Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Puna plaća na rodiljnom, ukida se porez na prvu nekretninu...

None Foto: Dreamstime

Nacionalna demografska strategija: U dokumentu se predlaže i da se omogući i rad od kuće za roditelje male djece, ali i fleksibilno radno vrijeme radnicima radi usklađenja obiteljskog i poslovnog života

Nacionalna demografska strategija revitalizacije Republike Hrvatske na kojoj je od lani radila skupina od 16 stručnjaka, a koju je oformilo Ministarstvo za demografiju, gotova je barem što se tiče stručnjaka koji su predložili stotinjak mjera i sada se samo čeka da nadležno ministarstvo finalni dokument uputi u javnu raspravu, piše u petak Večernji list

U demografskoj strategiji, prema neslužbenim informacijama, predlaže se da se naknade za drugih šest mjeseci roditeljskog dopusta delimitiraju na punu plaću, da se vrati ukinuto oslobođenje poreza na kupnju prve nekretnine za mlade, da se omogući i rad od kuće za roditelje male djece, ali i fleksibilno radno vrijeme radnicima radi usklađenja obiteljskog i poslovnog života. 

Mijenjat će se Zakon o radu?

To je u skladu i s Direktivom o ravnoteži poslovnog i privatnog života koju je usvojio Europski parlament i koja obvezuje sve države EU da roditeljima omoguće fleksibilno radno vrijeme, uključujući i rad od kuće, a očevima minimalni plaćeni dopust od 10 dana nakon rođenja djeteta, ističe dnevnik. 

Podsjećaju da je Hrvatska po ravnoteži obiteljskog i privatnog života na dnu EU pa će se morati mijenjati Zakon o radu (ZOR). U strategiji se traži i da se uredi pitanje rada nedjeljom i da se i tu mijenja ZOR jer je sada moguće da prodavačice rade u sezoni svaku nedjelju i da ih poslodavac plati po satu za rad nedjeljom tek kunu više. Stručnjaci su i prije predlagali ograničavanje rada nedjeljom ili zabranu u djelatnostima u kojima nije nužan, a tamo gdje jest, da se pošteno plati. 

Besplatno dopunsko osiguranje svim članovima obitelji s dvoje ili više djece

Kako su osobito mladi žrtve ugovora na određeno, predlaže se da se tvrtkama ograniči potpisivanje ugovora na određeno na pet posto. Besplatno dopunsko osiguranje trebali bi imati svi članovi obitelji s dvoje ili više djece do 19 godina, a građani kvalitetnu zdravstvenu skrb u cijeloj zemlji. Predlažu se i mjere za prenatalnu skrb, povećanje broja rodilišta sa statusom prijatelj majke i djeteta, u ruralnim i teže dostupnim područjima osnivanje savjetovališta u ambulantama, naknadu plaće za teže bolesnog člana obitelji, navodi Večernji list. 

Dodaju i da rad dječjih vrtića mora biti usklađen s potrebama zaposlenih roditelja i osiguran boravak djece u vrtiću cijelu godinu pa treba povećati broj odgojitelja. 

Porezno rasterećenje i zaštita obitelji s djecom

Obitelji s djecom treba porezno rasteretiti i zaštititi od financijskog rizika. Zbog ravnomjernog razvoja zemlje predlaže se i poticanje poljoprivredne proizvodnje, da se poljoprivredno zemljište u državnom i vlasništvu jedinica lokalne samouprave daje građanima u dugoročnu koncesiju uz odgodu plaćanja koncesije i poreza. 

Strategija traži i da se pojednostavi postupak otvaranja obrta i mikroposlovanja te odgodu plaćanja davanja na godinu dana za otvaranje tvrtki i jednostavnije otvaranje zaklada. Struka predlaže i razvoj "pametnih županija, općina i gradova", besplatan pristup internetskoj mreži, pristupne točke s bežičnom mrežom, pametne klupe... Za područja od posebne državne skrbi traže jačanje prometne infrastrukture, osiguran prijevoz za dnevne migracije, donosi dnevnik. 

Zaustavljanje iseljavanja mladih

Dok poslodavci traže uvoz stranih radnika koliko god požele, što nema nijedna uređena zemlja jer se migracijska politika donosi u suglasnosti države, poslodavaca i sindikata, skupina koja se bavila migracijskim planom nije za to, nego da se prije svega zaustavi iseljavanje mladih. Predlaže se i da se osobama koje su uložile u naše gospodarstvo omogući dobivanje hrvatskog državljanstva te stalni boravak, piše Večernji list.

 

Život u Europskoj Uniji

Ova je pogodnost tek jedna u nizu koju nudi život u Europskoj Uniji. O tome mlade pratitelje uče JoomBoos youtuberi koji, u suradnji s Europskim parlamentom u kampanji #ovajputglasam potiču mlade na izlazak na izbore za EU parlament. Izbori se održavaju 26. svibnja ove godine, a hrvatski youtuberi u edukativnom su kvizu 'Znaš il' padaš', zajedno s natjecateljima, prvo prošli razne izazove i odgovarali na pitanja vezana uz Europsku Uniju, kako bi mladima približili njezinu veliku važnost. 

Pobjednik kviza Marco Cuccurin s youtuberima je zatim krenuo na Eurotrip putovanje, kako bi iz prve ruke naučio sve o Europskoj Uniji u zemljama koje su njezine članice. 

Pogledajte epizodu Eurotripa iz Beča:

Tema: Hrvatska

Komentari (69)
  • Čuj ovo, 16 stručnjaka radilo na strategiji. O majke ti... Ja kao ne najpametnija osoba na ovom svijetu vam mogu dati strategiju sažetu u tri rečenice umjesto ovih 16 "stručnjaka". -> Revizija povlaštetnih mirovina - ukidanje županija i uvođenje 5 regija - smanjenje poreza. Samim time bi se osolbodila ogromna financijska sredstva koja sada rashodujemo kao država, a koja bi se mogla direktno usmjeriti na povećanju plaća. U tom slučaju većina Hrvata ne bi morala razmišljati o ovim kvazi navodima 16 "stručnjaka" poput rada od kuće, fleksibilnog ranog vremena, dopus očevima. Bože mili koje nas budalama pravi ova vlast (kao i sve dosadašnje da se razumijemo). Pa da li ste vi svjesni koliko love je na kraju krajeva i ovih 16 "stručnjaka" isisalo od nas?

    10. 5. 2019,   10:30
  • Kasno vam je sada da popravljate demografsku sliku Rvacke, jedini spas vam je u uvozu radne snage, koja ionako radje ide kao i Hrvati u dijasporu, polako se uhljebarama tresu stolice jer nemaju vise gdje i sto za musti, kakvu paru iznudivati. Tek sada se polako ljulja, a proci ce jos dosta godina dok njima dodu govna do grla, srednjem i nizem stalezu su vec preko glave ali uhljebare jos dobro zive, nece dugo, a za promjene je vec sada kasno . Uskoro tu dolaze neki novi vladari , kao sto to biva kroz povijest.

    10. 5. 2019,   10:36
  • Kako ce konzumova blagajnica raditi od doma?? Il je to predvidjena mjera za uhljebe?

    10. 5. 2019,   10:57