Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

'Esih bi sebi podredila stranku, nećemo samoubilački igrokaz'

None Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Raskol: Zlatko Hasanbegović za Brunu Esih tvrdi da je napravila samoubilački igrokaz. Esih pak Hasanbegoviću odgovara da ju je on izdao

Izborni poraz na EU izborima raskolio je nakon samo dvije godine postojanja i stranku Bruna Esih-Zlatko Hasanbegović: Neovisni za Hrvatsku. Iz imena će uskoro ispasti i njezin osnivač Hasanbegović, koji više nije ni u predsjedništvu. Par koji je vrijedio za ikone desnice u ponedjeljak se prilično izvrijeđao uz međusobne optužbe da se bore za fotelje i žele uništiti stranku za tuđe interese.

- Izdaja se ne zove izdajom dok je ne počine najbliži ljudi - poručila je Hasanbegoviću Esih.

- Ona želi podrediti cijelu stranku očuvanju svojega položaja predsjednice. Odbijamo sudjelovati u bezumnom i politički samoubilačkom igrokazu koji je pod nepoznatim utjecajem, ali s uočljivim motivima lako prepoznatljivog krajnjeg korisnika - poručio je Hasanbegović Esih.

Već su dulje stizale informacije o tome da dvojac ne razgovara, a u ponedjeljak je to i potvrđeno. Bruna Esih je sazvala izborni sabor stranke u Zadru, a Hasanbegović u Zagrebu. Oboje tvrde da je upravo njihov Sabor legalan i legitiman. Ali Esih su delegati poslušali i u Zadar su stigli delegati pet od šest županijskih organizacija. Zagrebačka na čelu sa Zlatkom nije.

Delegati su nju izabrali ponovno za predsjednicu.

Å ibenik: Osnovana podružnica stranke Neovisni za Hrvatsku RASKOL NA DESNICI Esih: U Zagrebu se pokušava nezakonito preuzeti Neovisne

Hasanbegović je organizirao Sabor u Zagrebu i smatrao je da može postati novi predsjednik, Esih je išla u Dalmaciju gdje je jača. Hasanbegović jednostavno nije imao legitimitet bez delegata, ali je priopćio da oni nisu ni birali kako ne bi o legalnosti skupština odlučivalo “Plenkovićevo ministarstvo uprave”. Iako Hasanbegović, Ana Lederer, Tomislav Jonjić i još neki ugledni članovi stranke nisu još formalno napustili stranku, upućeni nam kažu da nakon ovako teških riječi više nema šanse za suradnju. Pitanje je hoće li sami otići ili biti izbačeni.

- Mirne i čiste savjesti na kocku stavljamo naše pojedinačne sudbine - napisali su nezadovoljnici predvođeni Hasanbegovićem. A on je zatim dodao: “Bez patetike, o našoj sudbini će odlučiti Bog i Hrvati”.

PUKLI NEOVISNI Hasanbegović vs. Esih: Ovo je sve bezumni politički igrokaz!

To se uklapa u najave da će se on sa svojom ekipom odvojiti. U priopćenju je Hasanbegovićev tim naveo da su željeli da se stranka otvori prema predizbornoj suradnji s “bliskim strankama, političkim skupinama i pojedincima”. Prije Europskih izbora upravo je na tome puklo iako su razdor čuvali od očiju javnosti. Bruna Esih nije htjela ići sa Suverenistima i na listi koju predvodi Ruža Tomašić. Iako je branio tu odluku, saznajemo da je Hasanbegović bio za suradnju. Da su išli zajedno, po zbroju osvojenih glasova mogli su osvojiti dva-tri mandata. Vrlo je zato vjerojatno da bi se Hasanbegović mogao pridružiti toj platformi Suverenista koja ima više stranaka. Osnivanje još jedne konzervativne stranke vodilo bi samo usitnjavanju.

Pero Kovačević iz Suverenista pozvao je one iz Neovisnih za Hrvatsku “kojima su interesi hrvatskog naroda i Hrvatske iznad partikularnog interesa” da im se pridruže.

SVE ZA FUNKCIJU Svađa i raskol: Ego Brune Esih urušava hrvatsku desnicu

- Da je bilo pameti, da su izašli s Hrvatskim suverenistima, mogli smo osvojiti tri mandata - napisao je Kovačević.

Očito tu ne cilja na Esih jer s njima su pregovori već propali.

Bruna Esih je u ponedjeljak optužila Hasanbegovića da je i nezakonito htio preuzeti stranku, a da je među njima došlo do razmimoilaženja jer nije htjela dopustiti da se nekim njihovim članovima uskrati pravo glasovanja.

Ona kaže da će raditi i dalje na okrupnjavanju desnice.

- Mi smo ti koji će okupiti desnicu. Ali kako bismo to mogli, moramo prvo osnažiti sebe - poručila je Esih.

Ona je rekla da vjeruje da joj je žao što je do ovoga došlo nakon što su u dvije godine napravili dobre stvari. Poručila je da će još razgovarati s Hasanbegovićem. Željko Glasnović nam se nije javio i rekao koga će podržati.

Komentari (102)
  • Pod HITNO ukinuti financiranje stranaka iz buđeta države, pa da vidimo kako će pivati, a kako plesati. Nek se financiraju donacijama i članarinama.

    22. 7. 2019,   17:22
  • Nebitno!!! i tako vise nikad nece proc izborni prag 😂😂😂

    22. 7. 2019,   17:13
  • Tko još nije htio priznati što je politika,sada zna!

    22. 7. 2019,   17:11