Obavijesti

News

Komentari 334

Protiv utaje: Marić gasi pristup stranim internet kladionicama!

Protiv utaje: Marić gasi pristup stranim internet kladionicama!
1

Iako je bilo sumnji da bi izmjenama zakona Vlada mogla gasiti sve nepodobne portale, ministar Marić kaže: 'Nema govora da se pokušava cenzurirati sloboda govora, ovo su tražile naše kladionice'

VIDEO

Udruga hrvatskih sportskih kladionica je lani upozorila da strane internet kladionice godišnje ne plate oko milijardu kuna direktnih i indirektnih davanja državi koje oni moraju osigurati, te su tako nelojalna konkurencija.

Izračunali su da Hrvati ukupno na stranim internet kladionicama ostave oko tri milijarde kuna. U Hrvatskoj postoje stroga pravila koja zabranjuju i klađenje malodobnima, a svaki dobitak se oporezuje od 10 do 30 posto, plaćaju se i manipulativni troškovi. Sve to poskupljuje klađenje, pa nije čudno da su domaći igrači na sreću koristili mogućnost klađenja preko interneta i bez tih troškova.

Od ožujka će i Hrvatska, kao i brojne druge europske zemlje, blokirati pristup stranim kladionicama koje ne posluju u skladu s našim zakonima.

Blokirat će one koji ne posluju u skladu s propisima

U javnoj raspravi je prijedlog pravilnika koji to omogućava. Kladionice se izrijekom ne navode, ali blokirat će se oni koji nude "robu i usluge putem interneta, omogućuju uplate građana i ne posluju u skladu s propisima koji uređuju njihovu djelatnost u Hrvatskoj".

Izmjene općeg poreznog zakona koje su prethodile tom pravilniku, izazvale su dosta pomutnje u javnosti i otvorilo pitanje hoće li Porezna uprava gasiti i internet portale ako 'štete zajednici'. Razlog je dosta neodređena odredba u zakonu koja glasi: "Ako se određena gospodarska djelatnost obavlja uz izbjegavanje ispunjavanja zahtjeva reguliranih odredbama posebnog propisa koji uređuje tu djelatnost, te se tako ostvaruju nepripadajuće porezne pogodnosti ili izaziva teško nadoknadivu štetu za društvenu zajednicu, nadležno tijelo može izdati nalog o zabrani daljnjeg rada".

Marić: Isto su učinile brojne druge zemlje

Ministar financija Zdravko Marić nam je odgovorio da se sigurno ne ograničava sloboda govora tim zakonom ili je da je on oruđe za cenzuru.

- U izmjene zakona se isključivo krenulo na inicijativu domaćih kladionica i priređivača igara na sreću. Ne radi se samo o poreznom pitanju, nego i činjenice da se malodobne osobe mogu kladiti na internet kladionicama jer posluju bez kontrole. Nema nikakvog govora o pokušaju cenzure slobode govora. Isto su učinile i brojne druge zemlje - odgovorio nam je ministar Marić.

Vladin potez sigurno neće ići glatko. Trebaju podnijeti detaljan opis nadležnoj agenciji HAKOM zašto se neka stranica blokira, a ona će ići i na popis zabranjenih.

Ali, iskustvo pokazuje da su strane kladionice našle načina za otvaranje stalno novih stranica s ponudom...

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 334
VIDEO

Gotov sastanak DP-a i Mosta. Oglasio se Pupovac: Nijedna nam opcija nije neprihvatljiva
IZ MINUTE U MINUTU

Gotov sastanak DP-a i Mosta. Oglasio se Pupovac: Nijedna nam opcija nije neprihvatljiva

Prošlo je šest dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u
'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava