Obavijesti

News

Komentari 72

Pupovac i Kohorst otvorili su Spomen dom borcima NOB-a

Pupovac i Kohorst otvorili su Spomen dom borcima NOB-a
11

Milorad Pupovac u četvrtak ujutro u Srbu je dočekao Veleposlanika Sjedinjenih američkih država u Hrvatskoj, Roberta Kohorsta s kojim je otvorio Spomen dom boraca Narodnooslobodilačke borbe u Srbu...

VIDEO

Spomen dom je sastavni dio spomeničkog kompleksa posvećenom Ustanku naroda Hrvatske protiv fašizma u II svjetskim ratu 27. srpnja 1941. Danas ga koristi mjesni odbor Srb te nekoliko lokalnih udruga i institucija. Projekt obnove financirala je Europska komanda vojske SAD – EUCOM, sa 250.000 američkih dolara, a u pripremu projekta uloženo je još 100.000 USD. Za provedbu projekta bili su zaduženi U.S. Army Corps of Engineers (USACE), za izradu idejnih planova udruzi Una pomogao je UNDP s donacijom u iznosu od 65.000 kuna. Srpsko narodno vijeće je opremilo dio uredskog prostora doma u visini od 50.000 una. Pri obnovi poseban naglasak je stavljen na obnovu muzeja NOB-a, uređenje male sale za projekciju filmova prilikom obilježavanja Dana ustanka u Srbu i prijem gostiju i sudionika proslave.

- Velika mi je čast biti danas ovdje i drago mi je da je američka vlada investirala 350.000 dolara. Društveni domovi poput ovoga su mjesta gdje mladi uče i razvijaju se. Čvrsto vjerujem da će ovaj društveni dom biti vrijedan resurs u vašoj zajednici - kazao je veleposlanik Kohorst.

Pupovac zahvalio je institucijama Republike Hrvatske koje su omogućile da sredstva koja je osigurala američka ambasada, odnosno američka vojska, budu oslobođena od poreza i dodatnih troškova.

- Zahvaljujemo svima koji su doprinijeli tome da se ova zgrada u Srbu može koristiti za najrazličitije funkcije. Ovo nije prvi program koji prema građanima Hrvatske i građanima srpske nacionalnosti dolazi iz sredstava američke Vlade kojih je bilo puno u zadnjih dvadesetak godina. Zahvaljujemo ovom prilikom predstavnicima SAD-a, ne samo za ovaj današnji čin, već i za sve druge koji su mu prethodili, kazao je Pupovac i istaknuo kako je lani u sklopu istog programa u Erveniku u rad pušten vodovod.

Mjesni dom će u budućnosti služiti kao prostor za rad Mjesnog odbora Srb, za razne udruge, vatrogasno društvo, područni ured Hrvatske pošte, rimokatoličku crkvu i druge organizacije.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 72
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca