Obavijesti

News

Komentari 1073

Gay pride u Splitu prošao je mirno, turisti davali podršku

Gay pride u Splitu prošao je mirno, turisti davali podršku
13

Povorci za prava svih manjinskih skupina pridružio se i splitski gradonačelnik Ivo Baldasar. Na ovogodišnjem splitskom Prideu okupilo se dvjestotinjak sudionika

VIDEO

Pod motom "Izađimo u siguran Split" u splitskom Đardinu u 17 sati počelo je okupljanje sudionika Parade ponosa koja će, kao i prošlih godina, prošetati središtem grada. U tu svrhu organizatori su pripremili brojne transparente kojima žele, ne samo upozoriti na nasilje prema LGBT zajednici, već i na nasilje prema manjinama. Na transparentima ističu se poruke poput: "Volim Srbina", "Volim Slovenku", "Moj brat je moja sestra", "Moj tata je gej", "Svako misto svoju lezbu ima"...

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

24sata 00:47

- Na prvom mjestu ove godine je sigurnost Splita općenito. Nedavno su bili napadi na pripadnike romske zajednice , ali nije riječ samo o manjinama, mi se zalažemo i za sigurnost na stadionima kako bi obitelji s djecom sigurno mogle ići na utakmice bez straha za sebe i svoju imovinu - rekao je Marko Mlinar, koordinator udruge Rišpet.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

On je dodao kako traže punu ravnopravnost LGBT zajednica, ali i drugih manjinskih skupina u društvu.

- Imamo dojava o napadima na pripadnike LGBT zajednice, ali oni često ostaju neprijavljeni jer se žrtve boje reakcije obitelji i okoline koji često ne znaju za njihovu seksualnu orijentaciju - kaže Mlinar.

Povorci ponosa pridružio se i splitski gradonačelnik Ivo Baldasar koji će podići zastavu na Pjaci, a ona će tamo ostati 24 sata.

- Grad Split daje podršku Prideu . Sjećate se da je prve godine bila ružna slika, ali evo, ove godine je manje policije i osiguranja. Oni koji ne podržavaju otišli su se kupati i to je dobro. Svi imaju pravo izraziti svoje želje i osjećaje kao i tražiti prava. Ako smo civilizirana i demokratska zemlja, štitit ćemo ljudska prava u svim okolnostima i pod svaku cijenu - rekao je Baldasar koji je na pitanje smatra li da je Split siguran grad odgovorio kako se slaže da i dalje nisu svi sigurni te kako to što proteklih godina na Prideu nije bilo izgreda ne znači da su građani prihvatili različitosti.

Ove godine povorku, u kojoj je bilo oko 200 sudionika, prvi put nije osiguravao kordon policije , ali nije bilo ni velike blokade grada.

Na Rivi, osim na početku i na kraju, nije bilo ograda, a podršku sudionicima dali su brojni turisti , koji su usprkos paradi neometano uživali u gradu.

Nakon što se povorka vratila u Đardin, između ostalih, govor je održala i Sanja Juras iz udruge Kontra. Ona se osvrnula na nasilje prema LGBT osobama rekavši kako, osim zbog straha od okoline i obitelji, nasilje ne prijavljuju i zbog homofobije u policiji i sudstvu tj. nepovjerenja prema sustavu .

- Nijedan slučaj nasilja dosad nije završio presudom. Imamo dobre zakone, ali smo među posljednjima u Europi  njihovoj provedbi. Ne želimo više nikad da šest žena bude pretučeno , a da počinitelji ne budu procesuirani. Ne želimo više nikad imati slučaj u kojem pripadnik LGBT zajednice doživljava prijetnje tri godine, a da policija ništa ne poduzme . Ne želimo više nikad doživjeti da jedan sudac na 15 minuta u hodniku, na istom mjestu, ostavi nasilnika i njegovu žrtvu - rekla je Sanja Juras i zaradila gromoglasni pljesak okupljenih.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1073
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a
Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović je najavio svoju konferenciju
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović je najavio svoju konferenciju

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1