Obavijesti

News

Komentari 57

Puljić: Papin odlazak je dokaz njegove veličine i poniznosti

Puljić: Papin odlazak je dokaz njegove veličine i poniznosti
1

Teolog Adalbet Rebić je rekao kako smo svi iznenađeni viješću o abdikaciji pape Benedikta XVI. No kaže da to za Crkvu nije ništa tragično, Crkva nije napuštena

VIDEO

U Vatikanu je bio običan radni dan pa je vijest o papinom odlasku bila kao mala bomba među kardinalima, jer veliki broj njih za to nije znao. Novinar je još 2010. godine papi postavio pitanje je li,  opterećen zbog velikih afera u Crkvi i oko Crkve, razmišljao o povlačenju. No on je odgovorio, a u odgovoru se vidi i njegov karakter,  da kad se ne smije pobjeći kad je opasnost velika. U takvom trenutku treba ustrajati i izdržati tešku situaciju i papa je dao odgovor "Sad se ne povlačim". No kad papa dođe do jasne spoznaje da psihički, fizički i duhovno ne može ispunjavati obveze, onda mu to postaje i obveza - rekao je predsjednik HBK, Želimir Puljić. 

- Sve nas je to iznenadilo, potreslo i osjećamo se izgubljenim. Ja sam s velikim iznenađenjem primio tu vijest i odmah je krenuo provjeriti. Na vatikanskim stranicama nije bilo ničega, ali sam na vatikanskoj televiziji taman naletio na izvještaj o tome. Strašno nam je značio papa kakav je Benedikt XVI bio, i još uvijek jest, kao osoba i kao veliki lider. Pogođeni smo, iako je on još 2010. naznačio da bi to mogao učiniti. Posljednji papa koji je odstupio bio je Siksto V. Taj je postupak predviđen kodeksom i važno je da papa koji to čini nije pod pritiskom, kazao je Želimir Puljić, koji je povodom papinog odlaska sazvao konferenciju za novinare u Zadru u ponedjeljak. 

Kazao je da papa Benedikt XVI nije bolestan te je dodao je sada slijedi vrijeme "Sedie vacante" odnosno Prazne Stolice, te će se papa povući u Castel Gandolfo, a nakon toga će se vratiti u vatikanski u samostan. Početkom ožujka kardinali će birati novog papu. 

- Teško ćemo znati tko bi mogao biti nasljednik Benedikta XVI. Ja sam imao svojeg favorita kad su se birala tri posljednja pape i nikad nije izabran moj favorit.  Volio bih da sljedeći papa bude kombinacija Benedikta XVI i Ivana Pavla II. Ivan Pavao II bio je showman, putnik i borac, u studentskim danima glumac i pjesnik, a Benedikt XVI  je bio isto takav samo na svoj način, i nije se osjećao ugroženim zbog popularnosti svojeg prethodnika - kazao je mons. Puljić te dodao da je odlazak Benedikta XVI dokaz njegove poniznosti i veličine  jer je bio "strašno velik papa" mada su ga držali strogim i nazivali božjim rotvajlerom. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Tražio je da mu u protokol posjeta Hrvatskoj obavezno  uvrste pohod na Stepinčev grob na kojem je molio i uputio poruku vjernicima - kazao je Puljić. 

Rebić: Svi smo iznenađeni, ali to nije neuobičajeno

Teolog Adalbert Rebić je u ponedjeljak za 24sata TV rekao da nas je sve iznenadila vijest o abdikaciji Benedikta XVI.

- To je kao grom iz vedra neba. Iako se među teolozima zadnjih godina raspravljalo da se Papa također zahvali nakon 75 godina i prepusti mjesto nekom mlađem. Razumljivo je da su reakcije ljudi različite jer nisu navikli na takve pojave. Za Crkvu to nije ništa tragično, Crkva nije napuštena - rekao je Rebić.

- Papa je i sam rekao da je razmišljao pred Bogom da li je u mogućnosti da i dalje, opterećen dobi i bolestima, može biti na čelu Katoličke crkve. Razlog je ljudski. I Papa je sam rekao da odlazi radi dobra Crkve da ustupi mjesto mlađem koji ima više umnih i fizičkih sila - kaže Rebić. 

Rebić je rekao i da abdikacija, odnosno zahvala na službi, nije neuobičajena. Spomenuo je i Celestina V. koji je odstupio u srednjem vijeku.

- To su bila vrlo turbulentna vremena kao i danas. Borile su se razne frakcije, a Crkva je trpjela. I Celestin V. je zaključio da je bolje otići i predati se drugoj, redovničkoj službi - kaže Rebić.     

Što se tiče kanonskog propisa za abdikaciju odnosno zahvalu Pape nema propisa no za sve biskupe pa i onog rimskog vrijedi da se, kad navrše 75 godina, mogu staviti Papi na raspolaganje i da se može imenovati njihov nasljednik. Rebić kaže i da je izbor Pape sada kada je abdicirao isti izboru kada Papa umre. 

- To se vrijeme zove vrijeme "prazne stolice". No Crkva ne prestaje živjeti nego živi po pravilima, zakoniku Katoličke crkve. Slijede konklave i kardinali u malim sobicama su zatvoreni kako ne bi imali kontakt s vanjskim svijetom da netko izvana ne utječe ne izbor Pape. To može trajati 15 dana, ali i do dva mjeseca no mislim da je sada situacija kao kad se birao Benedikt XVI. Situacija je jasna i mislim da će izbor trajati tjedan ili dva - kaže Rebić. Dodao je i kako su zasad sva nagađanja o tome tko će biti Papa, puka nagađanja. Rebić kaže i da je moguće da bude izabran crni papa, ali misli da on ipak ne bi dobio dovoljno glasova. 

O pontifikatu Benedikta XVI. Rebić kaže da je to Papa kojem je jedinstvo bilo u srcu.

- Imao je dobre odnose sa židovima, protestantima, s muslimanima. Benedikt XVI. je umjereni ekumenist i borac za jedinstvo religija i međureligijski dijalog - kaže Rebić. 

Osvrnuo se i na slučajeve svećenika pedofila. Rekao je da je Benedikt XVI. na njih na vrijeme reagirao.  


Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 57
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a