Obavijesti

News

Komentari 14

'Provodimo niz aktivnosti za povećanje prometne sigurnosti'

'Provodimo niz aktivnosti za povećanje prometne sigurnosti'
1

Kako je priopćeno, ministar je dodatno zatražio od Hrvatskih cesta da se izradi projektna dokumentacija s konkretnim mjerama zaštite motociklista na određenim dionicama državnih cesta

VIDEO

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture priopćilo je u srijedu, uoči za vikend najavljenog prosvjeda motociklista, kako uz potporu cestarskih tvrtki već provodi niz aktivnosti za povećanje sigurnosti za sve sudionike u prometu.

Udruga Karavana za život - bikeri na cesti najavila je da će njih oko četiri tisuće ovaj vikend usporavati promet na naplatnim postajama, graničnim prijelazima i trajektnim pristaništima jer im nisu ispunjeni zahtjevi kojim traže, među ostalim, zaštitne ograde na cestama, donošenje novoga znaka "zahtjevna dionica za motocikliste" i prekidanje sezonske prakse poskupljenja cestarine za motocikliste za deset posto.

Ministarstvo u priopćenju ističe da je Pravilnik o prometnim znakovima prošao postupak prethodnog savjetovanja, a u njega je uvršten i prijedlog kojeg je ta udruga motociklista dostavila.

Kako se objašnjava, detalji vezani za zaštitne odbojne ograde koji se tiču njihova projektiranja, ugradnje i održavanja, ne definiraju se kroz taj pravilnik već Smjernicama čiju su izradu naručile Hrvatske ceste i njihova je radna verzija zaprimljena tijekom kolovoza. Stoga će Ministarstvo, nakon usuglašavanja smjernica, pokrenuti postupak prethodnog savjetovanja, nakon koje će uslijediti i konačna objava koja će predstavljati zakonsku podlogu za ugradnju ograda za motocikliste.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Bajkeri zaprijetili: Za vikend će nas 4000 blokirati Hrvatsku...
Bajkeri zaprijetili: Za vikend će nas 4000 blokirati Hrvatsku...

Napominju i kako je pritom posebno naglašena potreba sagledavanja zaštitnih ograda za motocikliste te je definirana mogućnost postavljanja dodatne ograde u svrhu zaštite pješaka i biciklista, koji su, također, ugrožene skupine u prometu. 

Ministarstvo je izvijestilo i da Hrvatske autoceste (HAC) nastavljaju s aktivnostima na realizaciji projekta usklađivanja postojećeg sustava zaštitnih ograda u okviru kojeg će se izvršiti nadogradnja zaštitne odbojne ograde za motocikliste, za što je proveden natječaj i u tijeku je odabir projektanta. 

Također, provedeno je mjerenje hvatljivosti kolnika na dijelovima dionica na A3 i A4 te je izvršeno saniranje asfaltnog zastora kolnika u sklopu čega je dijelom izvedena i horizontalna prometna signalizacija od trajnih materijala s povećanom kvalitetom, sve s ciljem povećanja otpornosti na klizanje i poboljšanu retrorefleksiju. 

Kako znak zahtjevne dionice za motocikliste obavijesna ploča te nije sadržana u važećem Pravilniku o prometnim znakovima, signalizaciji i opremi na cestama, Ministarstvo će na traženje Hrvatskih cesta izdati privremenu suglasnost za postavu obavijesnih ploča Zahtjevna dionica za motocikliste na testni period od godinu dana, a u tom razdoblju se mora izvršiti evaluacija utjecaja istih na sigurnost prometa.

Kako je priopćeno, ministar je dodatno zatražio od Hrvatskih cesta da se izradi projektna dokumentacija s konkretnim mjerama zaštite motociklista na određenim dionicama državnih cesta, te da se za njih u najkraćem mogućem roku izradi projektna dokumentacija i izvedu zaštitne mjere.

Hrvatske ceste izrađuju i Strategiju sigurnosti prometa na državnim cestama Republike Hrvatske (2020. – 2025.) kojom će se, napominje se u priopćenju, posebno propisati dodatne mjere kako bi se postojeći postupci projektiranja, građenja i održavanja poboljšali s naglaskom na sigurnost svih sudionika u prometu, pa tako i motociklista. "U navedenoj strategiji valorizirat će se i zahtjevi motociklista kao ugrožene skupine u prometu", ističi iz Ministarstva.

S ciljem veće sigurnosti na cestama Ministarstvo je u lipnju 2018. godine otvorilo Poziv za sufinanciranje sanacije opasnih mjesta (uklanjanje crnih točaka) na državnim cestama u sklopu kojeg je za Hrvatskim cestama kao korisniku odobren projekt „Sanacija opasnih mjesta na državnim cestama“. U međuvremenu su Hrvatske ceste identificirale 32 opasna mjesta od kojih je 9 već sanirano, a preostala 23 opasna mjesta predmet su tog projekta.

Iz Ministarstva naglašavaju i da se sezonska cijena cestarine ne primjenjuje isključivo na motocikle, nego i na vozila I i II skupine vozila.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 14
VIDEO

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata...

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...
IZBORI 2024.

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...

Na stranicama izbori možete pregledati rezultate po izbornim jedinicama i gradovima , tj. pogledati kako se glasalo u vašem 'susjedstvu'...
Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11
ZATVORENA SU BIRALIŠTA

Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11

Do 16.30 sati na birališta je izašlo čak 50,60 posto birača, odnosno njih čak 1.605.472. To je više od 16 posto više nego 2020. godine, 13,4 posto više nego 2016. i čak četiri posto više od rekordne 2015. godine!