Obavijesti

News

Komentari 23

Start kurikularne reforme, 464 učenika susreće se s izazovom

Start kurikularne reforme, 464 učenika susreće se s izazovom
5

Nova školska godina počela je u ponedjeljak za nešto više od 464 tisuće učenika hrvatskih osnovnih i srednjih, od kojih će više od 150 tisuća obuhvatiti kurikularna reforma koja se od danas provodi u svim školama

VIDEO

U školsku godinu 2019./2020. kreće 318 tisuća osnovaca, od čega nešto više od 38 tisuća prvašića i gotovo 146 tisuća srednjoškolaca.

Ove školske godine u prve razrede osnovnih škola upisano je petstotinjak učenika manje nego prošle. Najviše je prvašića upisano na području Grada Zagreba (8 tisuća), a slijede Splitsko-dalmatinska županija s gotovo 4400 učenika prvih razreda i Zagrebačka s 2800. Najmanje je prvašića, 363, upisano na području Ličko-senjske županije.

Reforma i “Škola za život” od danas u školama: Ministrica Divjak posjetila je OŠ Gračani Više na http://bitly.com/2lLKw7d

Reforma i “Škola za život” od danas u školama: Ministrica Divjak posjetila je OŠ Gračani Više na http://bitly.com/2lLKw7d Reporterka: Iva Milotić

Posted by 24sata on Monday, September 9, 2019

Prema trenutačnim podacima Ministarstva znanosti i obrazovanja (MZO), u prve razrede srednjih škola u ljetnom roku upisano je 40 tisuća učenika, od čega ih je nešto više od 11 tisuća odabralo gimnazijske, a nešto manje od 26,5 tisuća strukovne programe. Glazbene i umjetničke programe upisalo je oko 2,5 tisuće učenika.

Reforma u svim školama

Kurikularna reforma ove jeseni ulazi u sve hrvatske škole i to u 1. i 5. razrede osnovnih škola u svim predmetima, a u 7. razredima po novim kurikulumima predavat će se biologija, kemija i fizika.

Reformom će biti zahvaćeni i prvi razredi srednjih škola pa će gimnazijalci po novim kurikulumima pratiti sve predmete, a strukovnjaci hrvatski, matematiku i strani jezik.

'Spremni smo za reformu, čak 80 posto učitelja je motivirano'
'Spremni smo za reformu, čak 80 posto učitelja je motivirano'

Učenike ove godine očekuju nove metode poučavanja, nove metode vrednovanja, ali i novosti u ocjenjivanju. Kako ističu iz MZO, odgojno-obrazovni ishodi navedeni u predmetnim kurikulumima osnova su za kriterijsko vrednovanje, a na taj se način učiteljima, učenicima, ali i roditeljima daje jasnija slika što se očekuje da učenici ostvare u određenom nastavnome predmetu.

Nova nastavna godina školama je u sklopu reforme donijela i mogućnost izbora kalendara. Većina škola (67,11 posto) kalendar po kojemu zimski odmor počinje 23. prosinca i traje do 10. siječnja, a proljetni počinje 10. travnja i završava 17. travnja, s tim da nastava počinje 20. travnja.

Zagreb: Radosni Å¡kolarci dolaze na prvi dan nastave u OÅ  Medvedgrad

Više od 30 posto škola (33,38, odnosno 451 škola) odabralo je kalendar koji uključuje jesenski odmor 30. i 31. listopada, s tim da nastava počinje 4. studenoga, a zimski odmor dijeli se u dva dijela - prvi dio počinje 23. prosinca i traje do 3. siječnja, a drugi dio zimskoga odmora traje od 24. do 28. veljače. Proljetni odmor počinje 9. travnja i završava 10. travnja, s tim da nastava počinje 14. travnja.

U odabiru toga modela prednjače Varaždinska, Zadarska, Istarska i Krapinsko-zagorska županija.

Nastava završava 17. lipnja, odnosno 22. svibnja za učenike završnih razreda srednje škole.

'Ovo je najobuhvatnija reforma, želimo smislenije obrazovanje'
'Ovo je najobuhvatnija reforma, želimo smislenije obrazovanje'

Nadležne ustanove pozvale vozače da poštuju prometne propise

Nadležne ustanove i ove su godine pozvale vozače i roditelje da poštuju prometne propise i vode računa o sigurnosti djece i njihovu prijevozu jer tako mogu sačuvati živote najmlađih i spriječiti tragedije na prometnicama, na kojima je u ovoj godini život izgubilo šestoro djece do 18 godina.

Tradicionalnom edukativno-promidžbenom akcijom "Poštujte naše znakove" policija, radeći s djecom, roditeljima i školama želi doprijeti do odraslih i malih. Učenike prvih razreda uče prometnim znakovima i pravilima sigurnog sudjelovanja u prometu, ukazujući im protom na osnovne opasnosti, a vozače u roditelje senzibiliziramo da budu svjesni opasnosti u prometu i da to promatraju iz dječje perspektive.

U sklopu akcije policajci su u školskim zonama pregledali prometnu signalizaciju i zatražili, gdje je to bilo potrebno, da ju se dovede u ispravno stanje.

Pokretanje videa...

01:44
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 23
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag