Obavijesti

News

Komentari 113

Pubertet u 7. godini? U prvom razredu djevojčice imaju grudi

Pubertet u 7. godini? U prvom razredu djevojčice imaju grudi
1

Blizanke iz Zagreba u pubertet su ušle sa sedam. Pred menstruaciju su iznimno razdražljive. To se može ublažiti injekcijama decapeptyla koje redovito dobivaju

VIDEO

Devetogodišnje blizanke iz Zagreba, za ovu priču nazvane Vanja i Tanja (podaci poznati redakciji), već su dvije godine na terapiji zbog preuranjenog puberteta. Grudi i stidne dlačice počele su im rasti s navršenih sedam godina, a prvo su mjesečno krvarenje brzo nakon toga, s nepunih osam godina. 

- Isprva je to bilo jedva primjetno, no kako su se grudi sve više povećavale, djevojčice su bile zbunjenije jer to nisu vidjele kod druge djece. Nedugo nakon toga počele su im rasti i stidne dlačice, i to se raspodijelilo tako da je jedna imala veća prsa i manje dlačica, a druga manja prsa i više dlačica. Znoj im je postao obilniji i počeo zaudarati, a kosa počela opadati. No kad se jednoj od njih pojavio krvavi iscjedak, odvela sam ih liječniku - govori majka blizanki. 

Šokirana i uplašena odvela je kćeri na pretragu razine spolnih hormona te ultrazvuk jajnika i RTG zapešća, a nalazi su potvrdili da nema nikakvih anomalija niti tumora, nego da su u - preuranjenom pubertetu. Fenomen je to koji, otkrivaju hrvatski liječnici, sve češće i sve ranije pogađa hrvatsku djecu. Njihov liječnik, doktor Miroslav Dumić, obje je djevojčice odmah stavio na terapiju. 

Daniel Kasap/PIXSELL

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Ovom terapijom im je usporen rast i razvoj grudi te im izostaje mjesečnica. U dane kad bi trebale dobiti menstruaciju, obje postaju razdražljivije. Puno se više znoje i svađaju jedna s drugom, ali kad dobiju injekciju dekapeptila, sve se smiri. No i te injekcije kod svakog djeteta drugačije djeluju. Kod Vanje su se grudi smanjile kao što su bile na početku, a kod Tanje čak i povećale - rekla nam je zabrinuta majka. Djevojčice je naučila koristiti higijenske uloške, a najteže od svega, kaže, bilo joj je objasniti zbog čega će imati krvarenja svaki mjesec. 

Teško je objasniti djetetu

- Takve su stvari vrlo problematične za tako malo dijete. Što ću kad me šokirano upitaju: ‘Mama, a zašto ide krv? Odakle ide krv? Kako to jednom mjesečno krv teče?’. Pokušala sam im sve objasniti kroz smijeh i igru kako bih im suzbila traumu i mislim da sam nekako uspjela - govori majka i dodaje da su se djevojčice s tim naučile nositi i da, nasreću, nemaju psihičkih posljedica. Još nije saznala razlog zbog čega su ušle u pubertet tako rano, no posumnjala je čak da bi uzrok mogla biti hrana. 

- Sad kad bolje razmislim, mogu zaključiti da je Tanja, kojoj su grudi veće, jela jako puno piletine i pila puno mlijeka za koje danas mnogi tvrde da su puni hormona rasta. Ova druga se od piletine grozi, a mlijeko ne želi piti. Ima li to veze ili nema, ne znam, ali sad je, nasreću, u sigurnim rukama odličnog dječjeg endokrinologa - kaže majka.

Doktor Miroslav Dumić (68), koji vodi liječenje ovih djevojčica, ali i oko 120 djece koja se trenutno liječe od posljedica ovog šokantnog medicinskog fenomena u Hrvatskoj, potvrdio nam je da pubertet definitivno danas počinje puno ranije zbog boljih socioekonomskih uvjeta života, ali i generalnog porasta tjelesne težine.

 - Krupnija djeca ranije ulaze u pubertet, a osim junk fooda i velike količine hrane koji su im na dispoziciji, većinu vremena provode pred televizorom gledajući crtiće ili su pred kompjutorom. Jednostavno se ne kreću dovoljno. Hrana i sokovi su vrlo kalorični, sve sportske aktivnosti danas se plaćaju i mnogi si roditelji to ne mogu priuštiti ili nemaju vremena djecu voditi na sportske aktivnosti - objašnjava dr. Dumić. Međutim, ne vjeruje da su okidač za preuranjeni pubertet piletina i mlijeko, čak i kad su puni sumnjivih hormona. 

Pesticidi mijenjaju hormone

- Trebali biste pojesti vagon piletine i popiti galone mlijeka da vam se poveća razina spolnih hormona u organizmu. Američki znanstvenici su na tragu spoznaje da su pesticidi endokrini disruptor. Jer pesticidi kojima se tretira povrće i bilje vežu se na receptore za estrogene i imaju učinak kao estrogen - kaže Dumić. 

U 44-godišnjoj praksi tretirao je nekoliko stotina djece koja su ušla u preuranjeni pubertet, a najmlađi pacijent imao je samo osam mjeseci. 

- Imao je jako povećan penis, no otkrilo se da ima hidrocefalus koji mu je pritiskao centre za lučenje hormona u hipotalamusu. Operiran je i 13 je godina primao terapiju za zaustavljanje puberteta, no danas je zdrav i normalan dečko. Praksa je pokazala da se preuranjeni pubertet kod dječaka vrlo često veže uz neki tumor ili hidrocefalus, dok kod djevojčica, iz posve nepoznatih razloga, dolazi do preuranjenog spolnog razvoja - objašnjava ovaj ugledni endokrinolog. 

Prije dvije godine pisali smo i o slučaju djevojčice iz okolice Varaždina koja mora primati injekcije koje smanjuju stvaranje spolnih hormona. S pet i pol godina dijagnosticirali su joj ekstremno rani ulazak u pubertet. Njezini roditelji bili su šokirani. 

- Nikad prije nisam čuo da djeca tako rano ulaze u pubertet. Naglo su joj počele bujati grudi, počela je dlakaviti kao žena i naglo rasti. Imala je strašno veliki apetit. Vidjeli smo da se nešto čudno događa i otišli smo pedijatru, a on nas je poslao u Zagreb - ispričao nam je njezin otac i dodao da je na terapiji decapeptylom. Injekcije dobiva svaki mjesec i tako će biti do doba kad je prirodno biti u pubertetu. Djevojčici su grudi ostale iste, ali prestale su rasti. Usporen je i njezin nagli rast tijela, a otac kaže da je viša od vršnjaka. Sad ide u školu i terapiju podnosi odlično.

Pisali smo i o slučaju djevojčice iz Karlovca koja je s navršenih 13 godina prestala uzimati terapiju. Da je tijelo njezine kćeri drugačije, majka je primijetila kad je krenula u 2. razred osnovne škole. 

Grudi rastu sa sedam godina

- Počela su joj se puniti prsa, rasti stidne dlake i dlake na nogama. Znala sam da je to prisutno jer puno čitam, ali tada sam počela proučavati treba li to pustiti da ide prirodnim tijekom ili ne. Najviše me je brinulo da ne ostane niskog rasta. Tada smo došli do profesora Dumića u Zagreb - prisjetila se njezina majka. Terapiju je počela uzimati u 4. razredu, a prsa su joj tada splasnula. Na početku je majka morala kćeri objasniti neke stvari i pripremiti je za slučaj da dobije menstruaciju. 

- Bila sam zatečena jer je malo neobično djetetu od 9 godina objasniti što je to menstruacija i da se svaki mjesec moraju nositi ulošci. Profesor je vidio na ultrazvuku po sazrijevanju jajašca i povišenim hormonima kad bi otprilike mogla dobiti menstruaciju. Ona je to prihvatila sasvim normalno, ali prijateljicama nije govorila o tome. Njezina razrednica je znala situaciju s obzirom na to da je zbog terapija češće morala izostajati s nastave - prisjeća se majka. 

- Učinak terapije je jako dobar, praktički nema nuspojava. Nakon završetka terapije normalno se dalje spolno razvijaju, dobivaju djecu, a u menopauzu ulaze istodobno kao i druge žene - objašnjava prof. dr. sc. Miroslav Dumić, dugogodišnji voditelj Zavoda za endokrinologiju i dijabetes Klinike za pedijatriju na zagrebačkom Rebru. Dodaje kako terapija djeluje tako da blokira lučenje hormona iz hipofize i zaustavlja spolni razvoj te usporava ubrzani rast i koštano dozrijevanje. 

- Ako se terapija ne uvede, ranije se uspostavlja menstrualni ciklus i počinje spermatogeneza. Ciklusi su ovulacijski, a to znači da su takva djeca oba spola fertilna bez obzira na dob - nastavlja profesor i dodaje kako intelektualni razvoj takve djece odgovara njihovim godinama. 

Najpoznatiji svjetski slučaj preranog ulaska u pubertet je Peruanka Lina Medina koja je u svibnju 1939. godine rodila sina. Imala je samo pet godina te je u povijest ušla kao najmlađa majka na svijetu. Menstruaciju je dobila s tri godine, a grudi su joj narasle godinu dana poslije. Nikad nije otkrila tko je otac djeteta. Roditelji su gledali kako joj trbuh raste, ali su mislili da je bolesna. Odveli su je u bolnicu, a liječnici su rekli da im je kći u 7. mjesecu trudnoće. Mjesec i pol dana poslije porodili su je carskim rezom. Dr. Dumić upozorava i da se kod djece u preuranjenom pubertetu često javljaju i psihološke smetnje. 

'Hormoni iz hrane su krivi'

- Kad curica od pet godina ulazi u pubertet i postaje plodna, ona zbog povećane razine ženskog spolnog hormona izgleda zrelije i starije. I sad zamislite curicu koja još ne zna čitati i pisati, a rastu joj grudi te samim time odskače od svojih prijatelja u školi i vrtiću i postaje predmet poruge. Ili dječak od osam godina koji pita mamu zašto mu se diže piša svaki put kad kraj njega prođe djevojčica koja mu se sviđa. To su još djeca kojoj je vrlo teško objasniti probleme spolnosti. Osim toga, takva djeca isprva ubrzano rastu i njihov rast prestaje puno prije pa ostaju maleni - kaže Dumić dodajući kako je u odnosu na prijašnje godine i liječnička dijagnostika puno bolja pa se problem brže otkriva i uspješno liječi. 

Da je ubrzanost života te porast hormona u hrani sigurno razlog preuranjenom pubertetu, misli i prof. dr. sc. Boris Antunović, znanstveni savjetnik u području sigurnosti hrane i veterinarskog javnog zdravstva na Poljoprivrednom fakultetu u Osijeku. 

- Uporaba hormona u proizvodnji mesa i mlijeka u pojedinim zemljama isključivo se provodi zbog brze zarade, a zdravlje ljudi stavljeno je u drugi plan. Ako znamo da hormoni u hrani utječu na to da životinje brže rastu, sazrijevaju i proizvode više, za očekivati je da se isto događa i ljudima koji jedu proizvode ovih životinja - govori nam. 

Prema znanstvenom istraživanju objavljenom u cijenjenom časopisu Pediatrics, u 10 posto djevojčica bijele rase grudi počinju rasti u sedmoj godini. 

- Znanstvenici se slažu da je promjena načina prehrane, a posebno velika učestalost pretile djece pridonijela ovoj pojavi. Uporaba hormona u povećanju proizvodnosti životinja datira uglavnom od druge polovine prošlog stoljeća. Tako se bovini somatotropni hormon (rBST) koristi za povećanje mliječnosti krava za oko 10 do 15 posto. Prema mišljenju Svjetske zdravstvene organizacije, mlijeko ovih krava sigurno je za konzumaciju jer je rBST po kemijskom sastavu protein i razgrađuje se u probavnom sustavu, čime se eliminira njegovo djelovanje na organizam čovjeka. No neophodna su šira istraživanja, a dokazano je da krave tretirane s rBST pojačano pate od upale mliječne žlijezde, šepavosti i drugih poremećaja povezanih s visokom proizvodnošću. S druge strane, steroidni hormoni, među kojima je i estrogen, ostaju aktivni u organizmu ako se unesu putem hrane. Neki od njih (npr. diethylstibestrol u hranidbi pilića) proizvedeni su umjetnim putem i već su zabranjeni jer je dokazano njihovo kancerogeno djelovanje - objašnjava nam prof. Antunović. 

Pazite na prehranu

U SAD-u, kaže, dopušteno je šest steroidnih hormona za uporabu u životinja namijenjenih za proizvodnju hrane. Tri od njih inače uobičajeno proizvodi i naš i životinjski organizam, dok su tri stvorena sintetski pa ih se može laboratorijski dokazati u hrani i razlikovati od prirodnih hormona. 

- Upotrebljavaju se na način da se u obliku peleta stave pod kožu uha gdje postupno otpuštaju hormone. Kako steroidni hormoni imaju ključnu ulogu u pojavi puberteta u djece, sasvim je jasno da bi prehrana koja bi uključivala njihove visoke ili učestale doze mogla utjecati na preuranjeni pubertet - kaže prof. Antunović dodajući kako treba imati na umu da su hormoni fini mehanizam i da svako vanjsko unošenje zbunjuje organizam.

 - Neoliberalni kapitalizam daje sve manje vremena roditeljima da kvalitetno brinu o prehrani djece i ona su najčešće izložena brzinskoj prehrani. Preporuke bi bile jesti raznovrsnu hranu koja pored proizvoda životinjskog podrijetla uključuje voće, žitarice i povrće - zaključuje prof. Antunović.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 113
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag