Obavijesti

News

Komentari 24

Prvi čovjek UN-a Guterres: Hladni rat se vraća na velika vrata

Prvi čovjek UN-a Guterres: Hladni rat se vraća na velika vrata
1

Za vrijeme sjednice Vijeća sigurnosti, ruski veleposlanik Vasilij Nebencia optužio je SAD da koristi sumnje u kemijski napad kao izliku za rušenje režima Bašara al-Asada i “obuzdavanje” Rusije

VIDEO

Antonio Guterres, glavni tajnik Ujedinjenih naroda, upozorio je na opasnost od eskalacije sukoba u Siriji, potvrdivši da se “Hladni rat vratio na velika vrata”. 

Guterres je ovo upozorenje iznio na otvaranju vrlo burne sjednice Vijeća sigurnosti, javlja BBC

- Hladni rat se vraća na velika vrata, ali na različit način. Mehanizmi i zaštitne mjere za ublažavanje rizika od eskalacije koji su postojali u prošlosti izgleda da više nisu prisutni - rekao je. 
 
Za vrijeme sjednice Vijeća sigurnosti, ruski veleposlanik Vasilij Nebencia optužio je SAD da koristi sumnje u kemijski napad kao izliku za rušenje režima Bašara al-Asada i “obuzdavanje” Rusije. 

SAD kaže da je sirijska vlada iza napada kemijskim oružjem

Sjedinjene Države su u petak okrivile sirijsku vladu za smrtonosni napad kemijskim oružjem ovoga mjeseca i napale Rusiju zato što nije zaustavila svojega saveznika, sirijskog predsjednika Bashara al-Assada.

Dok izgledi za vojnu akciju predvođenu SAD-om koja bi mogla voditi sukobu s Rusijom vise nad Bliskim istokom, Bijela je kuća optužila Siriju da je izvela napad otrovnim plinom 7. travnja u kojem su ubijeni desetci ljudi u Doumi, nedaleko Damaska.

"Veoma smo uvjereni da je Sirija odgovorna i opet Rusija nije uspjela zaustaviti ih a daljnji nedostatak njihove aktivnosti na ovoj fronti dio je problema", rekla je glasnogovornica Bijele kuće Sarah Sanders.

Američki obavještajni podatci pokazuju da je ruska tvrdnja da je napad bio lažan netočna, rekla je Sanders. "Naši obavještajni podatci nam kažu nešto drugo. Ne mogu ići preko toga", rekla je ona novinarima.

Američki je State Department rekao kako Sjedinjene Države imaju dokaz "vrlo visoke razine pouzdanosti" da je sirijska vlada izvela napad ali da još radi na identifikaciji mješavine upotrijebljenih kemikalija.

Predsjednik Donald Trump je rekao u srijedu kako će "doći projektili" u odgovoru na incident u Doumi. Rusija upozorava Sjedinjene Države i njihove saveznike protiv izvođenja bilo kakvog vojnog udara.

Stručnjaci za kemijsko oružje stigli su u Siriju kako bi istražili, kako se sumnja, napad otrovnim plinom.

Očekuje se da će istražitelji, koji su ovlašteni samo utvrditi je li upotrijebljeno kemijsko oružje a ne i tko ga je upotrijebio, početi istragu incidenta u Doumi u subotu, rekla je Organizacija za zabranu kemijskog oružja (OPCW) sa sjedištem u Nizozemskoj koja će provesti istragu. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 24
VIDEO

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava
Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna
ŠEST SADA, ŠEST KASNIJE

Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna

Plus+ Stiže šest od 12 aviona. Dva dvosjeda i četiri jednosjeda biti će u novim hangarima na Plesu. Zauvijek će poslati u mirovinu stare MiG-ove 21