Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Prvi hrvatski Spider-man: Tata koji stvara junake iz stripova

None Foto: Borna Filić/PIXSELL 4

Makaranin Miljenko Horvatić (45) prvi je Hrvat koji je dobio priliku napisati božićnu priču o Marvelovu junaku Spider-Manu. Kolege u Marvelu ga vole odmilja zvati Miki

Dobro došli u Marvel, riječi su koje je čuo Miljenko Horvatić prije gotovo pola godine kad je po njega u Makarsku došao Marvelov skaut. Miljenko ili, kako ga u Marvelu vole zvati, Miki počeo se baviti stripom početkom ‘90-ih radeći na animiranim filmovima, crtanim serijama i reklamnim filmovima. Svijet stripa napušta 1997., a 2009. mu se ipak vraća, ali kao strip scenarist.

- Crtač Mario Vrandečić i ja poslali smo strip Terminus na natječaj za elektronički strip koji je na stranici ZUDA objavila izdavačka kuća DC Comics i osvojili smo četvrto mjesto. Nakon toga počinje moja filmska priča - kroz smijeh govori Miljenko.

Marvelov skaut C. B. Cebulski vidio je Terminus i pozvao ga da napiše jednu priču za njih. Napisao ih je četiri. Da su zadovoljni pričama, pokazalo se kad je Cebulski došao u Makarsku na strip festival MaFest te mu zaželio dobrodošlicu u Marvel.

- Moram reći da sam se u tom trenutku osjećao kao da sam pijan. Sve mi je bilo u magli. To je golem uspjeh, pogotovo zato što Marvel nema naviku na ovaj način dolaziti do scenarista - objašnjava Miljenko (45).

Prije nekoliko mjeseci iz Marvela je dobio molbu da napiše božićnu priču i to za Spider-Mana. On je opet poslao četiri.

- Čovječe, Spider-Man! Moram priznati da me ulovio strah. To je Marvelov najpopularniji strip, koji ima mnogo obožavatelja. Bila je to velika odgovornost, ali mislim da sam uspio - rekao nam je Miljenko.

Priča mu je prihvaćena i zove se Spider-Man: Cold hearted Christmas, a možete je već sad skinuti s Marvelove stranice.

Osim što piše scenarije za stripove, Miljenko ima svoju firmu koja izrađuje društvene igre.

- Moj cijeli život je igra. Kad ne pišem priče o strip junacima, stvaram društvene igre. To sve jako veseli mog sina, koji se u vrtiću ponosno hvali kako mu tata radi Spider-Mana.

Komentari (5)
  • svaka čast! :)

    3. 12. 2011,   19:28
  • miljenko čestitke!lijepe vijesti i samo naprijed!

    3. 12. 2011,   22:19
  • Miki nije Makaranin, već rođeni Varaždinac! Vjerujte, znam,išla sam s njim u školu! I svaka mu čast na uspjehu! Puno talenta, ali i puno rada i upornosti!

    3. 12. 2011,   22:15