Obavijesti

News

Komentari 438

U srijedu nema nastave u još tri županije: Idu novi prosvjedi

U srijedu nema nastave u još tri županije: Idu novi prosvjedi

Neovisno o vremenskim uvjetima, u srijedu i četvrtak će biti naše aktivnosti na Trgu sv Marka. Dobit ćete obavijest kada i u koje vrijeme, najavio je nove prosvjede čelnik sindikata Branimir Mihalinec.

VIDEO

Sindikati obrazovanja trebali su u ponedjeljak, 22. dana štrajka u školama, imati završni sastanak s Vladom, na kojem su trebali dobiti njihovu konačnu ponudu o kojoj će odlučiti zaposleni u osnovnim i srednjim školama prihvaćaju li je ili ne, no poziv nisu dobili. Čelnici sindikata ne znaju zašto, a sastanak je ministar rada Josip Aladrović najavio za sutra. Naglasio je kako zahtjeve prosvjetara za povećanjem koeficijenta za 6,11 posto Vlada ne prihvaća. 

- Naši stavovi su i dalje jednaki i poznati. Smatramo da je naša ponuda povećanja osnovice plaća za 6,12 posto te potencijalni rast koeficijenta za dva posto ukoliko ne redizajniramo cijeli sustav plaća, razumna. Vidjet ćemo kako će završiti sutrašnji sastanak, mi i dalje apeliramo da se štrajk okonča - poručio je Aladrović.

Što se tiče zabrane štrajka i hoće li Vlada ići u tom smjeru, istaknuo je kako bi u ovom trenutku odbacio bilo kakve represivne mjere. 

- Za 10. mjesec će štrajk biti plaćen, a sve dalje ovisi o pregovorima. Ali vidjet ćemo sve nakon pregovora - istaknuo je.

Branimir Mihalinec iz Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama poručio je kako su za taj sastanak sutra saznali iz medija.

- Mi još nismo dobili ni poziv za sutra, eto tako funkcionira naš dijalog - rekao je Mihalinec.

Štrajk u školama se nastavlja, sutra u Varaždinskoj, Međimurskoj i Krapinsko-zagorskoj, a u srijedu Zagrebačkoj, Sisačko-moslavačkoj te Brodsko-posavskoj županiji. 

A sindikati su najavili i nove aktivnosti na Markovu trg u srijedu i četvrtak, a o detaljima tih aktivnosti će sutra. 
 

POGLEDAJTE VIDEO: 

Motivacija za štrajk, istaknula je predsjednica Sindikata učitelja Sanja Šprem, i dalje je vrlo visoka. Pa je tako danas u Splitsko-dalmatinskoj i Požeško-slavonskoj županiji u štrajku 90 posto zaposlenih u srednjim te preko 97 posto u osnovnim školama. U petak će objaviti i novi ciklus štrajka. 

- Nastavnici i učitelji i dalje podržavaju štrajk, iako se pojavljuju napisi nekih koji ga ne podržavaju, ali takvi su u manjini i normalno da takvi postoje - istaknuo je Branimir Mihalinec iz Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama. 

Ministar Aladrović: Ne možemo prihvatiti zahtjeve sindikata
Ministar Aladrović: Ne možemo prihvatiti zahtjeve sindikata

Najavili su i nove prosvjede tijekom predsjedanja EU, ali i tijekom Kongresa Europske pučke stranke idući tjedan u Zagrebu. 

- Ukoliko se ne riješi naš problem, svakodnevno ćemo protestirati pred Nacionalnom i sveučilišnom knjižnicom tijekom predsjedanja EU. Nijedan skup neće se održati, a da mi nećemo biti tamo. Ni idući tjedan nijedan skup Europske pučke stranke neće proći bez nas, nigdje se neće kretati po Zagrebu, a da ne vide naše ljude, poruke i plakate i to na više jezika, da i oni razumiju - poručio je Mihalinec podsjetivši da je Vlada prošlog tjedna na sjednici donijela Uredbu o koeficijentima za Državni inspektorat. 

- Koeficijent za radno mjesto glasnogovornika u inspektoratu iznosi 2,739 i samo je 67 posto veći od učitelja i nastavnika. Tako ova Vlada cijeni učitelje - istaknuo je. 

Šprem se osvrnula na sastanak ministara obrazovanja i financija prošlog petka u Bruxellesu, na kojem je sudjelovala i naša ministrica Blaženka Divjak. 

- Održano je Vijeće za obrazovanje, mlade, kulturu i sport gdje je ETUCE, organizacija čiji smo mi članovi, uputio rezoluciju pod naslovom "Ulažite u obrazovanje." Ministrica se tada očitovala da će prioritet predsjedanja Hrvatske EU biti obrazovanje, pod naslovom "Nastavnici i učitelji budućnosti." Kako možemo govoriti o ulaganju u obrazovanje kada Vlada ne želi uložiti ni jednu kunu više nego što ulaže u sve javne službenike? Kako obrazovanje može biti prioritet i tema predsjedanja EU, ako se ignoriraju zahtjevi svih zaposlenika u sustavu obrazovanja? Naravno da ovakvu kontradiktornost, nažalost, možemo vidjeti samo u našoj lijepoj Domovini - poručila je Šprem naglasivši da je krajnje vrijeme da se uloži u obrazovanje.

Mihalinec se osvrnuo i na medijska pisanja o tome kako naši učenici imaju najlošije rezultate na PISA testovima. 

- Došli smo do nekog istraživanja europskog izvora koje pokazuje da je Hrvatska najbolja u PISA testovima od onih zemalja koji za obrazovanje izdvajaju 2000-3000 dolara po učeniku godišnje. Svi oni koji izdvajaju više, da, imaju i bolje rezultate. Zamislite, baš čudno - istaknuo je. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 438
VIDEO

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament
ŽELE NAPUSTITI STRANKU?

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament

Potvrde ni demantija ovih informacije još nema, a nitko od dužnosnika Mosta ne odgovara na telefonske pozive.

Policija došla privesti čovjeka u Našicama, on skočio i poginuo!
S PRVOG KATA

Policija došla privesti čovjeka u Našicama, on skočio i poginuo!

Policija iz Našica jutros oko 7 sati je pokušala realizirati dovedbeni nalog koji je Županijski sud u Osijeku raspisao za 47-godišnjakom kojeg je trebalo dovesti u Zatvor u Zagrebu
Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...
A KLELI SE U JEDINSTVO

Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...

Odlazak bračnog para Raspudić Selak od Mosta, samo je jedan od raskola među partnerima i unutar stranaka nakon izbora. DP se lomi oko koalicija, SDP-ov Grbin na meti kritika, Plenković na dvostrukom udaru...