Obavijesti

News

Komentari 11

Prva ga je pozvala na spoj: 'Ja sam se zaljubio u njen smijeh'

Prva ga je pozvala na spoj: 'Ja sam se zaljubio u njen smijeh'
1

U državi Washington na snazi je zakon da se sva imovina stečena u braku dijeli se na pola osim ako ne postoji predbračni ugovor. Prema tome, njegova žena će postati peta najbogatija osoba na svijetu

VIDEO

Najbogatiji čovjek na svijetu Jeff Bezos danas je objavio da se rastaje od svoje supruge MacKenzie nakon 25 godina braka.

Bez velike drame, u izjavi koju su zajednički potpisali i koju je Bezos objavio na Twitteru, par je izjavio da su se odlučili razvesti i da ostaju u prijateljskim odnosima. 

Vijest je poprilično iznenadila širu javnost, možda ne toliko zbog razvoda nego što će to biti razvod težak 137 milijardi dolara i samim time, najveća podjela bračne imovine u povijesti.

Razvod od 137 milijardi dolara: Jeff Bezos se rastaje od žene...
Razvod od 137 milijardi dolara: Jeff Bezos se rastaje od žene...

Naime, u državi Washington gdje je par živio na snazi je zakon da se sva imovina stečena u braku dijeli se na pola osim ako ne postoji predbračni ugovor. Kako su se Jeff i MacKenzie vjenčali prije pokretanja Amazona, štoviše MacKnezie je bila jedna od prvih zaposlenica Amazona, 137 milijardi dolara u nekretninama i pokretninama dijeli se na pola.

Vjenčali se nakon samo šest mjeseci

Par se upoznao 1992. godine na poslu. Zajedno su radili u investicijskom fondu D.E. Shaw & Co u New Yorku.

- Ja nisam baš tip u kojeg se netko zaljubi u prvih pola sata. Na prvu, ljudima djelujem kao šmokljan - izjavio je za sebe jedan od najuspješnijih biznismena na svijetu.

No to nije smetalo njegovoj budućoj supruzi. MacKenzie je preuzela inicijativu i pozvala Jeffa na spoj. Nakon toga sve se odvijalo prilično brzo. Nakon tri mjeseca veze, par se zaručio, a vjenčali su se nakon šest mjeseci hodanja.

- Moj ured je bio odmah do njezinog i po cijele dane slušao sam njezin prekrasan smijeh. Kako da se čovjek ne zaljubi u takav smijeh? - izjavio je Bezos u intervjuu za Vogue.  

Šmokljan ili ne, sposobnost i smisao za biznis mu nitko ne može osporiti. Bezos je u D.E. Shaw & Co počeo raditi 1990. godine, a do 1994. godine, odnosno s navršenih 30 godina, već je imenovan na poziciju višeg zamjenika direktora u firmi. No, Bezos je imao druge planove.

Svoju ideju za pokretanje vlastitog biznisa, online knjižare Amazon, ispričao je supruzi. Iako ona sama i nije bila poduzetnički tip, McKenzie je prepoznala strast u glasu kada joj je Jeff pričao o svojim planovima i odlučila ga podržati u ostvarenju njegovog sna. Par je dao otkaz i preselio se u Seattle.

Prva zaposlenica Amazona

Poslovni plan za pokretanje firme navodno je pisao po putu iz New Yorka za Seattle. Prvi ured Amazona, kao i kod mnogih drugih internetskih divova koji danas vrte milijarde dolara bio je smješten u garaži kuće s jednom spavaćom sobom koju su iznajmili u Seattleu. 

MacKenzie je bila jedna od prvih zaposlenica i za tvrtku je radila računovodstvene poslove. Prva investicija za pokretanje biznisa stigla je od njegovih roditelja, koji su u Amazon uložili 300.000 dolara. Bezos je bio oprezan, pa je mnoge investitore upozoravao da postoji 70 posto šanse da Amazon propadne.

Bankrot se nije dogodio, a svatko tko je uložio u Amazon nije požalio. Od online knjižare postao je platforma na kojoj osim knjiga možete kupiti sve, od igle do lokomotive, a do 2013. godine postao je najveća internetska trgovina na svijetu. 

FILE PHOTO: 89th Academy Awards - Oscars Vanity Fair Party

U međuvremenu, par je dobio četvero djece, a iako su bili vlasnici jednog od najuspješnijeg internetskog biznisa, i dalje su djelovali kao sasvim obična obitelj. Iste te 2013. McKenzie je i dalje u Hondi prvo odvela djecu u školu, a nakon toga Jeffa na posao. 

Nakon uspjeha Amazona, posvetila se knjiiževnosti

Bezos je u javnosti percipiran kao obiteljski čovjek, koji nikad ne propušta doručak s obitelji pa nikad ne dogovara poslovne sastanke rano ujutro. 

- Oni su toliko normalna, povezana obitelj da je to gotovo abnormalno - izjavio je obiteljski prijatelj Danny Hills za Vogue.

McKenzie se povukla iz Amazona i započela književnu karijeru. Kada bi osjetila potrebu za pisanjem, povukla bi se u svoj stančić i tamo pisala sve dok djeci ne završi škola. McKenzie je izjavila da sve što napiše prvo daje Jeffu  na čitanje.

- On je moj najbolji čitatelj - rekla je. 

- Otkaže sve što je taj dan imao u planu samo kako bi pažljivo pročitao što sam napisala - kazala je MacKenzie. 

MacKenzie je, kao i Bezos diplomirala na prestižnom Princetonu, a mentorica joj je bila dobitnica Pulitzera i Nobela Toni Morrison. Napisala je dvije knjige: The Testing of Luther Albright, objavljene 2005. godine, za koju je osvojila American Book Award. Drugi roman Traps izašao je 2013.

Ako MacKnezie Bezos doista dobije pola imovine, s 68 milijardi dolara bit će peta najbogatija osoba na svijetu

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 11
VIDEO

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'
JOŠ JE NISU PRONAŠLI

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'

Djevojčicu od jučer traže stotine ljudi. Tu su volonteri, policija, potražni psi, Gorska služba spašavanja, rudari, helikopteri, termovizijske kamere...

Tragedija u Njemačkoj: Autobus Flixbusa se prevrnuo, u nesreći poginulo najmanje pet osoba...
FOTO: STRAVIČNA PROMETNA

Tragedija u Njemačkoj: Autobus Flixbusa se prevrnuo, u nesreći poginulo najmanje pet osoba...

U autobusu je bilo 53 putnika te dvoje vozača. Uz pet poginulih više ljudi je teško ozlijeđeno u ovoj nesreći...
Majka ostavila auto iza štale? Susjedi sumnjičavi: 'Nestanak je prijavila tek sat i pol nakon...'
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Susjedi sumnjičavi: 'Nestanak je prijavila tek sat i pol nakon...'

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...