Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Psihijatar o Gazitelju: Sinkopu nema, ali je do bola narcisoidan

None Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL 6

U Šibeniku je nastavljeno suđenje Tomislavu Horvatinčiću. Sude mu treći put zbog smrti bračnog para Salpietro 2011. Horvatinčić djeci poginulih nudi pomoć

Žao mi je što se ovo suđenje vodi već osmu godinu i bio bih sretan da se to završilo što prije. Znate da sam bio na dvije operacije i nikad zbog mene nije bilo prolongirano. Uvijek kažem da mi je žao zbog nesreće i izražavam sućut. Neću biti miran dok ne stupim u kontakt s djecom poginulih.

Rekao je to Tomislav Horvatinčić u srijedu nakon što je napustio sudnicu Općinskog suda u Šibeniku. Ondje je nastavljeno suđenje zagrebačkom poduzetniku kojemu se treći put sudi zbog smrti bračnog para Salpietro koji su stradali u kolovozu 2011. godine nakon što je Horvatinčić na njih naletio gliserom.

- Pozivam sve koji mi mogu pomoći da stupim u kontakt s obitelji poginulih. Na raspolaganju sam tu da sjednemo i dogovorimo financijsku odštetu. Spreman sam pomagati toj obitelji dok god sam živ - rekao je Horvatinčić i dodao: Javni linč protiv mene traje. Tu su sudski spisi, sudsko vijeće, ja vjerujem u hrvatsko pravosuđe i na toj liniji ostajem”.

Å ibenik: Nastavljeno suđenje Tomislavu Horvatinčiću za pmorsku nesreću HORVATINČIĆ NAKON ROČIŠTA: 'Dok sam živ, spreman sam pomagati obitelji poginulih...'

U nastavku suđenja svjedočile su medicinske vještakinje.

Državna odvjetnica Senečić tražila je da se sudska vještakinja Nadica Buzina, specijalistica psihijatrije, osvrne na dio iskaza o narcisoidnosti te da je osoba iznadprosječno intelektualnog funkcioniranja.

Šibenik: Nastavljeno suđenje Tomislavu Horvatinčiću za pmorsku nesreću | Autor: Hrvoje Jelavic/PIXSELL Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

- To proizlazi iz ispitivanja i psihologijskog testiranja obavljenog tijekom vještačenja i koje je sastavni dio psihijatrijske ekspertize. Narcistička obilježja ličnosti dio su strukture ispitanikove osobnosti, njegova osobnog socijalnog funkcioniranja i nemaju dimenziju nekog težeg psihijatrijskog poremećaja - pojasnila je Buzina.

POSLJEDNJI BOEMI I tebe sam sit, sinkopo: Uz vino i muziku zaboravili su na afere

Dodala je da su narcistička obilježja kad osoba ima posebnu sliku o samome sebi, osjećaj nadmoći nad drugima i manjak empatije. U prosječnoj populaciji je oko 20 posto takvih ljudi, ali svatko od nas ima neka takva obilježja, objasnila je. Državno odvjetništvo po saslušanju vještakinja ostalo je pri tezi da se protivi dokazima obrane, a Horvatinčićeva obrana ostala je suglasna da se čitaju nalazi i mišljenja drugih vještaka te svjedoka Klausa Fuchsa, koji u srijedu nije došao zbog bolesti. Dodala je da u “užem psihijatrijskom smislu ispitanik ne boluje od duševne bolesti, nije ovisnik o alkoholu ili drugim psihoaktivnim sredstvima te nisu dijagnosticirana nekakva organska psihička oštećenja. S psihijatrijskog aspekta nema elemenata koji bi govorili o smanjenju sposobnosti za upravljanje vozilom”.

Foto: Duško Jaramaz, Hrvoje Jelavić / Pixsell

Pitanje suda je bilo da se izjasni o pretpostavci da je u trenutku sudara bio u stanju sinkope, pri čemu je Buzina ocijenila da osoba koja nije pri svijesti ne može imati intelektualne ni druge sposobnosti. Postojanje sinkope, što je naziv za iznenadni, kratkotrajni, potpuni gubitak svijesti, koja je Horvatinčića navodno obuzela u trenutku prije nesreće, vještakinje sa sigurnošću ne mogu ni tvrditi ni opovrgnuti.

Å ibenik: Tomislav Horvatinčić daje izjavu nakon prvog ročiÅ¡ta SUĐENJE HORVATINČIĆU, 3. PUT: 'Svima koji se izruguju mom zdravlju želim sve najbolje...'

– Na temelju problema s vratnom kralježnicom i arterijom mogućnost sinkope je postojala, ali ne mogu potvrditi je li i bila. Do tog trenutka ne postoji dijagnoza sinkope i zbog toga se nije javio liječniku, nego postoji dijagnoza ataka, odnosno klonuća, što može biti indikacija za presinkopu i sinkopu – rekla je dr. Vesna Šerić.

Ima manjak suosjećanja

Tomislav Horvatinčić ima posebnu sliku o samome sebi, osjećaj nadmoći nad drugima i manjak empatije (suosjećanja). obilježlja su to narcisiodnosti i dio su strukture njegove osobnosti.     

Komentari (95)
  • Ubojica, smežuranog lica...Narcisoidan, arogantan, pohlepan, podmukao, škrt....Ali takvi u Hrvatskoj dobro kotiraju.... Admine, učini dobro djelo, i ne briši mi brže-bolje komentar, jer ne vrijeđam, već iznosim istinu...!

    16. 1. 2019,   22:12
  • Ne treba biti psihijatar da bi se vidio manjak empatije, s prve nesreće kada je ubio je pobjegao to može samo manijak.

    16. 1. 2019,   22:07
  • Ajde neka onda objasni zasto je u prvom iskazu policiji(valjda postoji jos taj zapisnik) rekao da je talijane pokusao upozoriti mahanjem da mu nerade komande? Kako sad odjednom sinkopa? Zar sud neuzima u obzir i tu činjenicu? Moze li se samo tako promjenit iskaz? Moze li mu se ponudit detektor laži(makar nije 100postotno tocan) pa ako ga odbije i to uzet u obzir? Jednostavno se osjeca u zraku da je kriv! Nemoze proci nekaznjeno kakvi nam god zakoni bili.

    16. 1. 2019,   22:23