Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Prvi je stigao na jahtu smrti: 'Dvoje djece našao sam u komi'

None Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL 11

Nikica Karković (25) diplomirao je prije godinu dana. Mladom liječniku intervencija na brodu na kojem su se otrovali talijanski turisti bila je prva velika u karijeri. Napravio je fantastičan posao

Nitko se od mojih starijih kolega ne sjeća ovakvog slučaja. Imao sam hitnih slučajeva, ali ne ovakvih, rekao je za Slobodnu Dalmaciju Nikica Karković (25), liječnik iz Hvara koji je u utorak prvi izašao na intervenciju trovanja talijanskih turista i kojeg su pohvalili iz splitskog KBC-a za sjajno odrađen posao u vrlo kompliciranoj situaciji.

VIDEO

UMRO NA JEDRENJAKU NA HVARU Posljednja poruka preminulog Talijana: 'Ovdje je pravi raj...'

'Znao sam da moram ostati pribran'

Diplomirao je prije godinu dana, nakon toga je imao šest mjeseci staža i zaposlio se u Zavodu za hitnu medicinu, ispostava Hvar. 
U utorak mu je kolegica, netom prije izmjene smjene, javila da u luku uplovljava brod na kojem je mrtav muškarac. 

- Znao sam da moram biti spreman i da ništa ne smijemo prepustiti slučaju. Odmah smo krenuli prema luci, smatrao sam da je bolje da dođemo ranije, da mi čekamo njih, a ne oni nas. Stigli su nakon 15 minuta, čim smo ušli na palubu vidjeli smo dvoje djece bez svijesti. Održavali smo im vitalne funkcije i zatražili prijevoz helikopterom. Na ostale članove broda nisam se previše obazirao jer su bili u relativno dobrom zdravstvenom stanju i nitko se nije žalio na probleme. Od prve dojave da se nešto ružno dogodilo do dolaska u KBC Split prošlo je sat vremena - ispričao je mladi liječnik, koji je imao pravo vatreno krštenje.

- Majka djece je bila uzrujana, a imali smo i problem u komunikaciji jer su pričali samo talijanski. Djecu smo prevezli u ambulantu gdje smo čekali helikopter. Ja sam išao s njima kao pratnja. U Splitu sam kolegama prenio što sam sve poduzeo i predao sam im oboljele. Držao me adrenalin, ni u jednom trenutku nisam paničario, znao sam da moram ostati pribran. Zajedno s dvojicom medicinskih tehničara učinio sam sve što sam mogao da bih pomogao toj djeci. Nadam se da će sve biti u redu s njima - dodao je.

MUŠKARAC MRTAV, DJECA KRITIČNO Trovanje Talijana: Uhitili su vlasnika i kapetana jedrenjaka

Ugradili agregat koji je otrovao djecu

Podsjetimo, u utorak je u hvarsku luku uplovio brod na kojem je pronađen mrtav muškarac, a petero ljudi je zbog teškog zdravstvenog stanja završilo u bolnici u Splitu. 

Dvoje djece je u teškom stanju, otkazalo im je više organa i liječnici se bore za njihov život. 
Istraga je pokazala da su se otrovali ugljik monoksidom.

Policija je nakon istrage uhitila mladića (23) koji je vlasnik broda i 27-godišnjaka koji je kapetan.

Sumnjiče ih da su protivno pravilima struke i izričitim tehničkim uputama ugradili benzinski generator-agregat sa zračnim hlađenjem u prostor strojarnice koji je otrovao turiste. 

 

Komentari (14)
  • jos jedan dokaz da imamo vrhunske doktore

    15. 8. 2019,   10:54
  • Pohvale momku, on je tu za nas kad zagusti

    15. 8. 2019,   11:16
  • Bravo kolega, ti si obraz drzave.

    15. 8. 2019,   10:22