Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Faber: Sanader me tražio da storniram prijavu za Kamione

None Foto: Marko Lukunić/PIXSELL 19

Sanaderov punac je trebao svjedočiti o okolnostima porijekla imovine koja glasi na njegovo ime, a koja je blokirana. Iskoristio je blagodat i odbio je svjedočiti

U slučaju Fimi media trebao je svjedočiti Sanaderov punac Ivo Šarić, no po dolasku na sud iskoristio je blagodat i nije svjedočio. Šarić je trebao govoriti o okolnostima porijekla imovine koja glasi na njegovo ime, a koja je blokirana. 

Riječ je o dvije trećine kuće u Kozarčevoj ulici u Zagrebu, vikendici u Kraplju, pašnjacima na Braču i nekoliko računa u Austriji. Šarić je na sud došao taksijem, u pratnji Mirjane Sanader. 

Do sada je odgađao dolazak zbog bolesti. Sudski vještak zaključio je iz liječničke dokumentacije da to ne može biti opravdanje za izostanak. Sutkinja Ivana Čalić naredila je da ga u ponedjeljak dovede policija. 

Faber: Barišić i Matković su imali poseban status

Kategorički tvrdim da tvrdnja da Mladen Barišić nije mogao ulaziti u zgradu vlade bez da mu pregledaju aktovku nije točna, rekao je Vladimir Faber, bivši ravnatelj policije na suđenju za Fimi mediju. Dodao je kako je od listopada 2008. do lipnja 2009. godine kao ravnatelj policije bar desetak puta bio na sastancima u vladi. 

- Upoznao sam Mladena Barišića i najmanje tri puta sam ga vidio kad je ulazio u vladu bez pretrage. Štoviše, djelatnici policije pozdravljali su ga kao da ima VIP status. U razgovoru s kolegama za osiguranje dobio sam informaciju da je blizak prijatelj Ive Sanadera i da ima poseban status. Isti status je imala i Bianca Matković, koja je bila ministrica bez portfelja - rekao je. 

Faber je rekao kako nema nikakvih informacija o dolasku Barišića kod Sanadera u Kozarčevu. 

- Smijenio me Ivo Sanader jer sam odbijao stranačko kadroviranje i storniranje kaznenih prijava. Konkretan povod bio je slučaj 'kamioni' - završio je Faber. 

Sam se javio USKOK-u kao svjedok nakon što je bivši šef Sanaderova osiguranja Davor Blažević Tigar koji je na sudu rekao da Barišić nije mogao ulaziti u zgradu vlade bez da mu se pregleda aktovka. 

'Sanader me tražio da storniram prijavu za slučaj 'kamioni''

- Ja sam vas smijenio? - upitao je Sanader svjedoka. 

- Zadnji tjedan u travnju 2009. godine pozvao me Sanader i na neprimjeren način vičući i lupajući šakom po stolu rekao da moram stornirati  prijavu za slučaj 'kamioni' ili će me smijeniti. Kako ravnatelja policije imenuje i razrješuje vlada na prijedlog ministra MUP-a, tada je ministar bio Tomislav Karamarko koji mi je rekao da je nekoliko puta odbio Sanaderov zahtjev o smjeni. U lipnju mi je rekao da više ne može odbijati, ali da se izborio da ostanem u policiji jer me Sanader htio izbaciti i staviti u DUZS. Sam akt o razrješenju nisam vidio - odgovorio je Faber.

Dodao je kako se u USKOK javio zbog građanske dužnosti, a ne zbog osobnog animoziteta.

Sanader: Faber je smijenjen zbog nesposobnosti 

Sanaderov odvjetnik Čedo Prodanović stavio je primjedbu na istinitost tvrdnji svjedoka. 

- Obrana ne vjeruje u njegove plemenite namjere nego smatra da je motiviran svojim subjektivnim osjećajem da je za smjenu kriv Ivo Sanader - rekao je. 

Njemu se pridružio i Sanader koji je rekao da je Faber svjedočio tendenciozno i da je iznio niz netočnosti.

- Njegovo svjedočenje je rezultat osobne frustracije, a smijenjen je zbog nesposobnosti - rekao je Sanader.  

Suđenje se nastavlja u utorak svjedočem knjigovodstvene vještakinje Mirte Tomljanović. 

Komentari (121)
  • Žalosno je to što nam se :Obitelj sanadetr smije dok ljudi nemaju za kruh niti posla?Na njihoviom bankovnim računima ležemilijuni kuna i eura i jioš traže putne troškove suda?Kad to ve vidiš pitaš se za koga sud radi?Koga zakon štiti? Mi će mo se generacijama vadit od dugova i krađa a oni će četat ponosno i čekat da im se odblokiraju računi:Kćeri sanadera su punoljetne imaju svoje porezne kartice i zašto kao pojedinci:ne odgovaraju za svoj novac?Kod nas su svi političari postali vrjedni i bogati kad su došli na funkcije?

    9. 12. 2013,   07:49
  • sudi se doktoru ivi, HDZu, jurakici i barišiću. ivini svjedoci se izvlaće na kojekakve lječničke potvrde, hadezeovi vele da nisu niš vidjeli, ćuli, osjetili, jurakica i barišić su se pokajali, ... a di je lova? nije nitko kriv bez pravomoćne presude, ali kojom lovom plaćaju odvjetnike?

    9. 12. 2013,   07:43
  • ma ovo je katastrofa,kao prvo sigurno neće svjedočiti,a mi mu iz proračuna još i pratnju plaćamo,tko zna možda će i on tražit i povrat troškova puta,lakrdija

    9. 12. 2013,   08:10