Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Prvi 'Pride' u Makedoniji; Nije bilo incidenata niti u Beogradu

None Foto: OGNEN TEOFILOVSKI/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL 5

Homoseksualne osobe muškog i ženskog spola i ostali pripadnici LGBT zajednice još uvijek se diljem Balkana suočavaju s diskriminacijom i mržnjom

Sjeverna Makedonija u subotu je održala svoju prvu homoseksualnu povorku Gay Pride, što je svojevrstan test poštivanja manjinskih prava za tu konzervativnu zemlju jugoistočne Europe koja se želi pridružiti Europskoj uniji. 

Homoseksualne osobe muškog i ženskog spola i ostali pripadnici LGBT zajednice još uvijek se diljem Balkana suočavaju s diskriminacijom i mržnjom. Sjeverna Makedonija je među posljednjim zemljama u regiji u kojoj se povorka ponosa održava prvi put. Takva su okupljanja već organizirana u Srbiji i na Kosovu, a u Bosni i Hercegovini Gay Pride bi se trebao održati u rujnu.

Kroz središte glavnoga grada prošlo je nekoliko stotina aktivista koji se bore za istospolna prava. Plesali su i mahali dugačkom zastavom duginih boja. Skupu su se pridružili brojni državni dužnosnici te diplomati koji borave u Skoplju. 

"Ovaj događaj slavi ponos, ljubav i raznolikost", rekla je Linda, transrodna osoba.

Sjeverna Makedonija, koja čeka datum početka pregovora za pridruženje EU-u, mora unaprijediti ljudska i manjinska prava prije nego što se pridruži Uniji.

"Okupilo se puno više ljudi nego što smo očekivali..., govor mržnje onih koji su pokušali zaplašiti ljude vratio im se poput bumeranga", rekao je Kočo Andonovski iz sjevernomakedonskog Helsinškog odbora za ljudska prava i jedan od organizatora događaja.

U vrijeme održavanja skupa pripadnika LGBT zajednice, stotine pristaša desničarskih organizacija okupile su se ispred pravoslavne crkve, uz pojašnjenje da oni promoviraju tradicionalne obiteljske vrijednosti.

Proeuropski orijentirana koalicija na čelu sa socijaldemokratima i njihovim partnerima, etničkim Albancima, zalaže se za poboljšanje položaja LGBT osoba u Sjevernoj Makedoniji. Koalicija je na vlast došla 2017., zamijenivši na toj dužnosti dotadašnju konzervativnu stranku VMRO DPMNE.

U Beogradu bez incidenata 

 U središtu Beograda u subotu je održan mimohod pripadnika LGBT zajednice "Ponos Srbije", a  povorka aktivista koji se bore za prava LGBT populacije, praćena jakim poliicijskim osiguranjem, prvi puta za pet godina koliko organiziraju skup, prošla je bez incidenata središnjom pješačkom zonom.

U pratnji policije, privatnih zaštitara i pripadnika žandarmerije MUP-a Srbije, mimohod  pod sloganom "Borba još uvijek traje - pridruži se!", ispisanim na transprentu na čelu povorke, protekao je bez incidenata.

Sudionici su nosili parole: "Hoćemo da se pravno vidimo", "Moj život, moja pravila", "Prevencija zločina iz mržnje", "Volite svoje LGBT prijatelje", "A što ćemo ljubav kriti", "Adam i Steva, Ema i Eva", "Neka ljubi tko god koga hoće".

U povorci je bio i ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić, koji je poručio kako puža potporu sudionicima mimohoda kao "građanin koji se zalaže za toleranciju i bori sa predrasudama".

Želim i na dalje da propagiramo borbu protiv diskriminiranja, rekao je novinarima Ružić, naglasivši kako je važno da su "LGBT organizacije solidarno prepoznale i afirmiraju i prava osoba sa invaliditetom".

Ove godine učesnici Parade "Ponos Srbije" istaknuli su četiri zahtjeva:  zakonsko-pravno reguliranje istopolna partnerstva,  depatologiziranje transrodnih identiteta i dostupnost hormonske terapije,  senzibiliranje državnih institucija  za rad sa pripadnicima LGBT zajednice, te izdvajanje dijela proračuna za nevladin sekor i za organizacije LGBT zajednice.

"Ovo je politički čin kojim LGBT zajednica skreće pažnju na svoje probleme, izjavila je aktivistica udruge Egal Anđela Čeh.

Povjerenica za zaštitu ravnopravnocti Brankica Janković ohrabrila je sve pojedince LGBT populacije da podnose pritužbe na diskriminiranje, navodeći da su to dosad pretežiti činile organizacije i udruge u kojima su okupljeni.

I dalje se u javnom prostoru može čuti govor mržnje - i od utjecajnih političara, uz nedopustiv odnos i vrijeđanja prema seksualnim manjinama, upozorila Jovanović.

(tob)

Komentari (128)
  • na kaj ste ponosni,na to kaj ste drugačiji,trebali bi biti ponosni da uz sebe imate drugi spol,a ne isti i da gurate kolica na to bi trebali biti ponosni,a to ka vi paradirate je parada srama

    29. 6. 2019,   18:41
  • Zašto te parade?!!

    29. 6. 2019,   17:35
  • samim paradama privlače na sebe diskriminaciju i mržnju,

    29. 6. 2019,   20:30