Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Prvi nakon 50 godina: Obama imenovao ambasadora na Kubi

None Foto: JONATHAN ERNST

Imenovanje DeLaurentisa, glavnog diplomata u američkom veleposlanstvu u Havani od obnove diplomatskih odnosa prošle godine, označilo je novi Obamin potez...

Predsjednik Barack Obama u utorak je imenovao karijernog diplomatu Jeffreyija DeLaurentisa za prvog američkog veleposlanika na Kubi u više od pet desetljeća otvarajući put žestokoj borbi u postupku parlamentarne potvrde s republikancima na Kongresu koji se protive Obaminu otvaranju tom otoku kojim vladaju komunisti.

Imenovanje DeLaurentisa, glavnog diplomata u američkom veleposlanstvu u Havani od obnove diplomatskih odnosa prošle godine, označilo je novi Obamin potez koji pokazuje da želi ići što je dalje moguće u normaliziranju veza s bivšim hladnoratovskim neprijateljem prije nego što mu završi mandat u siječnju.

Nominaciju mora odobriti Senat koji je pod kontrolom republikanaca, što se smatra teškom misijom posebno u godini predsjedničkih izbora i s obzirom na očekivan snažni otpor kubansko-američkih senatora među kojima su i Marco Rubio s Floride i Ted Cruz iz Texasa.

Rubio je u priopćenju već osudio Obaminu inicijativu na propast u domu kojem jedan senator ima ovlasti zaustaviti nominaciju i tako odgoditi glasanje Senata o kandidatu.

U priopćenju Obama je pohvalio DeLaurentisa za njegovu vodeću ulogu u procesu normalizacije odnosa.

"Jedino sebi nanosimo štetu ako nemamo veleposlanika u Havani", poručio je u priopćenju Obama.

DeLaurentis bi bio prvi američki veleposlanik u Havani nakon Philipa Bonsala kojeg je imenovao predsjednik Dwight Eisenhower.
 

Komentari (5)
  • Šta je Kubancima to trebalo? Kažu bili su siromašni. Sad će postat prosjaci i beskučnici. Neće više biti plesa i pjesme na ulicama. Propast svega što je predstavljalo Kubu.

    28. 9. 2016,   10:12
  • Ja sam 98 bija na Kubi bija i nisam vidija ni debele ni mršave, kad dođe kapitalizam plakat će

    2. 10. 2016,   12:16
  • Po obicaju ovo ne vodi dobrom

    28. 9. 2016,   17:55