Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Gjurković: Pokušavate dodati ulje, a vatre u koaliciji nema

None Foto: Patrik Macek/PIXSELL 6

Naravno da je politika i u Vladi i u Saboru, ali politika koju očekujemo od HERA-e je da bude jasna i glasna, poručio je Srđan Gjurković iz kluba zastupnika HNS-a

Saborski zastupnici raspravljali su o Izvješću o radu Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA) za 2011. godinu. Laburisti su poručili kako prijedlog neće podržati zbog priličnog kašnjenja.

- Sada smo gotovo u drugom kvartalu 2013. godine. Zar ne bi bilo logično raspravljati o izvješću iz 2012. godine? - zapitao se Branko Vukšić. Dodao je kako se saborske zastupnike tretira kao da su servis Vlade, ministara i agencija.

Odgovorio mu je Srđan Gjurković (HNS).

- Ova Vlada vrlo dobro zna u kojem prostoru i vremenu živimo. Ne osvrćemo se previše unazad, ali samo gledamo i analiziramo ono što smo zatekli, ono što imamo, uključujući i ono što smo zatekli u HERA-i. Očekujemo i dajemo punu potporu radu HERA-e. Ne na način na koji ste vi insinuirali - politika, politika, politika. Naravno da je politika i u Vladi i u Saboru, ali politika koju očekujemo od HERA-e je da bude jasna i glasna - rekao je Gjurković i izazvao Branka Bačića (HDZ).

- Kad govorite da je prošla godina protekla u sređivanju stanja u energetskom sektoru, samo da vas podsjetim kako Ministarstvo financija, da bi izvršilo proračunski nadzor, financijsku kontrolu poslovanja JANAF-a, moralo u pomoć pozvati policiju da uđe u JANAF kako bi doista izvršio taj proračunski nadzor sredstava - rekao je Bačić te dodao kako tim javnim poduzećem upravlja direktor, koji dolazi iz HNS-a dok kontrolu nad poslovanjem treba izvršiti ministar financija iz redova SDP-a. Također, Bačić je zaključio kako je HERA u prošloj godini propustila važne trenutke u kojima se trebala pokazati kao neovisna agencija.

- Prvi puta nije se osvrnula na poskupljenje električne energije od 20 posto, kad je Vlada bez suglasnosti HERA-e povećala cijenu. Drugi puta kada je Vlada, odnosno Ministarstvo financija, a ne Ministarstvo gospodarstva, razvlastilo HANDA-u energetskog tržišta izvornih sredstava, koja su im pripadala čime te dvije agencije apsolutno postaju ovisne o državnom proračunu i više nisu neovisne na hrvatskom energetskom tržištu. Tu je HERA propustila djelovati - rekao je Bačić. Opet se javio Gjurković.

- Dodatno pokušavate dodati ulje na vatru, ako uopće vatre ima, a vatre nema u koaliciji - rekao je Gjurković. Dodao je da je JANAF dioničko društvo, da je većinom na tržištu i da prema tome nadzor ne može vršiti Ministarstvo financija.

- Mi u HNS-u apsolutno tražimo da se nadgleda, da se kontrolira poslovanje JANAFA. Svi mi nismo najzadovoljniji kad se od miša radi slona, ali kontrola apsolutno da - rekao je HNS-ovac.

Zastupnici su izglasali Zakon o zaštiti prirode o kojem su raspravljali ovog tjedna. Aktivisti Zelene akcije zastupnike su prije sjednice, dijeleći letke, pozvali da ne podrže taj prijedlog.

- Najbitnija stvar koja nas muči je to što se područje ekološke mreže ovim zakonom izjednačuje s Natura 2000 područjem, a to je 30 posto manje područje nego je bilo do sada. Ovim zakonom su se propustila regulirati striktna pravna pravila što se tiče gospodarskog ribolova i upravljanja pomorskim dobrom u zaštićenim područjima - rekla je potpredsjednica Zelene akcije Željka Leljak Gracin.

Prijedlog Zakona ide u drugo čitanje. 

Komentari (47)
  • Prije svega zahvaljujem adminu na isključivanju pod uobičajenim nickom.Istina boli točno?Izgleda da jedino u nas možeš biti sankcioniran kad lopova nazoveš lopovom, srbina nazoveš srbinom , nesposobne nazoveš nesposobnima a sve koji to zaslužuju pošalješ u vražju mater.Nasilje pa makar i pisanom rječju tj. blokadom pisane rječi zadnje je rješenje za nesposobne.Adminu preporuka da administrira na nekom portalu gdje bi ljudi pisali samo naručene stvari.Evo npr. sva sreća da raspravljaju jer će to siurno dovesti do pojeftinjenja i lakšeg života naših građana.Blago (nama)

    22. 3. 2013,   08:15
  • A što će kad zaključe 7.sjednicu? Što će nakon toga? Što je uopće donijela 7.sjednica Republici Hrvatskoj i njenim građanima? Što je bilo koja sjednica ovoga ološa dobroga donijela Hrvazskoj? Marš, daobog da se nikad ne vratilisa ponovne, ko zna koje po redu pauze i odmora od nerada...

    22. 3. 2013,   09:12
  • HERA! A kaj ti reguliraju, osim svojih plača u skladu sa kursom eura i švicarca, i broj svojih luksuznih limuzina u skladu sa najnovijijim tipovima koji izlaze na tržište? To me setilo na Alan Forda. I tam je postojalo mjesto za isisavanje love iz državnog proračuna bez rada. Zvalo se to; Agencija za istraživanje ruda i gubljenje vremena.

    22. 3. 2013,   10:12