Obavijesti

News

Komentari 11

Protivnik cijepljenja dolazi u Split, liječnici: Zabrinuti smo

Zabrinutost zbog dolaska najpoznatijeg protivnika cijepljenja u svijetu Andrewa Wakefielda ranije je izrazio i splitski Medicinski fakultet te apelirao na građane da podupru znanstveno utemeljene spoznaje

VIDEO

Iz Hrvatskog liječničkog zbora (HLZ) u srijedu su izrazili zabrinutost što će Andrew Wakefield, liječnik kojemu je oduzeta licenca za rad zbog dokazano neetičnih postupanja prema djeci i lažiranja rezultata istraživanja, unatoč tome, uskoro u Splitu održati predavanje na antivakcinacijskom skupu.

Uoči mirnog okupljanja roditelja i djece 8. lipnja u Splitu povodom obilježavanja Međunarodnog dana svjesnosti o osobama oštećenima cjepivom koje organizira Hrvatska udruga roditelja aktivista (HURA), a kao poseban gost najavljen je Wakefield iz HLZ-a upozoravaju i kako je sve više roditelja koji mu vjeruju i podliježu manipulacijama i znanstveno neutemeljenim, neistinitim tvrdnjama koje iznosi.

"Zdravstveni djelatnici nisu na suprotnoj strani roditeljima. I mi želimo samo najbolje svojim pacijentima i cijelom pučanstvu. Želimo hrvatsku javnost upoznati sa činjenicom da je najavljenom govorniku na skupu u Splitu Andrew Wakefieldu oduzeta liječnička licenca", ističu iz HLZ-a.

'Tko odbija cijepljenje dovodi u opasnost život svojih voljenih'
'Tko odbija cijepljenje dovodi u opasnost život svojih voljenih'

Cijepljenjem su iskorijenjene velike boginje, gotovo je iskorijenjena dječja paraliza, a pomoću cijepljenja nadzire se niz drugih bolesti zbog kojih su djeca patila i umirala.

Hrvatski liječnički zbor pozvao je stoga cjelokupnu javnost, a posebice majke i očeve, bake i djedove da se objektivno informiraju o cijepljenju i cjepivima kroz provjerene izvore temeljene na znanstveno dokazanim činjenicama te da ne nasjedaju lažnim informacijama prihvaćanjem kojih dovode u opasnost život i zdravlje svojih voljenih.

U Splitu novooboljeli od ospica  

Također podsjećaju da su ospice vrlo zarazna virusna bolest koja često uzrokuje komplikacije upale srednjeg uha, bronhija i pluća, a najteža posljedica je upala mozga.

"Rezervoar virusa je čovjek. Prije cijepljenja velik broj osoba, prvenstveno djece, obolijevao je od ospica. Cjepivo protiv ospica uvedeno je u Hrvatsku 1968. U sljedećim godinama broj oboljelih se smanjivao do razine sporadičnih slučajeva. Međutim, u zadnjim godinama zbog smanjenog cijepnog obuhvata ponovno se javlja ta bolest", upozoravaju iz HLZ te dodaju kako zadnjih dana svjedoče i novooboljelima u Splitu.

Stoga su, kažu, tim više iznenađeni ustrajnim aktivnostima nekih pojedinaca i udruga kojima se dovodi u pitanje učinkovitost i značenje cijepljenja. 

'Cjepiva su danas kvalitetnija'

U priopćenju poručuju da niti jedna ljudska aktivnost nije bez rizika i da ne negiraju nuspojave cijepljenja te ističu kako iste treba pomno evidentirati i proučavati kako bi se razvila što bolja i sigurnija cjepiva.

"Cjepiva su danas posve sigurno kvalitetnija nego na samim počecima. Dovoditi u pitanje cijepljenje kao takvo je krajnje opasno i neodgovorno prema članovima našeg društva koji trebaju zaštitu, a djeca su sigurno ta koja predstavljaju izrazito ranjivu skupinu. Roditelji koji odbijaju cijepljenje svoje djece su najčešće sami cijepljeni i posve je nerazumljivo zašto zaštitu koju su sami dobili ne žele osigurati svojoj djeci", ističu iz HLZ u priopćenju koje je potpisala predsjednica Hrvatskog pedijatrijskog društva Hrvatskog liječničkog zbora Aida Mujkić.

Zabrinutost zbog dolaska najpoznatijeg protivnika cijepljenja u svijetu Andrewa Wakefielda ranije je izrazio i splitski Medicinski fakultet te apelirao na građane da podupru znanstveno utemeljene spoznaje o cijepljenju.

Andrew Wakefield je 1998. objavio rad u kojem je falsificirao činjenice tvrdeći da cjepivo protiv ospica može uzrokovati autizam, nakon čega se svijetom proširio strah od cijepljenja i tzv. antivakserski pokret, zbog čega je pala procijepljenost u Europi i Americi, a stanovništvo je više izloženo zaraznim bolestima.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 11
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Božinović: 'Mi smo napravili sjajan rezultat...'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Božinović: 'Mi smo napravili sjajan rezultat...'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...
IZBORI 2024.

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...

Na stranicama izbori možete pregledati rezultate po izbornim jedinicama i gradovima , tj. pogledati kako se glasalo u vašem 'susjedstvu'...
Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke