Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Pucnjava na granici: Armenija i Azerbejdžan ponovno zaratili

None Foto: YouTube

Iz Armenije se na susjednu zemlju puca iz minobacača i teške artiljerije. Armenci pak tvrde da su snage iz Azerbejdžana pokrenule ofanzivu na njihovu stranu uz upotrebu tenkova....

Armenska vojska zapucala je na Azerbejdžan, a duž linije razdvajanja primirje je u protekla 24 sata prekrišeno 127 puta, priopćilo je azerbejdžansko ministarstvo obrane. To je prvi sukob nakon 22 godine mira, a armenska i azerbejdžanska vojska sukobile su se u Nagorno-Karabakhu. 

Iz Armenije se na susjednu zemlju puca iz minobacača i teške artiljerije. Armenci pak tvrde da su snage iz Azerbejdžana pokrenule ofenzivu na njihovu stranu uz upotrebu tenkova, artiljerije i zrakoplovstva, piše ABC News.

Obje strane kažu da ima žrtava, u Azerbejdžanu je poginuo jedan dječak dok je dvoje djece ozlijeđeno. Armenci su srušili i jedan azerbejdžanski helikopter.

Armenija i Azerbejdžan desetljećima se spore oko Nagorno-Karabakha, pokrajine s većinskim armenskim stanovništvom koja je tijekom sovjetske ere pripojena Azerbejdžanu. 

Otkad je rat završio, 1994. godine, Nagorno-Karabakh je separatistička regija pod kontrolom armenske vojske. 

Ruski predsjednik Putin obje je strane pozvao na hitno smirivanje sukoba. 

Komentari (69)
  • Armenci su najstariji kršćanski narod. Azerbejđanci spadaju u Turkijsku grupu naroda, a izgleda da su se pod utjecajem Erdogana koji namjerava obnoviti Osmansko carstvo, malo zaigrali. Turci su 1915. počinili genocid nad Armencima u kojem je na najgroznije načine , ubijeno oko 1,5 milijuna Armenaca. Turska to još niti danas ne priznaje .

    2. 4. 2016,   14:17
  • Ništa čudno. S obzirom da se zatvara Sirijsko ratište, sada treba otvoriti novo.

    2. 4. 2016,   15:10
  • Samo hrabro Armenci.

    2. 4. 2016,   15:20