Obavijesti

News

Komentari 18

Provjera brojila za vodu, plin i struju nije baš uvijek besplatna

Provjera brojila za vodu, plin i struju nije baš uvijek besplatna
1

GUBITNIK PLAĆA Izvanredno ispitivanje vodomjera provodi se na zahtjev korisnika, koji to i plaća ako se vodomjer pokaže ispravnim, kažu u zagrebačkoj Vodoopskrbi i odvodnji. U protivnom, valjda, vraćaju novac

VIDEO

Posumnjate li da brojilo za struju, vodu ili plin nije ispravno, možete zatražiti izvanredno mjerenje. No utvrde li na ispitivanju da je ispravno, sav trošak snosi onaj tko je tražio ispitivanje.

To najčešće nije samo trošak baždarenja, umjeravanja ili provjere brojila. Pribrojit će mu troškove demontaže, prijevoza, ponovne montaže, radne sate jednog ili više radnika. - Distributer će ugraditi novi plinomjer, a sporni poslati u ovlašteni laboratorij na izvanredno ispitivanje. To stoji između 1200 i 1400 kuna. Ako se pokaže da je plinomjer izvan dopuštenih granica točnosti, distributer je dužan vratiti novac korisniku - odgovorili su iz Gradske plinare Zagreb. Tvrde da je naknada za troškove Državnog zavoda za mjeriteljstvo između 200 i 400 kuna, ovisno koliko ispitivanje traje. No u tom Zavodu ističu puno manje cijene.

Stižu nove cijene od 1. travnja: Evo za koliko poskupljuje plin...
Stižu nove cijene od 1. travnja: Evo za koliko poskupljuje plin...

- Zatraži li korisnik provjeru mjerila, distributer je dužan tražiti zavod izvanredno ispitivanje i ispitno izvješće. Ovjera vodomjera maksimalnog protoka do 10 prostornih metara na sat stoji 18 kuna, plinomjera istog protoka 30 kuna, a jednofaznih brojila za struju između 14 i 75 kuna - kažu u Zavodu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Za plinomjere su zaduženi distributeri plina, a ima ih 35. Oni nisu uvijek i opskrbljivači plinom. Na području Zagreba opskrbu i distribuciju radi Gradska plinara Zagreb. Plinom opskrbljuju i Bjelovarčane te im šalju račune. No za distribuciju u Bjelovaru zadužen je Elektrometal i oni mijenjaju plinomjere. Nisu odgovorili koliko stoji provjera, nego su nas uputili na Cjenik nestandardnih usluga, u kojemu piše da je cijena umnožak radnih sati, broja potrebnih radnika i prosječne cijene radnog sata. Isto piše i kod Brod-plina.

- Dokaže li se da je plinomjer neispravan, trošak ispitivanja snosimo mi, a potrošaču račun umanjujemo za pogreške plinomjera u razdoblju od postavljanja do demontaže - odgovorili su iz Brod-plina.

Od 1. travnja poskupljuje plin: Računi će porasti za 20 kuna
Od 1. travnja poskupljuje plin: Računi će porasti za 20 kuna

Zagrebačka plinara izvanrednu provjeru računa do 1400 kuna, a u Orahovici trećinu toga.

- Potrošač može tražiti provjeru plinomjera. Pokaže li se da je u redu, mora platiti skidanje plinomjera 130 kuna, baždarenje oko 100 kuna i ponovnu montažu 130 kuna plus prijevoz - kažu u Papuk plinu. Ukupno 360 kuna plus prijevoz.

Ni iz HEP-a nam nisu naveli cijenu provjere. U cjeniku piše da provjera ispravnosti brojila stoji 612,50 kuna plus naknada Zavodu za mjeriteljstvo. Provjerava li brojilo HEP, to stoji 362,50 kuna, a besplatno je za kućanstvo jednom u ovjernom razdoblju koje je, ovisno o vrsti brojila, osam, 12 ili 16 godina. Vodomjere treba zamijeniti svakih pet godina. Izvanredna provjera u Puli stoji 942,50 kuna. U Rijeci 792,75 kuna stoji skidanje i postavljanje vodomjera, provjera ispravnosti te naknada Zavodu za mjeriteljstvo. U Splitu je provjera vodomjera 455 kuna, a u Šibeniku se, osim ispitivanja, plaćaju i demontaža, montaža te prijevoz 500 kuna.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 18
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Misterij nestanka male Danke (2): 'Zlatno je dijete. Mirna i šutljiva, hoće prići svakome'
VELIKA POTRAGA U SRBIJI

Misterij nestanka male Danke (2): 'Zlatno je dijete. Mirna i šutljiva, hoće prići svakome'

Na istoku Srbije od utorka poslijepodne traje potraga za Dankom Ilić (2). Traže je stotine volontera i policajaca, teren pretražuju i rudari. Pomoć nudi i naš HGSS