Obavijesti

News

Komentari 448

Prva žena Supetra: Bleiburg? Hvala, imamo važnijih stvari

Prva žena Supetra: Bleiburg? Hvala, imamo važnijih stvari
1

Drago mi je da postoji veliki dio naših građana koji su moderni i proeuropski orijentirani, ali oni su tihi. Ovaj drugi, manjinski dio je glasniji i čini se da je dominantan, ali drago mi je da nije, izjavila je

VIDEO

Zaspala sam kao gradonačelnica, a probudila se kao celebrity, kroz smijeh nam je prva žena Supetra Ivana Marković (40) komentirala lavinu pozitivnih reakcija i simpatija na njezin odgovor Bleiburškom vodu. Ona je 29. studenog prošle godine odbila dati novac za Bleiburg i u njemu je jasno iznijela svoj stav.

- Grad Supetar nije u mogućnosti odvojiti sredstva za Vaše projekte jer je već predvidio sredstva za proslavu 75 godina oslobođenja našeg otoka Brača od nacističke i fašističke okupacije, gdje su u četiri godine rata u borbi protiv okupatora poginula 492 bračka borca, dok je 275 Bračanki i Bračana stradalo od fašističkog terora. U ratu je stradalo 110 djece, dok ih je 118 ostalo bez jednog, a osam bez oba roditelja. Proslavu ćemo održati u čast i prisjećanje svih onih koji su bili dio borbe velikog svjetskog pokreta za slobodu i dostojanstvo čovjeka - obrazložila je gradonačelnica svoju odluku.

Odbili dati novac za 'Bleiburg': Ta smo sredstva već predvidjeli
Odbili dati novac za 'Bleiburg': Ta smo sredstva već predvidjeli

Njen odgovor netko je 'iskopao', a zatim se poput munje gotovo preko noći proširio društvenim mrežama.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Da je osvanula u medijima, Marković je saznala tek u ponedjeljak nešto prije ponoći, no ni jučer nam nije znala objasniti zašto je i kako taj dokument dospio u javnost baš sad.

Ne želi veličanje ustaštva

- Ne znam kako je taj dokument baš sad dospio u javnost, ali vidjela sam objavu u ponedjeljak nešto prije ponoći na jednom portalu. Ujutro mi je inbox bio pretrpan pozitivnim komentarima, a mobitel zatrpan pozivima. Bleiburški vod mi je zahtjev za donacijom slao dva puta. Prvi put im nisam odgovorila, a na drugi zahtjev odgovorila sam baš po svojem guštu - objasnila je Marković. Na takav odgovor, kaže, potaklo ju je stanje u državi i sve glasnije veličanje ustaštva.

HDZ: Hasanbegović pridonosi zabrani mise na Bleiburgu
HDZ: Hasanbegović pridonosi zabrani mise na Bleiburgu

- Drago mi je da postoji veliki dio naših građana koji su moderni i proeuropski orijentirani, ali oni su tihi. Ovaj drugi, manjinski dio je glasniji i čini se da je dominantan, ali drago mi je da nije - rekla je Marković koja kao gradonačelnica Supetra iza sebe ima sjajne rezultate. Grad je preuzela 2013. godine s golemim dugovima i proračunskim manjkom, a danas bilježi proračunski suficit i brojne projekte koji su korak do realizacije.

- Obrnuli smo situaciju i od grada slučaja postali grad primjer. Čeka nas 33 milijuna kuna u europskim projektima, dobili smo 18 milijuna kuna za vatrogasni dom, širimo kapacitete vrtića i škola te uživam gledati kako grad ide naprijed - zaključila je Marković te dodala da joj se nakon odgovora nitko iz Bleiburškog voda nije javio i da se ne namjerava prepucavati u javnost.

Magistra ekonomije

Ivana je imala 34 godine kad je postala gradonačelnica Supetra. Od 13. godine pomagala je ocu u trgovini te, kako kaže, naučila da jedino rad, rješavanje problema i zajedničko komuniciranje donose rezultate, a sve ostalo je kratkoročno.

Austrijanci ne daju: Ove godine neće biti mise na Bleiburgu!
Austrijanci ne daju: Ove godine neće biti mise na Bleiburgu!

- Preuzimanje odgovornosti znači donošenje lijepih, ali i onih manje ugodnih odluka. Sretna sam što imam odlične suradnike, kojima je, kao i meni, cilj ići naprijed i razvijati grad - kaže Marković, koja je u Splitu završila diplomski studij na Ekonomskom fakultetu i postala magistra ekonomije.

Po stjecanju diplome radila je kao financijski rukovoditelj u Autotransu Brač. Od 2006. do početka mandata gradonačelnice 2013. radila je u gradskoj tvrtki Komunalno društvo kao rukovoditelj financijskog i računovodstvenog sektora. Ivana Marković je gradonačelnica Supetra u drugom mandatu, a prije dvije godine na izborima je pobijedila već u prvom krugu, osvojivši 61,14 posto glasova.

Počasni Bleiburški vod: Našli smo rješenje za komemoraciju

Povodom obilježavanja 74. obljetnice Bleiburške tragedije 18. svibnja 2019. na Bleiburškom polju u Austriji priopćenjem se oglasio Počasni bleiburški vod (PBV), vezano uz uskraćivanje dozvole Hrvatskoj biskupskoj konferenciji (HBK) za održavanjem mise na Lojbaškom polju pored Bleiburga.

Pozivaju Hrvate iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i drugih zemalja da dođu na Bleiburg te tako podrže uspomenu na žrtve, no istovremeno apeliraju na posjetitelje da se ‘pridržavaju svih normi ponašanja na vjerskom skupu, zakona i propisa austrijske države’, te njihovih uputa koje će na vrijeme objaviti.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 448
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a