Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Prve žrtve: Iza rešetaka zbog više od dva promila

None Foto: Petar Glebov

Makaranin i Splićanin prekršili su odredbe zakona o sigurnosti prometa pa su završili na 10-ak dana u zatvoru. Najstrože kazne iznose do 15.000 kuna

Dvojica muškaraca završila su u pritvoru splitskog zatvora Bilice zbog nepoštivanja odredbi novog Zakona o sigurnosti prometa. Led je probio Splićanin Božo J. (48), u utorak malo poslije ponoći, nepunih pet minuta nakon stupanja zakona na snagu. Te je večeri Božo popio litru i pol vina pa mu je u krvi izmjereno 2,01 promila alkohola. Nakon otriježnjenja priveden je prekršajnoj sutkinji koja mu je odredila deset dana pritvora i zabranila vožnju B kategorijom na dvije godine. Nezaposleni razvedeni građevinar, otac troje djece, mora platiti i 200 kuna troškova prekršajnog postupka.
Pet dana zatvora više i 100 kuna sudskih troškova manje sudac je dosudio Goranu D. (25) iz okolice Makarske. Policija ga je zaustavila kraj Marušića i provjerom utvrdila da mu je u travnju izrečena tromjesečna mjera zabrane upravljanja automobilom. Goran je već ranije kažnjavan zbog više različitih prometnih prekršaja.
Zatvorskom kaznom do 60 dana mogu se kazniti svi vozači koje policija ulovi s više od 1,5 promila alkohola u krvi ili pod utjecajem droga.

ZBOG DUŽEG ROKA ZASTARE TEŽE IZBJEĆI PLAĆANJE KAZNE
Broj poginulih osoba u prometu smanjio se kad su 2004. godine uveli tzv. zakon o nula promila. Najčešći uzroci teških prometnih nesreća ostali su alkohol i brzina. Neučinkovito hrvatsko pravosuđe omogućilo je recidivistima da nastave kršiti zakon pa drastične novčane kazne nisu puno pomogle. Naplaćivanje prekršaja na licu mjesta i dulji rok zastare trebali bi pomoći sudovima u rješavanju zaboravljenih slučajeva. Policijska uprava zagrebačka u prvih šest mjeseci ove godine naplatila je više od 68 posto napisanih kazni.

Komentari (10)
  • Kako to mislite, \"Žrtve\"? Ja bih prije rekao prijestupnike... Sa 2 promila, ha? Pa on bi trebao malo u zatvor neovisno o tome može li platiti novčanu kaznu ili ne...

    22. 6. 2008,   02:46
  • Bravo! Konačno se počelo s idiotima i bezobzirnim manijacima postupati kako zaslužuju i udarati ih tamo gdje najviše boli. Skupo ti je platiti kaznu? NEMOJ VOZITI PIJAN.

    20. 6. 2008,   19:20
  • Zakon je glup,tko ce placat tak visoke kazne?Svi ljudi ce radje u zatvor nego istrest 5k kuna.Ovo je samo da se puni proracun i da nasi mogu strance ogulit....nakon sezone ovaj se zakon mijenja.

    21. 6. 2008,   18:41