Obavijesti

News

Komentari 147

'Mi nastavljamo pregovore sve dok ne postignemo naš cilj'

'Mi nastavljamo pregovore sve dok ne postignemo naš cilj'
1

Danas je 24. dan štrajka u školama. Štrajk će se nastaviti, tvrde prosvjetari, do ispunjenja zahtjeva za povećanjem koeficijenta za 6,11 posto

VIDEO

Unatoč tome što ih je ministar rada Josip Aladrović pozvao na sastanak koji će biti danas u 16.30 sati, a na kojem će im u ime Vlade dati neku novu ponudu, čelnici obrazovnih sindikata ipak su, kako su dan ranije najavili, uputili u sve škole na izjašnjavanje Vladinu ponudu od prošlog tjedna. Do sutra bi to izjašnjavanje zaposlenika, koji sudjeluju u štrajku, trebalo biti gotovo, a sindikati očekuju da će tu ponudu odbiti. 

 

Kako neslužbeno doznajemo, već ovog prvog dana velika većina zaposlenih štrajkaša i jest odbila taj prijedlog Vlade. A ta ponuda je analiza postojećeg cjelokupnog sustava plaća u javnom sektoru te potencijalno povećanje koeficijenta dva posto ukoliko do 1. srpnja ne bude gotova Uredba o koeficijentima složenosti poslova. Prosvjetari zahtijevaju povećanje od 6,11 posto pa treba vidjeti što će im Vlada danas ponuditi i hoće li u skladu s tim i štrajk u školama završiti.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Pozivam sve da dobiju tu ponudu i da Vlada više nikad ne pomisli da ovakvom nultom ponudom može zaustaviti štrajk - poručio je Branimir Mihalinec naglasivši kako je današnji sastanak izazvan njihovim jučerašnjim ultimatumom. 

Zagreb: Čelnici školskih sindikata obratili se medijima ispred Banskih dvora

- Ukoliko nema danas ponude Vlade koja ide u smjeru prihvaćanja naših zahtjeva, onda nastavljamo pregovore do ispunjenja tih zahtjeva i dok ne postignemo naš cilj - dodao je. 

Sindikati su u srijedu ujutro podijelili i saborskim zastupnicima pisma u kojima im objašnjavaju svoje zahtjeve, razloge štrajka te im poručuju da ne glasaju proračun ukoliko u njega nisu ugrađena sredstva za selektivno povećanje plaća učiteljima, nastavnicima i svim ostalim zaposlenima u sustavu odgoja i obrazovanja. 

Podsjetio je na zastupnike HNS-a i stranke zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića koji su prijetili da neće glasati za proračun ukoliko nema povećanja plaća učiteljima i nastavnicima.

- Apeliramo na njih da glasaju prema svojoj savjesti i ne pristaju na ono što su njihovi čelnici dogovorili da bi sačuvali fotelje - poručio je Mihalinec.

Podsjetimo, danas nema nastave u Zagrebačkoj, Sisačko-moslavačkoj te Brodsko-posavskoj županiji. Štrajk se nastavlja sutra u Virovitičko-podravskoj i Koprivničko-križevačkoj, a u petak u Gradu Zagrebu, Dubrovačko-neretvanskoj te Bjelovarsko-bilogorskoj. 

Škole u Slavonskom Brodu: 'Podupiremo štrajk'

U školama u Slavonskom Brodu u štrajku je između 80 i 90 posto učitelja i nastavnika.

- Kao ravnatelj i tijekom štrajka imam svoje redovne obveze i obavljam ih kao da štrajka nema. No, u svakom slučaju, jasno je, podupirem način i borbu za svako ustavno pravo učitelja - rekla je Ana Blagović, ravnateljica brodske Osnovne škole Dragutina Tadijanovića. 

Njezin kolega, Zlatko Bagarić, ravnatelj brodske Osnovne škole Ivan Goran Kovačić, kaže da u "njegovoj" školi štrajka više od 80 posto učitelja, ali da s učiteljima koji nisu u štrajku uspijevaju nekako organizirati djelomičnu nastavu, posebice za prve razrede.

-Prije svega, podupirem štrajk koji je svakako opravdan, ali isto tako priželjkujem da štrajk što prije završi i nastava za sve razrede bude nastavljena. Do tada u našoj školi organiziramo nastavu za oba prva razreda, a učenike sedmih razreda pozivamo prema tome koji učitelji nisu u štrajku i sa tim učenicima provodimo djelomičnu nastavu, odlaske u muzeje i sl. Također, u školi smo organizirali i produženi boravak, nema smisla da djeca zbog štrajka, a dok su im roditelji na poslu, budu prepuštena sama sebi - kazao je za ravnatelj Zlatko Bagarić. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 147
VIDEO

Tko je u ekipi za pregovore između HDZ-a i DP-a: Plenković stavio čovjeka od povjerenja
LOV NA 76 POTPISA

Tko je u ekipi za pregovore između HDZ-a i DP-a: Plenković stavio čovjeka od povjerenja

Plus+ SDP sada predlaže vladu od godinu dana koja bi okupila cijelu oporbu. HDZ-ove pregovore s DP-om će voditi Medved. Most i Možemo za manjinske vlade, ali jedni sa drugima ne mogu

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'
O MANDATARU, PLENKOVIĆU, USTAVNOM SUDU...

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'

Predsjednik Milanović se svojim ponašanjem sam doveo u situaciju da se isključuje od mogućnosti da bude mandatar. Političke stranke koje ga podržavaju toga moraju biti svjesne, poručili su s Ustavnog suda
Brat osumnjičenog za ubojstvo male Danke umro nasilnom smrću, pronašli su ozljede...
POTVRDILI VJEŠTACI

Brat osumnjičenog za ubojstvo male Danke umro nasilnom smrću, pronašli su ozljede...

U vještačenju su na tijelu utvrdili brojne ozljede, zbog čega su vještaci zaključili da se radi o nasilnoj smrti