Obavijesti

News

Komentari 8

Prva Povorka ponosa u BiH će se održat u rujnu u Sarajevu

Prva Povorka ponosa u BiH će se  održat u rujnu u Sarajevu
1

Organizatori ističu da im je cilj promovirati prava LGBT osoba i na taj način utjecati na promjenu njihova statusa u društvu. Prva Povorka ponosa u Bosni i Hercegovini održat će se 8. rujna

VIDEO

 - BiH konačno dobija 'Povorku ponosa' koja je prosvjed protiv nejednakosti i kršenja ljudskih prava lezbijki, gay, biseksualnih, trans, interspolnih i queer osoba. Ona predstavlja borbu protiv nasilja i zahtjeva jednak pristup javnom prostoru kao što ga imaju i drugi građani i građanke koji imaju mogućnost organizirati prosvjede - kazao je novinarima u Sarajevu aktivist i član organizacijskog odbora Branko Ćulibrk.

Incijativu da se i u BiH organizira "Povorka ponosa" zajedno su potaknuli aktivisti iz Prijedora, Banje Luke, Sarajeva, Bijeljine i Tuzle.

Sarajevskoj policiji već su predali zahtjev za dopuštenje za organiziranje "Povorke ponosa" pozvavši tijela vlasti da odrade svoj dio posla, a ostale građane da podupru njihove zahtjeve za osiguranje ravnopravnog statusa u društvu.

Gay Pride Parade, Stornoway

 - Ne borimo se samo za našu slobodu nego i za slobodu svih osoba koje su diskriminirane. LGBT osobe su svakodnevno izložene diskriminaciji u obitelji, na poslu, u institucijama, na ulici -  kazala je Lejla Huremović iz nevladine udruge Sarajevski otvoreni centar (SOC).

U BiH do sada nije bilo pokušaja organiziranja "Povorke ponosa", a manja okupljanja članova LGBT zajednice često su nailazila na otpor i prijetnje nasiljem, primjerice u Sarajevu 2008. godine kada su zabilježeni pokušaji nasilnog ometanja organiziranja festivala "Merlinka".

Ove je godine sličan problem nastao u Tuzli kada je skupina radiklanih islamista sredinom ožujka prosvjedovala zbog festivala queer filma i umjetnosti.

Internetske portale iz BiH koji su tijekom dana objavili najavu organiziranja "Povorke ponosa" preplavili su komentari ispunjeni prijetećim porukama i pozivima na nasilje.

No neki političari poput predsjednika HDZ BiH Dragana Čovića kazali su da ne vide ništa sporno u organiziranju "Povorke ponosa".

 - Ja sam pobornik svih različitosti, to je osobna stvar. Naravno, svatko od nas razmišlja drugačije i to treba uvažavati, i to je različitost -  kazao je Čović u Mostaru odgovarajući na novinarska pitanja.


 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.
Najveći dosje o Rafaleima: Ovo je cijela istina o zrakoplovima koje su Francuzi masno naplatili
ANALIZA EKSPERTA 24SATA

Najveći dosje o Rafaleima: Ovo je cijela istina o zrakoplovima koje su Francuzi masno naplatili

Plus+ Minimalan iznos za održavanje iznosi oko 75 milijuna eura ili šest milijuna eura po avionu. Godišnje. Dakle, samo za 12 Rafalea trebat će četiri puta više novca, nego na sve ostale avione i helikoptere u HRZ-u