Obavijesti

News

Komentari 1

Prvi put: Zajednička vježba hrvatskih i američkih pilota

Prvi put: Zajednička vježba hrvatskih i američkih pilota
4

Tijekom aktivnosti koja se po prvi puta provodila u Hrvatskoj izvedeni su i zajednički letovi hrvatskih Kiowa i američkih helikoptera Pave Hawk, a posade su bile smještene u vojarni "Pukovnik Mirko Vukušić" u Zemuniku

VIDEO

U Hrvatskoj je prvi put provedena zajednička uvježbavanja hrvatskih i američkih pilota, na hrvatskim Kiowama i američkim helikopterima Pave Hawk za zadaće Borbene potrage i spašavanja, priopćeno je u srijedu iz Ministarstva obrane RH.

Letačke posade helikoptera OH-58D Kiowa Warrior iz Eskadrila helikoptera 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) i posade zračnih snaga Sjedinjenih Američkih Država na helikopterima HH-60G Pave Hawk izvele su 25. i 26. ožujka zajednička uvježbavanja za zadaće Borbene potrage i spašavanja (Combat search and rescue - CSAR).

Tijekom aktivnosti koja se po prvi puta provodila u Hrvatskoj izvedeni su i zajednički letovi hrvatskih Kiowa i američkih helikoptera Pave Hawk, a posade su bile smještene u vojarni "Pukovnik Mirko Vukušić" u Zemuniku.

U letačkom dijelu uvježbavanja, koji su izvodila po dva hrvatska i američka helikoptera, koji su se nakon odvojenih polijetanja susreli u zraku, na Vojnom poligonu "Eugen Kvaternik" u Slunju zajednički su uvježbavali postupke i procedure iz područja borbenog traganja i spašavanja.

Iste su procedure primjenjive i u mirnodopskim operacijama poput civilnog traganja i spašavanja, hitne zrakoplovne evakuacije (MEDEVAC), pomoći u slučaju katastrofa, pružanja međunarodne pomoći i ostalih.

Zapovjednik Eskadrile helikoptera pukovnik Davor Gren ocijenio je kako je ostvarena suradnja potvrda visoke razine partnerskih i prijateljskih odnosa s američkim zračnim snagama. Kako je riječ o prvom zajedničkom uvježbavanju, Eskadrila helikoptera dobiva novu vrijednost i iskustvo na području borbene potrage i spašavanja, ocijenio je.

"Naši helikopteri u zajedničkim letovima bili su u ulozi oružane pratnje. Imali smo mogućnost upoznavanja planiranja i analize zadaća borbene potrage i spašavanja, kao i praktične primjene postupaka i procedura u zajedničkim operacijama te je ostvarena profesionalna i stručna suradnja s američkim letačkim posadama iz eskadrile koja ima 65-godišnje iskustvo u operacijama potrage i spašavanja", istaknuo je pukovnik Gren.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'
JOŠ JE NISU PRONAŠLI

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'

Djevojčicu od jučer traže stotine ljudi. Tu su volonteri, policija, potražni psi, Gorska služba spašavanja, rudari, helikopteri, termovizijske kamere...

Pozlilo je ocu nestale djevojčice, napisao potresne riječi. Policija ispitala i mamu. Curici ni traga
MISTERIOZNI SLUČAJ IZ SRBIJE

Pozlilo je ocu nestale djevojčice, napisao potresne riječi. Policija ispitala i mamu. Curici ni traga

Svi se nadaju kako će djevojčica uskoro biti pronađena i vraćena svojim roditeljima. U tijeku je velika potraga za Dankom (2) na istoku Srbije. Prvi put su koristili i 'Amber Alert'
Tragedija u Njemačkoj: Autobus Flixbusa se prevrnuo, u nesreći poginulo najmanje pet osoba...
FOTO: STRAVIČNA PROMETNA

Tragedija u Njemačkoj: Autobus Flixbusa se prevrnuo, u nesreći poginulo najmanje pet osoba...

U autobusu je bilo 53 putnika te dvoje vozača. Uz pet poginulih više ljudi je teško ozlijeđeno u ovoj nesreći...