Obavijesti

News

Komentari 5

Puigdemont se neće skrivati, doći će na sud, ako će ga zvati

Puigdemont se neće skrivati, doći će na sud, ako će ga zvati
5

Carles Puigdemont poručio je kako će se odazvati belgijskom pravosuđu dobije li poziv

VIDEO

Bivši predsjednik katalonske vlade Carles Puigdemont, pod čijim je vodstvom 2017. organiziran u Kataloniji zabranjeni referendum o nezavisnosti, poručio je kako će se odazvati belgijskom pravosuđu dobije li poziv, nakon što je Španjolska u ponedjeljak nanovo zatražila njegovo izručenje.

Pokretanje videa...

00:13

- Razgovarat ćemo s državnim tužiteljem, a bude li moj klijent pozvan na sud, neće se skrivati. Surađivat će s belgijskim pravosuđem - rekao je Puigdemontov odvjetnik Paul Bekert medijima.

- On vjeruje belgijskom pravosuđu, zbog toga se nalazi u Bruxellesu - dodao je.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

U ponedjeljak je sudac španjolskog Vrhovnog suda Pablo Llarena ponovo izdao europski uhidbeni nalog kojim od Belgije traži izručenje 56-godišnjeg Puigdemonta.

Aerodrom se vraća u normalu, Španjolci očekuju još prosvjeda
Aerodrom se vraća u normalu, Španjolci očekuju još prosvjeda

 To je učinio odmah nakon što su suci Vrhovnog suda u Madridu tijekom jutra jednoglasno osudili devetero katalonskih dužnosnika na zatvorske kazne između 9 i 13 godina zbog organiziranja zabranjenog referenduma o nezavisnosti 2017. i posljedičnog jednostranog proglašenja samostalne republike Katalonije.

Puigdemontovi suradnici i članovi njegove vlade osuđeni su za poticanje stanovništva na ustanak u cilju rušenja državnog poretka te za korištenje javnog novca za organiziranje referenduma kojeg je bio zabranio Ustavni sud.

Još troje dužnosnika osuđeno je na zabranu obnašanja javnih funkcija i novčane kazne.

Belgijsko i njemačko pravosuđe nisu udovoljili zahtjevu za izručenjem

Protest against Spain

Puigdemont je u listopadu 2017., nakon proglašenja samostalne republike Katalonije, otišao u Belgiju. Iz mjesta Waterloo, udaljenog 20 kilometara od Bruxellesa, vodi međunarodnu kampanju za nezavisnost Katalonije, autonomne pokrajine sa 7,5 milijuna stanovnika na sjeveroistoku Španjolske.

U Španjolskoj je optužen za pobunu, neposluh i korištenje javnog novca za organiziranje nezakonitog referenduma.

Španjolski sud je već bio zatražio njegovo izručenje, no belgijsko pravosuđe je to odbilo zbog tehničkih grešaka u zahtjevu. Nakon toga je sud u Madridu povukao zahtjev. U srpnju 2018. Puigdemont je iz Bruxellesa otputovao u Helsinki, gdje je održao predavanje, a na povratku je bio priveden u Njemačkoj.

Njemačko pravosuđe odbilo ga je izručiti u Španjolsku jer ondje ne postoji optužba za pobunu. U ponedjeljak je španjolski Vrhovni sud osudio Puigdemontove suradnike zbog ustanka, odnosno poticanja stanovništva, što je blaža kvalifikacija od pobune jer ne uključuje korištenje nasilja.

'Katalonci su osuđeni jer su kršili zakon, a ne zbog ideja'
'Katalonci su osuđeni jer su kršili zakon, a ne zbog ideja'

Belgijsko pravosuđe sada treba odlučiti hoće li ga prema toj optužbi, te za nezakonito korištenje javnog novca, izručiti u Španjolsku.

Puigdemont je u svibnju postao zastupnik u Europskom parlamentu nakon što se kandidirao na listi stranke koja zagovara nezavisnost Katalonije.

Puigdemont kritizira EU zbog šutnje

Protesters clash with police during a demonstration at Barcelona

U ponedjeljak je u Bruxellesu sazvao konferenciju za medije s koje je poručio kako su osuđujuće presude „potvrdile strategiju represije i osvete“. „Presuda je nepravedna i neljudska“, rekao je kritiziravši Europsku uniju zbog „šutnje pred nasiljem“.

Glasnogovornica Europske komisije rekla je u ponedjeljaljak kako je katalonsko pitanje unutarnja stvar Španjolske te je odbila komentirati presude.

Puigdemont je pozvao stanovnike Katalonije na masovne i nenasilne prosvjede. Uz njega je na konferenciji za medije bilo troje članova njegove bivše vlade, Toni Comín, Lluis Puig i Meritxell Serret, koji se također optuženi nalaze u Belgiji.

Još troje optuženih zagovornika nezavisnosti nalazi se u Škotskoj i Švicarskoj. No zasad je zatraženo samo izručenje Puigdemonta.

- Zašto je tako trebalo bi pitati kreativce iz španjolskog pravosuđa - izjavio je Puigdemont.

- Preko odvjetnika sam na potpunom raspolaganju belgijskom pravosuđu. Bit ću dostupan kada god bude potrebno - izjavio je dodavši kako dva puta nije bio izručen, a da se u međuvremenu nije vraćao u Španjolsku "gdje se zbog njegovog djelovanja nešto moglo promijeniti“.

Španjolski ministar pravosuđa Fernando Grande-Marlaska rekao je u ponedjeljak za španjolsku javnu televiziju TVE kako očekuje izručenje Puigdemonta u Španjolsku kako bi mu se ondje sudilo. „Europski uhidbeni nalog može voditi samo prema njegovom izručenju španjolskim vlastima kako bi mu se sudilo za kršenje zakona koje mu se stavlja na teret“, zaključio je Marlaska.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a