Obavijesti

News

Komentari 31

Bačić: Situacija oko Varge je neugodna, treba ju rasvijetliti

Bačić: Situacija oko Varge je neugodna, treba ju rasvijetliti

Razgovarao je kaže i s glavnim tajnikom stranke i predsjednikom Sabora Gordanom Jandrokovićem te da ni on nije bio ni u kakvom kontaktu s Vargom niti zna tko je to

VIDEO

Ovotjedni rad Sabora započeo je stankama u kojima su zastupnici imali mogućnost slobodnog govora.

I dok oporba optužuje da vladajući koriste institucije za svoje unutarstranačke obračune, Branko Bačić (HDZ) uzvratio je kao je to pucanj u prazno, koji nema nikakve veze s HDZ-om. Poručio je kako oni žele da se sve oko afere SMS rasvijetli i utvrdi.

- Sve što se zbiva u ovom trenutku samo govori da su pravosudne institucije u RH, institucije progona apsolutno neovisne, da su im otvorene ruke, da rade u skladu sa zakonom i da nema nedodirljivih dužnosnika ni građana. Sve što je potrebno treba ispitati, procesuirati neovisno o tome u kojem pravcu te istrage idu - rekao je. 

Karamarko o Vargi: Čuo sam za njega, ali nismo surađivali
Karamarko o Vargi: Čuo sam za njega, ali nismo surađivali

Bačić tvrdi da je za Franju Vargu prvi puta čuo nakon što se otvorila ova afera

- Niti znam tko je, gdje je radio, s kim je surađivao niti bih ga prepoznao sada da ga vidim - kazao je Bačić. 

Razgovarao je kaže i s glavnim tajnikom stranke i predsjednikom Sabora Gordanom Jandrokovićem te da ni on nije bio ni u kakvom kontaktu s Vargom niti zna tko je to. Na konstataciju daje ovo poprilično neugodna situacija, uzvratio je: 

- Mislim da će Curić u iskazu Uskoku objasniti sve okolnosti oko tog - rekao je Bačić. 

Tolušić: Nisam znao do jutros da je moj vozač dojavio Vargi...
Tolušić: Nisam znao do jutros da je moj vozač dojavio Vargi...

S obzirom na to da se u cijelom slučaju spominje Brkić, vozač Tomislava Tolušića, koji je Brkićev kum, Jandrokovića, Bačić je ustvrdio da je situacija neugodna te poručio kako je za to da pričekamo više informacija. 

- Meni je to sve skupa interesantno, zanimljivo i želim da se to itekako rasvijetli. To je u interesu Tolušića, Brkića i HDZ-a - kazao je Bačić.  

Na tvrdnje Milijana Brkića da mu se pakira, odgovara:

- U HDZ-u, Vladi, saborskoj većini za to nema potrebe niti bi se time bavili niti je naš način bilo kome pakirati - izjavio je Bačić.  

'Sumnjam da državni vrh pušta informacije o istrazi' 

Hrvoje Zekanović (Hrast) progovorio je o aferi SMS te navodi kako je ključno pitanje kako je moguće da institucije države, tajne službe daju ključne i povjerljive informacije medijima. 

- Je li to u nekoj normalnoj državi moguće. Moja sumnja je da s najvišeg vrha države, zna se na koga mislim, dolazi nalog da se informacije puštaju. Ovdje imamo običan međustranački obračun, svi znate o kome se radi, gdje se tajne službe koriste da bi se unutar trenutno najveće stranke u Hrvatskoj riješili neki međustranački problemi - ustvrdio je Zekanović.

Upitao je ministra Božinovića, tko pušta ove informacije medijima i da javnost kao u sapunici može korak po korak pratiti što se danas dešava u tzv. aferi SMS-ovi.

Uhićen Tolušićev vozač i Vasin kum: Dojavio je Vargi o istrazi
Uhićen Tolušićev vozač i Vasin kum: Dojavio je Vargi o istrazi

Osvrnuo se i na prosvjedu u Vukovaru najavljenom za 13. listopada. Siguran je kako je vukovarski gradonačelnik "to napravio onako od srca, kao pravi iskreni domoljub, ne razmišljajući puno, pozvao je ljude da svojim glasom u javnom okupljanju kažu što misle o neradu institucija dugi vremenski period".

- Penava je ipak pogriješio u jednoj stvari, a to je zamjera institucijama njihov nerad, a s druge strane, podržava institucije. Pa nakon razgovora s ministrom Božinovićem, podržava premijera. To je isto ono što ja zapravo i zamjeram i svojim kolegama iz HDZ-a koji su bili protiv Istanbulske konvencije. a i dalje podržavaju premijera Plenkovića.

Gospodine Penava, situacija je malo šizofrena. Ne možete kritizirati institucije i istovremeno ih podržavati. Odlučite se. S obzirom na to da ste ovo napravili iz najbolje namjere kao pravi domoljub, kao pravi patriot, ja mislim da je odabir iznimno lagan - poručio je Zekanović. 

Mrak Taritaš: Divjak je uništila reformu 

Anka Mrak Taritaš (GLAS) progovorila je o projektu Škola za život i ustvrdila kako je ministrica Blaženka Divjak uništila taj projekt.

Napominje kako su nakladnici morali raditi knjige po nedovršenim kurikulima, da je edukacija nastavnika u školi bila apsolutno neadekvatna pa su djecu dočekali nedovoljno pripremljeni nastavnici, tableti koji ne funkcioniraju i oprema koja će u školu doći krajem godine. 

HSS: Kurikularna reforma služi za zaglupljivanje i degradaciju
HSS: Kurikularna reforma služi za zaglupljivanje i degradaciju

- Ministrica Divjak je pod projektom zapravo uništila projekt koji se zove cjelovita kurikularna reforma. Pošto poto je htjela nešto napraviti, napravila je dobar PR, ali iza dobrog PR-a ne stoji sadržaj. I gdje i na kom se to prelama? Na djeci. Škola za život kojom kormilari gospođa ministrica Blaženka Divjak, poput tajfuna poharala je cjelovitu kurikularnu reformu za koju su građani ove zemlje pristojno i priželjkivali za svoju djecu - rekla je Mrak Taritaš. 

Za reformu u našim školama treba educirati 50.000 učitelja
Za reformu u našim školama treba educirati 50.000 učitelja

Ranko Ostojić (SDP) progovorio je o sigurnosti u zemlji. Podsjetio je kako je ministar Božinović 24. kolovoza na Vladi predstavio izvješće o radu, obavljanju policijskih poslova. Tog istog dana je, podsjeća, bilo ubojstvo na TTTS-u u Splitu, nesreće ispred ravnateljstva u Ilici, izašli su transkripti Martine Dalić, a tog istog dana su "eskadroni u kojima se nažalost nalazi i policijski službenik mlatili čovjeka koji još uvijek nije izašao iz kome u Slavoniji". 

Upozorio je kako se ne može pričati o sigurnoj zemlji u kojoj oružani obračuni su postali svakodnevica. 

- Prave brojke o 100%-tnom povećanju broja samoubojstava u RH bi trebale zabrinuti ovaj Sabor. Kada policijski helikopteri moraju letjeti iznad škole u Vukomercu i kada samo 5 dana traju mjere tajnog prikupljanja podataka, kada bivši policijski službenici iskoriste svoje znanje i kada vi u ovoj zemlji niste sigurni hoće li iscuriti takav podatak mislim da to govori o tome da mi nismo sigurna zemlja -ustvrdio je. 

Pupovac: Zabrinjava me stanje na HRT-u 

Milorada Popovaca (SDSS) zabrinjavaju zbivanja na HRT-u. Prvo što je na javnoj televiziji objavljen navodni demantij o tome da u Jastrebarskom u ratnom razdoblju '41.-'45. nije postojao dječji logor, u kojem je stradalo oko 400 djece od nehumanih uvjeta, što je nedopustivo i u neskladu s Kaznenim zakonom kada je u pitanju negiranje zločina genocida, holokausta. S druge strani odlučeno je da se  izvanredni otkaz da uredniku i uglednom novinaru te kuće po kratkom postupku, jer je ušao u verbalni duel s urednicom.

Upitao je kakvi su to kriteriji po kojima javni servis djeluje te nastavio kako se u slučaju otkaza cinično pozivaju na Istanbulsku konvenciju a neće pozivati na Konvenciju o sprječavanju genocida, konvencije o ratnom pravu Ženevske konvencije i štititi vrijednosti Ustava i zakone ove zemlje. 

'Jeste li me ikada čuli da sam Hrvatsku nazvao ustaškom?'
'Jeste li me ikada čuli da sam Hrvatsku nazvao ustaškom?'

- Verbalni ispad prema urednici, izvanredni otkaz, a negiranje zločina prema djeci, ništa, ujeo vuk magare - upozorio je Pupovac. 

Podsjetio je kako je HRT često bio tema u Saboru i da ih je SDSS branio, zagovarao samostalnost uređivačke politike te financijskog i poslovnog rada, no od sada to poručuje to sigurno više neće činiti. 

Nikola Grmoja (Most) na početku obraćanja pozdravio je sve hrabre vatrogasce u Splitu, dolini Neretve, na Pelješcu, koji se bore protiv strašnih požara. Potom se ponovno osvrnuo na navodne malverzacije u Ministarstvu vanjskih poslova. Podsjetio je kako se prošli tjedan oglasio i MVP te izvijestio kako su dobili obavijest od Uskoka da su kaznene prijave zaposlenika ministarstva Damira Sabljaka odbačene. 

'Grmoja manipulira, Pejčinović je reagirala na nepravilnosti...'
'Grmoja manipulira, Pejčinović je reagirala na nepravilnosti...'

- Ako USKOK doista još uvijek nije dostavio rješenje podnositelju kaznene prijave sukladno zakonu, nameće se pitanje, od kud Ministarstvu vanjskih i europskih poslova rješenje USKOK-a? Štoviše, podnositelj prijave tvrdi da je još u siječnju ove godine od tadašnjeg glavnog državnog odvjetnika zatražio poziv za svjedočenje DORH-u, no DORH ga nije pozvao - naveo je Grmoja. 

Mostovac je podsjetio kako je Damir Sabljak ranije prijavio i glavnom inspektoru u MVEP-u, no do istrage o navodnim malverzacijama nije došlo. 

'Ministrica treba još samo jedan mjesec kršiti zakone'
'Ministrica treba još samo jedan mjesec kršiti zakone'

- Zbog desetomjesečnog izostanka bilo kakve vidljive reakcije glavnog inspektora, podnositelj predstavke je ministricu izvijestio o sumnji da glavni inspektor osobno sudjeluje u prikrivanju protupravno potrošenog državnog novca. 

Jučer zaprimljeni dokumenti potvrđuju da je ministrica Pejčinović-Burić baš tom osumnjičenom glavnom inspektoru povjerila da istraži prijavu, odnosno povjerila mu je da istraži samu sebe i potom priopćila da ne postoje elementi za pokretanje postupka zbog povrede službene dužnosti protiv državnih službenika u Ministarstvu - upozorio je Grmoja.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 31
VIDEO

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'
SASTAO SE VRH HDZ-A

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'

Nakon sastanka vrha HDZ-a, šef stranke Plenković obratio se javnosti

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u
Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna
ŠEST SADA, ŠEST KASNIJE

Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna

Plus+ Stiže šest od 12 aviona. Dva dvosjeda i četiri jednosjeda biti će u novim hangarima na Plesu. Zauvijek će poslati u mirovinu stare MiG-ove 21