode, proslijedili su i 'Parlamentu EU i Vijeću EU kako bi bili upoznati sa netransparentnošću i neinformiranju lokalnog stanovništva te jednostranim odlukama 'ispod stola' od strane lokalne, županijske i državne vlasti'.

U obrazloženju zahtjeva navode netransparentnost postupka, izostanak suradnje s lokalnim stanovništvom, nemogućnost rješavanja infrastrukturnih potreba naselja te sigurnosna pitanja. 

Tema: Hrvatska

Komentari (45)
  • Nemamo dosta svojih nezaposlenih, sirotinje i socijalnih slučajeva,još nam trebaju i ovi.

    5. 5. 2019,   14:32
  • Puna potpora petrinjskim braniteljima!

    5. 5. 2019,   17:52
  • a pa mora Plenković i ostala hdz bagra nam napakovati par tisuča migranata,ili ti terorista,,tako baka Merkel rekla,,a pošto nije Plenković Orban da baki Merkel kaže NE,onda ćemo dobiti par tisuča migranata,,samo je pitanje gdje će ih smjestiti,,da ovi takozvani migranti mogu sranja po RH raditi,,ali to Plenoviču nije bitno,,bitno je da se baku Merkel posluša,,a što narod misli je nevažno.

    5. 5. 2019,   17:10