Obavijesti

News

Komentari 76

Prvo su otrovali djecu, a onda su svi popili sok sa cijanidom

Prvo su otrovali djecu, a onda su svi popili sok sa cijanidom
6

Na današnji dan 1978. masovno samoubojstvo 913 pripadnika sekte Hram ljubavi prenerazilo je svijet. Na samoubojstvo je sve pozvao vođa karizmatični Jim Jones

VIDEO

Na današnji dan dogodio se najveći gubitak ljudskih života u američkoj povijesti ako izuzmemo prirodne katastrofe i napad na blizance u New Yorku 11. rujna.

Na masovno samoubojstvo 913 pripadnika sekte People Temple (Hram ljubavi) pozvao je osnivač i karizmatični vođa propovjednik Jim Jones. Svi su se nalazili u Jonestownu u državi Gvajani u Južnoj Americi a najprije su voćne sokove pomiješane sa cijanidom dali djeci. Nakon što su gledali kako najmlađi umiru i odrasli su se potrovali. Život je izgubilo 276 djece. Njihov lider umro je na svom stolcu. Pucao je sebi u glavu.

Screenshot

Jesu li Jonesovi sljedbenici bili toliko zaluđeni vođom kulta da su si svojevoljno oduzeli život ili ih je zastranjeni propovjednik u smrt namamio lažnim proricanjem bolje budućnosti, nikada se neće otkriti. No Jones je definitivno svojom karizmom cijeli svoj život privlačio gomile. A zapravo je bio paranoični ovisnik o drogama koji je tvrdio da je reinkarnacija Isusa, Buddhe i Gandhija.

Jim Jones rođen je kao James Warren Jones 1931. godine, sin jednog pripadnika Ku Klux Klana u Lynnu, u Indiani. Njegova je majka, kako je tvrdio, bila pripadnica indijanskog plemena Cherokee. 

Kao dijete bez nadzora, Jonesa je crkva fascinirala u vrlo ranoj dobi. Kao dijete je postao članom pentekostalne crkve. Već je kao tinejdžer postao  propovjednik, prenoseći svoje poruke na ulice Indianapolisa. U samom početku karijere njegove su temeljne vrijednosti bile osnovane na simpatijama prema slabijim ljudima, bez obzira na rasu. Tako je već od 1954. godine pozivao na ljudske slobode, jednakost i ljubav. A to su posebno, u to vrijeme rasne segregacije, rado slušali Afroamerikanci.

Screenshot

Već 1963. imao je vlastitu vjersku zajednicu u Indianapolisu: The People's Temple Full Gospel Church. Bila je to međurasna zajednica, nešto što je u to vrijeme u Indiani bilo nečuveno. Mladi je Jim Jones neumorno i žestoko zagovarao Afroamerikance i njihova prava. Patio je i od zagonetnih napadaja nesvjestice, slušao savjete izvanzemaljaca, prakticirao liječenje vjerom i doživljavao vizije o nuklearnom holokaustu.

Screenshot

No, kako je imao sve većih problema sa zakonom, nakon nekoliko je selidbi sektu odlučio preseliti u Gvajanu.Tamo je odlučio osnovati Jonestown. Stotine koje su ga slijepo štovale pristajale su živjeti u odvratnim i neljudskim uvjetima. S vremenom je napuštanje Jonestowna postalo nelegalno. 

Ubojstvo američkog kongresnika

Uskoro su u javnost počele curiti zabrinjavajuće informacije o lažnim izlječenjima, oživljavanju mrtvaca, ali i prisilnim zadržavanjima vjernika koje žele “van” iz zajednice. Zbog sve češćih prijava, američki kongresnik Leo Ryan je 17. studenog 1978. došao u Jonestown provjeriti što se uistinu tamo događa.

Screenshot

Kad je  Leo Ryan do aviona za Georgetown poveo dvadesetoricu prebjega, Jonesovi ljudi su ih na aerodromu Port Kaituma izrešetali te pobili tri novinara, snimatelja i samog kongresnika koji je time postao prvi američki kongresnik poginuo na dužnosti.

No velečasni Jones zbog izdaje je  pobjesnio i okupio članstvo. Sljedbenicima je rekao kako dezerterstvo označava kraj njihove utopije. U tom periodu intravenozno je uzimao valium, sedative, antidepresive, stimulanse i barbiturate i bio je uglavnom nesuvisao i nepovezan.

Nije htio poštedjeti djecu

- Preostaje nam samo da se ubijemo - kazao je na sastanku, a s time se složila većina sljedbenika. Sve je bilo snimano na audiovrpcu, pa se zna da su pojedinci tražili da se poštede djeca.

Screenshot

Jones na to nije pristao. Neke koji su ipak pokušali pobjeći, pobili su naoružani stražari, no užasnuti pojedinci uspjeli su se dokopati džungle ili se sakriti među zgradama. Kad je izvana napokon stigla pomoć, na zemlji su ležala mrtva tijela, mnoga već uredno složena u redove. Kako nikada nisu otkrivene financijske malverzacije s novcem “Hrama naroda”, nitko ne može tvrditi da je ljudima manipulirao radi financijske koristi.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 76
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina