Obavijesti

News

Komentari 7

Prozvali Google i Apple zbog 'aplikacije za nadziranje žena'

Prozvali Google i Apple zbog 'aplikacije za nadziranje žena'
5

Dvije sestre Saudijke koje trenutno u Gruziji traže azil, prozvale su tehnološke divove jer na svojim platformama dopuštaju skidanje vladine aplikacije koja pomaže porobljavanju žena

VIDEO

Maha (27) i Wafa (25) al-Subaie pobjegle su od obiteljskog zlostavljanja iz Saudijske Arabije 16. travnja u Gruziju, tako što su svom ocu ukrale mobitel i u postavkama aplikacije Absher učinile važećima svoje putovnice.

Gruzija često služi kao postaja za saudijske tražitelje azila jer mogu u nju ući bez vize, a Gruzija im omogućuje status izbjeglica. Trenutno strahuju za svoj život skrivajući se od rođaka u jednom hotelu. Zbog 'nanošenja sramote' obitelji prijeti im smrt ako se vrate u Saudijsku Arabiju.

Više lažnih profila u međuvremenu je otvoreno na Twitteru u njihovo ime s ciljem da se sestrama uništi kredibilitet, a na svoje objave dobivaju prijetnje smrću.


Odbjegle sestre tražile su od tehnoloških divova da sa svojih online trgovina maknu kontroverznu aplikaciju Absher, nazvavši ju nehumanom jer omogućuje muškarcima da nadziru i kontroliraju mogućnosti putovanja svojim ženskim srodnicama, što je posebno zabrinjavajuće zbog slučajeva obiteljskog nasilja u kojima se na taj način žrtvama onemogućava micanje od zlostavljačkih članova obitelji.

Što dodatno otežava ionako nepovoljnu klimu za saudijske žene koje se odlučuju za pokušaj prijave zlostavljanja, zbog čega ih muškarci u obitelji često smještaju u mentalne institucije ili bivaju poslane u centre za zbrinjavanje u kojima su na određeno vrijeme praktički zatvorene prije nego ih se vrati nazad obiteljima.

- Aplikacija muškarcima daje kontrolu nad ženama. Google i Apple moraju ju maknuti. Ako maknu aplikaciju, možda vlada učini nešto - rekla je Wafa za Reuters

Absher je inače vladina aplikacija koja građanima omogućuje korištenje 160 različitih e-usluga i ubrzava birokratske procedure. Međutim, jedan aspekt aplikacije koji je od početka godine bio izložen kritikama tiče se omogućavanja muškarcima da u realnom vremenu dopuštaju ili povlače dopuštenja svojim ženskim srodnicama, nad kojima imaju starateljstvo, na putovanja van granica države, a uz to dobivaju i SMS obavijesti čim žene stavljene pod njihovo starateljstvo iskoriste svoje putovnice. 

Žene u Saudijskoj Arabiji moraju tražiti dozvolu muškog staratelja da bi mogle putovati, udati se ili razvesti. Iako je službeni zakon još 2008. ukinuo odredbu o potrebi muškarčeve dozvole za zaposlenje, običaj je ostao, a zbog istog običaja ženama se često uskraćuje zakonsko pravo na obrazovanje ili samostalno otvaranje bankovnog računa.

Začuđujuće, ne postoji nikakav pisani zakon o muškom starateljstvu u Saudijskoj Arabiji, nego se odluke donose prema običaju i nahođenju nadležnih službenika i institucija u pitanju. Iako je Saudijska Arabija dala svoj pristanak međunarodnim deklaracijama o ženskim pravima, situacija u državi vodi se prema nekim paralelnim, nepisanim pravilima. To u praksi žene čini građanima drugog reda, zbog čega je Saudijska Arabija ozloglašena među organizacijama koja se bave ljudskim pravima, a prošli mjesec svjedočili smo užasnom tretmanu 11-ero aktivistkinja za prava žena koje su se zalagale za ukidanje sustava starateljstva. Preko devet mjeseci drži ih se u pritvoru zbog javnog tužiteljstva koje ih tereti za 'potkopavanje sigurnosti kraljevstva, stabilnosti i nacionalnog jedinstva'. 

Ovaj najnoviji među dosadašnjim apelima za povlačenje sporne aplikacije nije urodio plodom. Što i ne čudi s obzirom na jalovost prethodnih pokušaja nekih moćnijih instanci. Ranije ove godine je par američkih senatora, što demokratskih, što republikanskih, pisalo Googleu i Appleu o aplikaciji i komentiralo njihov stav, nazvavši aplikaciju 'oružjem patrijarhata'. Kritikama su se pridružile i organizacije poput Amnesty Internationala i Human Rights Watcha, optuživši Google da potpomaže 'rodni apartheid' pružajući pristup Absheru. Međutim, Google je zaključio kako Absher ne krši njegova pravila poslovanja i s time na umu odlučeno je da ga neće micati, iako u tim pravilima poslovanja stoji da ne dopuštaju aplikacije koje promoviraju nasilje nad pojedincima ili grupama na osnovu roda ili bilo koju pojavu povezanu sa sustavnom diskriminacijom ili marginalizacijom. 

Ipak, postavlja se pitanje bi li povlačenje aplikacije ustvari pomoglo ili odmoglo ženama u Saudijskoj Arabiji jer situacija nije jednostavna. Neke saudijske feministkinje, među kojima je liječnica Khawla al-Kuraya, smatraju da je Absher uvelike pomogao ženama da izađu iz noćne more birokracije zbog koje su im putovanja često bila onemogućavana jer su se muškarci pravdali manjkom vremena za ispunjavanje mnoštva formulara i čekanja na šalterima da bi dali osobno ovlaštenje ženama. S Absherom je to nestalo, pa progresivniji među Saudijcima vrlo lako mogu i žene i sebe poštedjeti takvog birokratskog rastezanja. S druge strane, ženama koje pokušavaju pobjeći poput Mahe i Wafe, moguće je iskoristiti aplikaciju u svoju korist, što prije nije bilo moguće jer je staratelj morao biti fizički prisutan.

- Kao Saudijka poptuno razumijem nezadovoljstvo nastalo oko zastarjelih zakona o muškom starateljstvu i vjerujem da je vrijeme da nam bude dodijeljena potpuna sloboda. Ti zakoni su restriktivni, sa Absherom ili bez njega. Ali dok se zakoni ne promijene, Absher je najbolja opcija za progresivne saudijske muškarce i žene - rekla je al-Kuraya u svojoj kolumni na Bloomberg Opinionu.

Vijest o odbjeglim mladim ženama dolazi par mjeseci nakon sličnog incidenta koji imao sretan završetak. Radi se o Rahaf al-Qunun (18) koja je početkom godine dobila pravo na azil u Kanadi, nakon što je privukla pažnju svijeta zabarikadiravši se u hotelskoj sobi na jednom aerodromu u Tajlandu.

Jedna druga Saudijka Dina Ali Lasloom (26) nije bila te sreće. U travnju 2017. pokušala je pobjeći u Australiju ali su joj prilikom presjedanja na Filipinima zaposlenici zračne luke u Manili oduzeli dokumente i zadržali je dok njeni rođaci nisu došli po nju, nakon čega su ju vratili u Rijad. Poslije toga gubi joj se svaki trag. Njihove priče samo su jedne od mnogih. Preko tisuću žena godišnje pobjegne iz Saudijske Arabije zbog prevladavajućeg seksizma i restrikcija nametnutih rigidnošću službene religije.

- Rastući broj slučajeva žena koje bježe iz države su indikativni po pitanju ženske situacije u Saudijskoj Arabiji - rekla je Lynn Laalouf, voditeljica istraživanja u Amnesty Internationalu. 

Maha i Wafa u Tbilisiju još iščekuju u neizvjesnosti što će biti s njima. U međuvremenu su pokrenule peticiju u nadi da će to pomoći povećati njihove šanse za dobivanjem azila u nekoj trećoj državi, povećanjem vidljivosti njihovog poziva upomoć. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca
TUČNJAVA U KLAIĆEVOJ

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca

Veća grupa stranih državljana se pred zatvaranje sukobila s vlasnikom kafića u Klaićevoj ulici u ponedjeljak navečer. U policijsku postaju je privedeno njih četvero, potvrdila nam je zagrebačka policija

Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto
NAGLA PROMJENA VREMENA

Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto

Čitatelji su nam poslali fotografije sa Žitnjaka gdje je stablo palo na parkirani automobil. Promjenu vremena prati i velik pad temperature, koja je za 20-ak Celzija niža nego jučer u isto vrijeme na sjeveru zemlje
VIDEO Pogledajte kako pada snijeg u Zagorju! Jučer bilo 30°C
LUDO VRIJEME

VIDEO Pogledajte kako pada snijeg u Zagorju! Jučer bilo 30°C

DONJI MACELJ Snježni pokrivač iznenadio je stanovnike Zagorja gdje je jučer bilo gotovo 30. Veliki snježni nanosi pali su i u planinskim dijelovima Slovenije, gdje je pala i tuča, a snijeg pada i na Rogli. Iz DHMZ-a su najavili da je u popodnevnim satima moguć snijeg u Gorskim dijelovima Hrvatske dok će većinu dana padati lokalni pljuskovi.