Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Projekcije novog saziva EP-a: Rast krajnje desnice i zelenih

None Foto: Hannibal Hanschke/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

Prema prvim projekcijama budućeg saziva Europskog parlamenta, stranke desnog i lijevog centra imaju manju potporu u odnosu na dosadašnji saziv, dok zeleni, liberali i stranke krajnje desnice rastu

Prema izlaznim anketama iz sedam zemalja članica i predizbornim anketama u 21 članici, Europska pučka stranka dobija 176 mjesta, što je 40 zastupnika manje nego sada.

Socijalisti i demokrati dobivaju 149 mjesta, 38 manje nego sada. Liberali zajedno sa zastupnicima s liste francuskog predsjednika Emmanuela Macrona trebali bi imati 101 mjesto, 10 mandata više nego što sada ima ALDE.

Europa nacija i slobode, u kojoj je Liga Mattea Salvinija imala bi 70 mjesto, 34 mandata više, Europski konzervativci i reformisti u kojoj su dosad najbrojniji bili zastupnici iz britanske Konzervativne stranke 58 mjesta, 19 mandata manje.

Dosadašnji zastupnički klub Europa slobode i izravne demokracije, u kojem su talijanski antisistemski pokret Pet zvjezdica i stranka Brexit Nigela Faragea 48 mjesta, šest više nego dosad.

Ujedinjena europska ljevica - Nordijska zelena ljevica (GUE) dobila bi 47 mjesta, pet manje nego dosad.

Komentari (14)
  • Kreće sve veća polarizacija cijele EU. Mediji sve koji ne želi biti pijuni globalizacije i protiv su masovnih imigracija prozivaju "krajnjom desnicom"...

    26. 5. 2019,   20:49
  • To nije desnica nego je ljudima dost uvezenih migranata koji zive na racun domicilnog stanovnistva.

    26. 5. 2019,   22:27
  • Padaju ljevičari. Jedino ovi naši briju da su pobijedili.

    27. 5. 2019,   08:51