Obavijesti

News

Komentari 135

Ravnateljica o mališanu: Ako je to naš propust, prihvaćamo ga

Ravnateljica o mališanu: Ako je to naš propust, prihvaćamo ga
4

Prvi dan škole učenici starijih razreda prirede dobrodošlicu prvašićima. Nije bilo nastave i zato smo asistente poslali kući, rekla je Slavica Đurđević, ravnateljica škole, o slučaju uplakanog mališana

VIDEO

Dječačić s autizmom koji je prvoga dana školske godine plakao pred školom u Slavonskom Brodu, u utorak je krenuo na nastavu. Prvašić (8) prvoga dana nastave nije mogao u školu jer nije bilo pomoćnika u nastavi.

POGLEDAJTE VIDEO

Pokretanje videa...

01:21

Drugi dan majka ga je dovela u školu desetak minuta nakon školskog zvona, kako bi izbjegao buku koju dječačić ne podnosi.

Na ulazu u školu dočekali su ih asistent u nastavi, ravnateljica škole Slavica Đurđević i Vesna Zlatarević, pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Slavonskog Broda. 

Očajna majka: Ako nemaju za asistenta, ja ću pomagati sinu!
Očajna majka: Ako nemaju za asistenta, ja ću pomagati sinu!

Na samom ulazu pali su prvi dječakov osmijesi, otišao je na kat u svoju učionicu u kojoj će pohađati nastavu. S njim je radi prilagodbe u učionicu otišla i majka, koja je ostala cijelo vrijeme.

Ravnateljica: Ako je to propust škole, mi ga prihvaćamo

Ravnateljica je objavila što se dogodilo na prvi dan škole i zašto mališan nije imao asistenta u nastavi.

- Prvoga dana škole, prema našoj ustaljenoj praksi, učenici starijih razreda pripreme prigodan program dobrodošlice za prvašiće, tako je bilo i ove godine. Prvašići taj dan nemaju nastavu, već se upoznaju s razredom i učiteljicom koja će ih učiti. Asistenti su bili ujutro u školi, no obzirom da nema nastave, odlučili smo ih poslati kući tako da se djeca nisu upoznala s njima. Ako je to propust škole, mi ga prihvaćamo - rekla je ravnateljica Slavica Đurđević. 

Prvašić s autizmom nije imao asistenta, plakao pred školom
Prvašić s autizmom nije imao asistenta, plakao pred školom

- Žao nam je ako je zbog krive procjene, umjesto pun smijeha, za neke prvi dan škole bio stresan. Već od danas pomoćnici će biti uz učenike kojima su dodijeljeni, o čemu su i roditelji pravovremeno obaviješteni - priopćili su iz grada.

Škola će tražiti dodatne asistente

Broj asistenata, konkretno u ovom slučaju kada je za troje djece s različitim dijagnozama određen jedan asistent, je svakako nedovoljan, stoga će škola tražiti od grada da se ministarstvu uputi zahtjev za dodatnim brojem u nadi da će im biti udovoljeno.

- Može se škola i izravno sa zahtjevom javiti ministarstvu znanosti i obrazovanja da se ne dopisujemo kako bi ovaj problem riješili što prije i svima na zadovoljstvo - rekla je Vesna Zlatarević.

Majka dječaka nije bila spremna dati izjavu. Rekla je kako ne bi više izlagala svoje dijete stresu, jer ga je ionako previše imao prvog dana škole.

Javili se iz grada: Žao nam je

Grad Slavonski Brod na svojim je stranicama objavio priopćenje u kojem stoji kako je u novoj školskoj godini osigurao pomoćnike u nastavi za 65 učenika.

Iz Grada su objasnili da su procijenili da prvi dan asistenti nisu potrebni, ali da će danas, kada kreće redovna nastava, pomoćnici biti uz učenike kojima su dodijeljeni.

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

U skladu s redovnom procedurom i stvarnim potrebama, Grad Slavonski Brod je od Ministarstva znanosti i obrazovanja zatražio suglasnost za uključivanje tri pomoćnika u nastavi za tri učenika prvoga razreda osnovne škole Bogoslav Šulek, za što je dostavljena sva tražena popratna dokumentacija. Temeljem toga, Ministarstvo je 28. srpnja 2019. izdalo suglasnost iz koje je vidljivo da se ista daje na uključivanje jednoga pomoćnika u nastavi za tri učenika pa je Grad, poštujući mišljenje resornog Ministarstva, donio Odluku o uključivanju pomoćnika u nastavi za tri učenika prvoga razreda.

Naime, osnivač osnovnih škola, u ovom slučaju Grad Slavonski Brod, dužan je na temelju realnih potreba osnovnih škola Ministarstvu znanosti i obrazovanja podnijeti Zahtjev za dobivanje suglasnosti za uključivanje pomoćnika u nastavi ili stručnog komunikacijskog posrednika, nakon čega Ministarstvo analizira Zahtjev te daje ili odbija traženu suglasnost.

Provedbom projekta „Helping - faza III“ Grad Slavonski Brod osigurava pomoćnike u nastavi i stručne komunikacijske posrednike u svim osnovnim školama kojima je Grad osnivač. Kroz projekt je, u školskoj godini 2019./2020. zaposlen 51 pomoćnik u nastavi te 2 stručna komunikacijska posrednika koji će pružati pomoć 65 učenika.

Budući da je prvi dan škole za učenike prvih razreda osnovnih škola organizirana samo priredba u prisustvu roditelja, nakon čega je slijedilo upoznavanje s učiteljicom bez održavanja nastave, iz osnovne škole Bogoslav Šulek procijenjeno je da pomoćnici u nastavi učenicima prvog dana nastave neće biti potrebni. Žao nam je ako je zbog krive procjene, umjesto pun smijeha, za neke prvi dan škole bio stresan. Već od danas, kada kreće redovna nastava, pomoćnici će biti uz učenike kojima su dodijeljeni, o čemu su i roditelji pravovremeno obaviješteni.

MZO: Pomoćnik u nastavi za dijete u Slavonskom Brodu dodijeljen na vrijeme

Ministarstvo znanosti i obrazovanja (MZO) potvrdilo je u utorak da je pomoćnik u nastavi za učenika čija je fotografija jučer objavljena na društvenim mrežama i u medijima, odobren na vrijeme. 

Iz Ministarstva znanosti i obrazovanja, koje je kontaktiralo s ravnateljicom škole, priopćili su da je pomoćnik učenika bio prisutan na školskoj priredbi, no da je nakon nje otišao, pa se nije upoznao sa djetetom.

Jedan pomoćnik na troje djece

MZO je potvrdio i da je tom učeniku na vrijeme, još 28. srpnja odobren pomoćnik pomoćnik u nastavi, a Grad Slavonski Brod ističe da će  od danas, kada počinje redovita nastava, pomoćnici biti uz učenike kojima su dodijeljeni.

Odgovarajući na očevu primjedbu da je na troje djece samo jedan pomoćnik u nastavi, iz Ministarstva su objasnili kako je učenik polaznik posebnog razreda, u koji ide s još petero učenika, te da su u tom razrednom odjeljenju tri pomoćnika u nastavi i učiteljica koja je edukacijski-rehabilitator.

Učenik s fotografije dijeli pomoćnika u nastavi s još dvoje djece, dok su ostali pomoćnici dodijeljeni drugim učenicima iz razreda.

"Dakle, na šest učenika dolaze četiri odrasle osobe", ističu iz Ministarstva dodajući da jedan pomoćnik, prema odredbama pravilnika, može pružati potporu više učenika.

Ministrica obrazovanja Blaženka Divjak gostujući na N1 televiziji izjavila je i da razumije reakciju roditelja. "Međutim, treba ipak odvagnuti kada u tim situacijama nastupiti javno. Tu je, također, pitanje zaštite integriteta djeteta", rekla je Divjak.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 135
VIDEO

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava
Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna
ŠEST SADA, ŠEST KASNIJE

Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna

Plus+ Stiže šest od 12 aviona. Dva dvosjeda i četiri jednosjeda biti će u novim hangarima na Plesu. Zauvijek će poslati u mirovinu stare MiG-ove 21