Obavijesti

News

Komentari 95

Psihijatar o Gazitelju: Sinkopu nema, ali je do bola narcisoidan

Psihijatar o Gazitelju: Sinkopu nema, ali je do bola narcisoidan
6

U Šibeniku je nastavljeno suđenje Tomislavu Horvatinčiću. Sude mu treći put zbog smrti bračnog para Salpietro 2011. Horvatinčić djeci poginulih nudi pomoć

VIDEO

Žao mi je što se ovo suđenje vodi već osmu godinu i bio bih sretan da se to završilo što prije. Znate da sam bio na dvije operacije i nikad zbog mene nije bilo prolongirano. Uvijek kažem da mi je žao zbog nesreće i izražavam sućut. Neću biti miran dok ne stupim u kontakt s djecom poginulih.

Rekao je to Tomislav Horvatinčić u srijedu nakon što je napustio sudnicu Općinskog suda u Šibeniku. Ondje je nastavljeno suđenje zagrebačkom poduzetniku kojemu se treći put sudi zbog smrti bračnog para Salpietro koji su stradali u kolovozu 2011. godine nakon što je Horvatinčić na njih naletio gliserom.

Pokretanje videa...

00:17

- Pozivam sve koji mi mogu pomoći da stupim u kontakt s obitelji poginulih. Na raspolaganju sam tu da sjednemo i dogovorimo financijsku odštetu. Spreman sam pomagati toj obitelji dok god sam živ - rekao je Horvatinčić i dodao: Javni linč protiv mene traje. Tu su sudski spisi, sudsko vijeće, ja vjerujem u hrvatsko pravosuđe i na toj liniji ostajem”.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
'Dok sam živ, spreman sam pomagati obitelji poginulih...'
'Dok sam živ, spreman sam pomagati obitelji poginulih...'

U nastavku suđenja svjedočile su medicinske vještakinje.

Državna odvjetnica Senečić tražila je da se sudska vještakinja Nadica Buzina, specijalistica psihijatrije, osvrne na dio iskaza o narcisoidnosti te da je osoba iznadprosječno intelektualnog funkcioniranja.

Šibenik: Nastavljeno suđenje Tomislavu Horvatinčiću za pmorsku nesreću

- To proizlazi iz ispitivanja i psihologijskog testiranja obavljenog tijekom vještačenja i koje je sastavni dio psihijatrijske ekspertize. Narcistička obilježja ličnosti dio su strukture ispitanikove osobnosti, njegova osobnog socijalnog funkcioniranja i nemaju dimenziju nekog težeg psihijatrijskog poremećaja - pojasnila je Buzina.

I tebe sam sit, sinkopo: Uz vino i muziku zaboravili su na afere
I tebe sam sit, sinkopo: Uz vino i muziku zaboravili su na afere

Dodala je da su narcistička obilježja kad osoba ima posebnu sliku o samome sebi, osjećaj nadmoći nad drugima i manjak empatije. U prosječnoj populaciji je oko 20 posto takvih ljudi, ali svatko od nas ima neka takva obilježja, objasnila je. Državno odvjetništvo po saslušanju vještakinja ostalo je pri tezi da se protivi dokazima obrane, a Horvatinčićeva obrana ostala je suglasna da se čitaju nalazi i mišljenja drugih vještaka te svjedoka Klausa Fuchsa, koji u srijedu nije došao zbog bolesti. Dodala je da u “užem psihijatrijskom smislu ispitanik ne boluje od duševne bolesti, nije ovisnik o alkoholu ili drugim psihoaktivnim sredstvima te nisu dijagnosticirana nekakva organska psihička oštećenja. S psihijatrijskog aspekta nema elemenata koji bi govorili o smanjenju sposobnosti za upravljanje vozilom”.

Pitanje suda je bilo da se izjasni o pretpostavci da je u trenutku sudara bio u stanju sinkope, pri čemu je Buzina ocijenila da osoba koja nije pri svijesti ne može imati intelektualne ni druge sposobnosti. Postojanje sinkope, što je naziv za iznenadni, kratkotrajni, potpuni gubitak svijesti, koja je Horvatinčića navodno obuzela u trenutku prije nesreće, vještakinje sa sigurnošću ne mogu ni tvrditi ni opovrgnuti.

'Svima koji se izruguju mom zdravlju želim sve najbolje...'
'Svima koji se izruguju mom zdravlju želim sve najbolje...'

– Na temelju problema s vratnom kralježnicom i arterijom mogućnost sinkope je postojala, ali ne mogu potvrditi je li i bila. Do tog trenutka ne postoji dijagnoza sinkope i zbog toga se nije javio liječniku, nego postoji dijagnoza ataka, odnosno klonuća, što može biti indikacija za presinkopu i sinkopu – rekla je dr. Vesna Šerić.

Ima manjak suosjećanja

Tomislav Horvatinčić ima posebnu sliku o samome sebi, osjećaj nadmoći nad drugima i manjak empatije (suosjećanja). obilježlja su to narcisiodnosti i dio su strukture njegove osobnosti.     

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 95
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a