Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Puma i Nike Trumpu: Izuzmite nas od carina na kinesku robu

None Foto: Joshua Roberts/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

Od prvog kruga uvođenja carina na kinesku robu u jesen prošle godine, američkim su kupcima porasle cijene niza proizvoda, od bicikala, strojeva za šivanje pa do opreme za kućne ljubimce

Proizvođači cipela i tenisica i njihovi distributeri, među kojima su Adidas, Nike, Puma i Steve Madden, zatražili su od američkog predsjednika Donalda Trumpa da "odmah" povuče tenisice s popisa robe proizvedene u Kini podložne dodatnim carinama.

Trump je 13. svibnja naložio administraciji da pokrene proceduru povećanja carina na gotovo svu robu uvezenu iz Kine.

"Dodatnih 25 posto carina na cipele i tenisice bilo bi katastrofalno za naše kupce, naša poduzeća i cjelokupno američko gospodarstvo", tvrde oni u pismu Trumpu.

PRIVREMENE LICENCE SAD je ublažio zabranu Huawei proizvoda: 'Bilo je neizbježno'

Proizvođači i robne marke (Converse, Clarks, Crocs, Foot Locker, Reebok) napominju da carine na uvezene proizvode plaćaju američki kupci. "Jamčimo vam da bi svako povećanje cijene uvoza imalo izravan utjecaj na američkog potrošača", ističu potpisnici.

Pismo je potpisalo 180 proizvođača obuće.

SAD je početkom svibnja više nego udvostručio carine na uvoz kineske robe u vrijednosti 200 milijardi dolara, s 10 na 25 posto.

Zagreb: Promocija pametnog telefona Huawei P30 JOŠ TVRTKI OTKAZALO HUAWEIJU Google umiruje: Vaši Huawei uređaji su sigurni, oni će raditi

Kina je na to odgovorila najavom da će od početka lipnja povećati carine do 25 posto na američki uvoz vrijedan 60 milijardi dolara.

Od prvog kruga uvođenja carina na kinesku robu u jesen prošle godine, američkim su kupcima porasle cijene niza proizvoda, od bicikala, strojeva za šivanje pa do opreme za kućne ljubimce.

Komentari (6)
  • Cilj Trampa i je da se proizvodnja vrati u Ameriku kako bi zapošljavali Amerikance. Samo što treba proći i godina dana da se tvornice izgrade i obuće ljudi da mogu raditi...

    22. 5. 2019,   07:19
  • zbog jeftine radne snage i veće dobiti,kompanije otvaraju u kini.sada zarađeni novac neka vrate u firmu da bi njihov proizvod bio konkurentan.

    21. 5. 2019,   23:57
  • Pa poanta trg. rata je da se vrati proizvodnja iz kine u ameriku... Puma bi proizvodila u kini za 1 cent i prodavala u americi za 50 dollara, dok oni mali poduzetnici u americi proizvode za 40 a prodaju za 70... Puma bi i ovce i novce, napokon se neko sitija stati na kraj tim multi nacionalnim kompanijama

    24. 5. 2019,   10:58