Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Pučka pravobraniteljica oplela po Crkvi, policiji, DORH-u...

None Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Središnji dio analize pučke pravobraniteljice posvećen je šutnji i pasivnosti hrvatskih institucija vlasti kad je posrijedi veličanje simbola NDH i negiranje ili relativiziranje njezinih zločina

Pučka pravobraniteljica Lora Vidović objavila je danas analizu u kojoj izrijekom imenuje niz državnih tijela koja svojim nečinjenjem i toleriranjem eksplicitnih ustaških i nacističkih simbola i povijesnog revizionizma ugrožavaju temeljne vrijednosti Ustava i otvaraju prostor bujanju mržnje.

- Simboli i parole država tzv. Sila osovine ispisani su ili iscrtani na autobusnim stajalištima, zidovima zgrada, stadionima, plakatima, ali i na spomenicima NOB-a. Diljem Hrvatske nailazi se na kukaste križeve i ustaško "U", pozdrav "Za dom spremni" i njegovu skraćenicu "ZDS" te kukaste križeve. Ova se obilježja ističu i uz komentare na internetskim portalima i na društvenim mrežama koji vrijeđaju i ponižavaju pa i potiču na mržnju prema Romima, Srbima, Židovima i drugima - navodi pučka pravobraniteljica u objavljenom dokumentu, prenosi Jutarnji list.

TOMISLAV KLAUŠKI Glasnović nije želio priznati da je neonacist. Ali ni da to nije

Upozorava na sve učestalije oblike povijesnog revizionizma i njegove protagoniste i promotore: "Tako se posljednjih godina tiskaju knjige, pišu i objavljuju članci i intervjui, održavaju tribine, snimaju dokumentarni filmovi i emitiraju TV emisije u kojima se negira ili umanjuje zločinački karakter NDH. Osim u huškačkim, i nacionalistički obojenim medijima, ovakvi stavovi iznose se i u službenom glasilu Katoličke crkve, a prodrli su i u prevladavajuće medije, uključujući i javnu televiziju", ističe u analizi Vidović.

SKUP DESNIČARA Glasnović među neonacistima: Tvrdi da su domoljubi i patrioti

U središtu dokumenta pučke pravobraniteljice je pasivnost hrvatske vlasti prema takvim pojavama: "S obzirom na to da su reakcije vlasti često nekonzistentne ili izostaju, stječe se dojam da ih prešutno toleriraju pa se u društvu stvara atmosfera koja potiče osnaživanje revizionističkih stavova o karakteru NDH...", ističe Vidović.

Takvo držanje hrvatskih institucija vlasti, u suprotnosti je sa sadržajem Rezolucije o porastu neofašističkog nasilja u Europi koju je Europski parlament usvojio prošli mjesec, a u kojoj se članice Unije pozivaju da jasno osude i suzbijaju govor mržnje i povijesni revizionizam unutar svojih granica, podsjeća u analizi Vidović.

Zagreb: U Saboru otvorena izložba "Da se ne zaboravi Vukovar!" KOMENTIRAO JU I PREMIJER Culej u Sabor donio sliku na kojoj piše "Za dom spremni"

Podsjetila je i da Europski parlament u spomenutoj rezoluciji uz ostalo izražava zabrinutost zbog jačanja desnog ekstremizma i neofašizma u Hrvatskoj.

Središnji dio analize pučke pravobraniteljice,međutim, posvećen je šutnji i pasivnosti hrvatskih institucija vlasti kad je posrijedi veličanje simbola NDH i negiranje ili relativiziranje njezinih zločina. 

Vidović u analizi tvrdi da policija zajedno s nižim prekršajnim sudovima kreira praksu nekažnjivosti pozdrava "Za dom spremni". Također smatra da DORH mora preispitati svoju praksu oko pozdrava "Za dom spremni", a kao pozitivan primjer navodi Austriju.

TOMISLAV KLAUŠKI "Za dom spremni" u Saboru? Pa to je i Plenkovićeva zasluga

Vidović je prozvala Ministarstvo uprave jer uporno izbjegava doraditi Zakon o udrugama kako bi se spriječilo donošenje statuta Udruga HOS-a koji sadrži ustaški pozdrav "Za dom spremni. Ističe da joj je Kuščevićevo Ministarstvo uskratilo odgovor na pitanje namjerava li stati na kraj potvrđivanju statuta s tim pozdravom. Za Ministarstvo branitelja kaže da godinama podupire revizionističke udruge.

Među povijesnim revizionistima i negatorima zločina NDH su, tvrdi Vidović, i neki pripadnici Katoličke crkve.

Komentari (109)
  • samo deri! premazani su svim mastima a kožu imaju debelu ko dormeo nadmadrac.

    20. 11. 2018,   21:44
  • Ima pravo. Najveci mrzitelji su upravo crkva i novokomponirani katolici. Sve lopov do lopova u prvon redu.

    21. 11. 2018,   08:56
  • A čega se mi u Hrvatskoj bojimo. Govorimo o zločinima fašista, ustaša, četnika, komunista, UDBE ... Bili su to strašni zločini. Umanjivati te zločine je glupost te iskrivljavanje povijesti. Domoljublje i patriotizam treba temeljiti na modernim trendovima i standardima te na hrvatskim tradicionalnim vrijednostima. Treba nam društvo bez ideoloških podjela, bez korupcije i društvo bez pravne neučinkoviotosti. Bit će manje iseljavanja iz Hrvatske, a i bolji gospodarski razvoj.

    21. 11. 2018,   16:10