Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Ptičja gripa? Tri mrtva labuda pronašli su na Korani i Kupi

Zbog sumnje da je njihovo uginuće uzrokovala ptičja gripa životinje su izuzeli higijeničari i veterinari, te će njihove lešine u ponedjeljak uputiti na analizu u Zagreb...

Tri mrtva labuda uočena su u subotu na rijeci Korani u Karlovcu i na obali Kupe u Donjoj Rečici, javlja Centar 112. Zbog sumnje da je njihovo uginuće uzrokovala ptičja gripa životinje su izuzeli higijeničari i veterinari, te će njihove lešine u ponedjeljak uputiti na analizu u Zagreb. 

Prošlog tjedna potvrđena je prisutnost virusa influence A, tip H5N8 kod labuda čija je lešina prije desetak dana pronađen na Korani u Karlovcu.

Jedan mrtav labud se nalazio kod pontonskog mosta na Korani, na jednom od pontona,  a drugi je viđen nizvodno kod drvenog mosta uz desnu obalu u granju. Vatrogasci su čamcima u kojem su se nalazili higijeničar i veterinar izišli na vodu. 

Uspjeli su pokupiti samo prvog labuda, a drugi nije pronađen na dojavljenoj lokaciji. Mrtvog labuda pronađenog u Rečici također je pokupila higijeničarska služba, a danas će lešine iz Veterinarske stanice Karlovac biti prebačeni na analizu u Zagreb. – izvijestio je Centar 112.
   
Na snazi je i dalje naredba o zatvaranju sve domaći peradi, dok se na divlje ptice ne može utjecati pa se preventivno djeluje zabranom lova, izložbi i sajmova, te onemogućavanjem kontakta divljih ptica i domaće peradi. 

Komentari (24)
  • Mene interesuje, dali tu ima kakva farma da nekom smeta. Moguce je da tu u okolici svi imaju perad pa ne kupuju jaja i meso po velikim ducanima. Danas se vodi statistika i tocno se zna koju granu na selu treba napast da bi se povecala potraznja u ducanima.

    13. 2. 2017,   10:28
  • Prvi put se prijavljujem…pišem anonimno, …jer da ne ispadnem previše glup, i molio bih nekoga od Ministarstva, ili tko je nadležan za ptičju gripu, ili čak i nekog školovanog da mi objasni…. meni polu-pismenom, starijem seljaku, …. ovdje dosta toga nije jasno, ….. ovako piše citiram: „…Podsjećamo, influenca ptica (ptičja gripa) vrlo je zarazna virusna bolest peradi i drugih ptica, a nikada nije izazvala bolest u ljudi…..“….pa što se onda tako grubo postupa sa vlasnicima peradi i njih se samo tretira kao glavnog krivca za širenje i tzv. Suzbijanje širenja te gripe, …..ako kao što vidimo nisu u stanju spriječiti isto, ….još postavljaju policijske „barikade“ ….citiram:…“ Uprava za veterinarstvo i sigurnost hrane Ministarstva poljoprivrede poduzela je mjere zatvaranja gospodarstva, pristup je zabranjen, a lokaciju osigurava policija…“. zašto.????....pa što onda ne uzmu duge cijevi i ne skidaju ptice, .kad su one glavni uzročnik prenosa tog virusa a ne domaća perad koja tek izađe na dvorište a ne da leti po okolici…..jer svaki laik može zaključiti kao se ta gripa širi.????....što će tek biti kad sa proljećem počne prava seoba ptica, što će onda poduzimati.????....ja osobno vidim, tek jedino rješenje, prepustiti prirodi da sam stekne imunitet, ako već nema cjepiva, …pa tko preživi, preživi, …ostalo mi sve nekako nema logike…. pogotovo što nije opasna za ljude. …. nadalje jedna velika zanimljivost: ….imam još jedno pitanje za Ministarstvo, i institucije, a može i netko tko je p

    13. 2. 2017,   13:22
  • Po jakuševcu kokoši krepavaju pa nitko ne reagira,fuj...več nekoliko mjeseci

    13. 2. 2017,   11:52